Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: Οι πραγματικές εκπομπές μεθανίου ξεπερνούν τα επίσημα στοιχεία κατά 70%

Για το 40% των εκπομπών ευθύνεται ο τομέας ενέργειας, ωστόσο οι προσπάθειες περιορισμού τους έχουν αρχίσει δειλά να αποδίδουν. Ρεκόρ άνθρακα, με 42 εκατ. τόνους. Τι προβλέπει η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

ΙΕΑ: Οι πραγματικές εκπομπές μεθανίου ξεπερνούν τα επίσημα στοιχεία κατά 70%

Οι εκπομπές μεθανίου που προέρχονται από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα είναι κατά 70% υψηλότερες σε σχέση με αυτές που αναφέρονται επισήμως, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ενώ ως η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή τους προσδιορίζεται ο τομέας του άνθρακα.

Στην έκθεση Global Methane Tracker 2022, η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι σημειώνει ότι ο κόσμος πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες επιτήρησης και τη γενικότερη δράση του προκειμένου να ενισχυθούν οι πολιτικές που αποσκοπούν στον περιορισμό των εκπομπών του αερίου.

Η συμβολή της βιομηχανίας άνθρακα στο πρόβλημα ξεπέρασε για πρώτη φορά τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, αγγίζοντας τα 42 εκατομμύρια τόνους (Mt). Ακολουθούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με 41 Mt και 39 Mt αντίστοιχα.

Στην έκθεση της ΙΕΑ, που παρέχει τις πρώτες συνολικές εκτιμήσεις εκπομπών για κάθε χώρα, φάνηκαν κάποιες πιθανές ενδείξεις προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος.

"Οι εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα αυξήθηκαν κατά λίγο λιγότερο από 5% πέρυσι", σημειώνει η IEA, "γεγονός που δείχνει ότι κάποιες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών μπορεί ήδη να αποδίδουν".

Περισσότερες από 100 χώρες συσπειρώθηκαν στην προσπάθεια υπό τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου κατά 30% από τα επίπεδα του 2020, κατά τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP25 στη Γλασκώβη της Σκωτίας πέρυσι.

 

Το μεθάνιο είναι το βασικότερο αέριο μετά το διοξείδιο του άνθρακα που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εχει υψηλότερο δυναμικό παγίδευσης της θερμότητας από το CO2, αλλά διασπάται στην ατμόσφαιρα γρηγορότερα - κάτι που σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου μπορεί να έχει γρήγορο αντίκτυπο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

"Αν ως το τέλος της δεκαετίας μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο κατά 30% σε σχέση τα σημερινά επίπεδα, ο αντίκτυπός τους στην αύξηση της θερμοκρασίας στα μέσα του αιώνα θα είναι ίδιος σαν να αλλάζαμε όλα τα αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα και πλοία του κόσμου σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών", σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA Τιμ Γκουλντ.

Ο ενεργειακός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εκπομπών μεθανίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με την IEA. 

Αν το 2021 όλες οι διαρροές μεθανίου που συνδέονται με επιχειρήσεις αυτού του τομέα μπορούσαν να ανακτηθούν και στη συνέχεια να πωληθούν, η αγορά θα είχε ωφεληθεί από επιπλέον 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτό είναι το ισοδύναμο όλου του αερίου που απαιτείται για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για να μετριαστεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v