Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες αλά... Ερντογάν για τα επιτόκια στην Πολωνία

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε πως θέλει την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων και πως διαφωνεί με τον αρχιτραπεζίτη της χώρας για το εν λόγω ζήτημα. Αντίστροφα κινούνται Τσεχία-Ουγγαρία. Οι κίνδυνοι και τα διλήμματα στη σκιά του πληθωρισμού.

Κόντρες αλά... Ερντογάν για τα επιτόκια στην Πολωνία

Δεν είναι μόνο η Τουρκία που παίζει ανάποδα με τα επιτόκια σε σχέση με την έξαρση του πληθωρισμού, ώστε να κρατήσει την κίνηση στην οικονομία και τον δανεισμό πιο ελκυστικό, προκαλώντας αντιδράσεις. Η ρητορική με χροιά «γερακιών» από τις κεντρικές τράπεζες της Τσεχίας και της Ουγγαρίας έρχεται σε αντίθεση με τη διστακτική στάση «περιστεριού» που κρατά η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας.

Φαίνεται ότι η Πολωνία επιλέγει να μείνει κι άλλο πίσω στην κούρσα αύξησης των επιτοκίων που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να αναχαιτιστεί το άλμα στις τιμές καταναλωτή. Βέβαια εδώ παίζεται το ανάποδο: η κυβέρνηση θέλει γρηγορότερη αύξηση επιτοκίων και όχι η κεντρική τράπεζα, ενώ στην Τουρκία συμβαίνει το αντίστροφο, καταδεικνύοντας ως ένα βαθμό και το χαοτικό μοτίβο της λειτουργίας των υποθέσεων στη χάραξη νομισματικής πολιτικής στο τρελοκομείο της αγοράς.  

Πράγματι, στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας θεωρείται «ιδιαίτερα επικίνδυνο» να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, μια κίνηση που έκανε η Τσεχία τον Δεκέμβριο, για να δαμάσει τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Με τον ετήσιο πληθωρισμό να επιταχύνεται στο 7,8% τον Νοέμβριο, τα περιουσιακά στοιχεία της Πολωνίας χάνουν την ελκυστικότητά τους, την ίδια ώρα που το πραγματικό επιτόκιο διαμορφώνεται αρνητικό στο μείον 6,05%, από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Πάντως, τη στήριξή του στην ανανέωση της θητείας του Άνταμ Γκλαπίνσκι ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας εξέφρασε ο πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα.

Οι δηλώσεις του Άντρζεϊ Ντούντα έρχονται λίγα 24ωρα αφού ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Καρζίνσκι δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας μπορεί να παραμείνει στη θέση του για άλλα έξι χρόνια, ανανεώνοντας τη θητεία του, που λήγει τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γκλαπίνσκι έχει δεχθεί επικρίσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Πολωνία, που βρίσκεται σε υψηλό άνω των 20 ετών, όπως και για καθυστερημένη αύξηση των βασικών επιτοκίων της χώρας.

Ο Γιάροσλαβ Καρζίνσκι ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων και πως διαφωνεί με την κεντρική τράπεζα της Πολωνίας για το εν λόγω ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v