Αποχώρησαν τα 2/3 των Ρώσων από την περιοχή του Κιέβου

Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα. Για ουκρανική «προβοκάτσια» κάνει λόγο η Μόσχα. Συνεχίζονται οι μάχες, με εκρήξεις σε Χερσώνα, Τερνόμπιλ, Οδησσό. Οι ΗΠΑ βλέπουν μαζική αποχώρηση Ρώσων από το Κίεβο. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Αποχώρησαν τα 2/3 των Ρώσων από την περιοχή του Κιέβου

Η Ρωσία έχει επανατοποθετήσει περίπου τα 2/3 των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε αναπτύξει γύρω από το Κίεβο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει υποχωρήσει στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν πιθανότατα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του Ζιτόμιρ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, η οποία βρίσκεται δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. «Έφυγαν, αφήνοντας πίσω ορισμένα από τα οχήματα και τα πυρομαχικά τους», ανέφερε ο κυβερνήτης Βιτάλι Μπουνέτσκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ερευνα για εγκλήματα πολέμου

Έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου από την πλευρά της Ρωσίας διενεργούν οι ουκρανικές αρχές, μετά την εύρεση εκατοντάδων πτωμάτων -ορισμένα από τα οποία ήταν δεμένα και είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση- σε πόλεις κοντά στο Κίεβο, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, προκειμένου να επικεντρώσουν σε άλλα σημεία της χώρας την επίθεσή τους, μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ουκρανία είπε πως 50 από τα περίπου 300 πτώματα που βρέθηκαν μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Μπούτσα βορειοδυτικά του Κιέβου ήταν θύματα έκνομων φόνων που διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες. Το Reuters πάντως δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Σημειώνεται πως εικόνες από δορυφόρο έδειξαν ένα χαντάκι μήκους 14 μέτρων στον εξωτερικό χώρο εκκλησίας όπου βρέθηκε μαζικός τάφος.

Η Ουκρανία λέει πως βρήκε 410 πτώματα σε πόλεις κοντά στο Κίεβο στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου, και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Eν τω μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου και ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη διεξαγωγή δίκης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά τα γεγονότα στην Μπούτσα.

Επίσης ο ένοικος του Λευκού Οίκου προανήγγειλε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Ζελένσκι: Είναι κτήνη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.

«Διότι αυτή είναι η φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;».

«Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ακόμη ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».

Οι εικόνες από την Μπούτσα προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, με πολιτικούς ηγέτες ανά τον κόσμο να καταδικάζουν τη Μόσχα και να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τις αναφορές για εκτελέσεις άοπλων πολιτών σε ουκρανικές πόλεις από Ρώσους στρατιώτες.

Επισκέφτηκε τη Μπούτσα ο Ζελένσκι

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε την Μπούκα. Επιθεώρησε τον δρόμο στον οποίο έπεσε σε ενέδρα ρωσικό κομβόι και μίλησε με κατοίκους της περιοχής. Επανέλαβε ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς από το BBC εάν είναι ακόμα δυνατό να συζητηθεί η ειρήνη με τη Ρωσία, είπε: "Ναι, γιατί η Ουκρανία πρέπει να έχει ειρήνη. Είμαστε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διπλωματικά και στρατιωτικά".

«Προβοκάτσια» λέει η Ρωσία

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει πως τα «φερόμενα εγκλήματα» των στρατιωτών της στην Μπούτσα είναι στην πραγματικότητα «προβοκάτσια» και πως κανένας κάτοικος της περιοχής δεν επλήγη.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στο Telegram πως «ο στόχος ενός ακόμα εγκλήματος που τελέστηκε από το καθεστώς του Κιέβου είναι να διαταράξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να κλιμακώσει τη βία», ενώ επισήμανε πως η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητηθεί η «κλιμάκωση της βίας» εκ μέρους του Κιέβου.

Ο δε πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, απαντώντας σε ερώτηση του Newsweek, είπε πως δεν αναφέρθηκε καμία απώλεια πολίτη στην Μπούτσα, όταν αυτή ελεγχόταν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όμως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν τον βομβαρδισμό της πόλης από τον ουκρανικό στρατό, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή και υποστήριξε ότι "τα δεδομένα και η χρονολογική σειρά των γεγονότων δεν υποστηρίζουν την ουκρανική εκδοχή", ζητώντας από τους διεθνείς ηγέτες να μην προβούν σε βιαστικά συμπεράσματα.

Οι διπλωμάτες της Ρωσίας θα επιμείνουν να συζητηθεί η «ουκρανική προβοκάτσια» στη Σύνοδο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρά την αρνητική στάση που συναντούν, σημείωσε. 

Ο κ. Πεσκόφ τόνισε ότι δεν γνωρίζει πώς τα γεγονότα στην Μπούτσα θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας που αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.  

Ρωσική έρευνα για «ουκρανική προβοκάτσια» στη Μπούτσα

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση γι' αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια» μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Νέες κυρώσεις

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ' οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου, Μπούτσα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια», προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Για «ανείπωτες φρικαλεότητες» στις περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες έχουν αποσυρθεί οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής κάνει λόγο σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Συγκλονισμένη από τις αναφορές για τις ανείπωτες φρικαλεότητες σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται. Απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα. Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν», έγραψε η επικεφαλής της Κομισιόν.

H υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για «τα εγκλήματα πολέμου» που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων, που θα αποδοκιμάζουν την «απρόκλητη βία» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια», έγραψε σε μία ανάρτησή της στο Twitter η Αναλένα Μπέρμποκ.

Eν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε συνέντευξη στο CNN ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, «είναι μια γροθιά στο στομάχι».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει κάθε μέρα όσο συνεχίζεται η βαρβαρότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» τόνισε, σύμφωνα με το ΑFP, ο κ. Μπλίνκεν.

 

 

Συνεχίζονται οι μάχες

Εν τω μεταξύ, σειρά εκρήξεων ακούστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόμπιλ (δυτικά). Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις εκρήξεις στις δύο πόλεις. Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εκρήξεις ακούστηκαν και στην πόλη της Οδησσού, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για την επίθεση μέχρι στιγμής.

Αποσύρονται οι Ρώσοι από τη Σούμι

Στην πόλη Σούμι, τοπικός αξιωματούχος ανέφερε πως τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται. Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εξάλλου, η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο. «Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

Πηγή: Reuters, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v