Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Στην ΕΚΤ το ”μπαλάκι” για αποτροπή ύφεσης

Την αύξηση των πιέσεων προς την ΕΚΤ, ώστε αυτή να μειώσει τα επιτόκια προβλέπουν για το επόμενο διάστημα σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, ως αποτέλεσμα των αρνητικών στοιχείων για το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της Γερμανίας, που ανακοινώθηκαν χθες.

FT: Στην ΕΚΤ το ”μπαλάκι” για αποτροπή ύφεσης
Ενταση των πιέσεων προς την ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων προβλέπει δημοσίευμα των Financial Times, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ α’ τριμήνου, από τα οποία προκύπτει, ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Ειδικότερα, η οικονομία στην ευρωζώνη σημείωσε μηδενική ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε κατά 0,8%. Άλλωστε, σύμφωνα επίσης με χθεσινά στοιχεία, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εμφάνισε συρρίκνωση της οικονομίας της για το α΄ τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές των FT χαρακτηρίζουν ”μελανά” τα χρώματα του οικονομικού τοπίου στην ευρωζώνη και εντοπίζουν προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. ”Με την παγκόσμια οικονομία να είναι ακόμα εύθραυστη, η απογοήτευση από το γεγονός ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνουν οι FT, ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ John Snow επανέλαβε τις παραινέσεις του για ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης, τονίζοντας ότι χρειάζονται ”πολλαπλές εστίες ανάπτυξης”.

Επιπροσθέτως, ο John Snow δήλωσε ότι ”οι εταίροι μας στη G7 πρέπει να λάβουν μέτρα, τα οποία θα συνάδουν με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ο καθένας ξεχωριστά, για να ενισχύσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν στην παγκόσμια ευημερία”.

Σε ό,τι αφορά την άνοδο του ευρώ κατά 10% σε σχέση με το δολάριο , το δημοσίευμα εκτιμά ότι λειτουργεί επιβαρυντικά στην οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ.

Εξάλλου, όπως προβλέπει η Oxford Economic Forecasting, η άνοδος του ευρώ θα ”αφαιρέσει” περί το 0,3% από το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης μέσα στο 2003.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, δήλωσε στους FT ότι ”η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση και η ανάγκη για χαλαρότερη νομισματική ή δημοσιονομική πολιτική είναι επιτακτική για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της ύφεσης, ενώ αναγκαίες είναι και οι δομικές αλλαγές”.

Η Ολλανδία, η οικονομία της οποίας συνδέεται άμεσα με αυτή της Γερμανίας, ”είδε” τους ρυθμούς ανάπτυξής της να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στο –0,3%, ενώ και η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αναθεώρησε, πρόσφατα, προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2003 στο 1,1% από το 2,3%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα των FT, παρά τα αρνητικά στοιχεία ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Hans Eichel θεώρησε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για αναθεώρηση των προβλέψεων που κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,75% μέσα στο 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο