Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδικό χάρτη ενοποίησης θέλει η Σύνοδος

Την διαμόρφωση συγκεκριμένου χάρτη για τα επόμενα βήματα της ενοποίησης έως το τέλος του έτους ζητούν οι ηγέτες της ΕΕ από Rompuy, Barroso, Juncker, Draghi, σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου. Tα σενάρια για Ιταλία-Ισπανία.

Οδικό χάρτη ενοποίησης θέλει η Σύνοδος
Την διαμόρφωση συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την οικονομική και νομισματική ένωση έως το τέλος του έτους ζητούν οι ηγέτες της ΕΕ από τους Rompuy, Barroso, Juncker και Draghi που επιμελήθηκαν τη σχετική πρόταση, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, μεταδίδει το Reuters.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν στο πρακτορείο ότι όσον αφορά στα προβλήματα Ισπανίας και Ιταλίας οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ συζητούν τη Φινλανδική πρόταση για έκδοση καλυμμένων ομολόγων από τις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση, με τον ESM και τον EFSF να είναι έτοιμοι να παρέμβουν διασφαλίζοντας την επιτυχία των εκδόσεων.

Αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση, οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν ότι θα πρέπει να καλύπτει όλες τις χώρες της Ένωσης, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των υπόλοιπων χωρών.

Σημειώνεται ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει τα τέσσερα κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. για την περαιτέρω ενοποίηση, δίνει στην Ένωση την εξουσία να υπαγορεύει μεταβολές σε εθνικούς προϋπολογισμούς.

«Η έκθεση «Προς την Αυθεντική Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση»… παρουσιάζει τα τέσσερα βασικά «δομικά υλικά» για το μέλλον της ΟΝΕ: Ενοποιημένο τραπεζικό πλαίσιο, ενοποιημένο πλαίσιο προϋπολογισμού, ενοποιημένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και ενδυνάμωση της δημοκρατικής νομιμότητας και υπευθυνότητας», αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου.

Ως συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου καλείται να αναπτύξει σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Eurogroup και τον πρόεδρο της ΕΚΤ έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μιας γνήσιας οικονομικής και νομισματικής Ενωσης», γράφει το προσχέδιο.

Οι ηγέτες αναμένουν μια ενδιάμεση αναφορά τον Οκτώβριο και το τελικό σχέδιο πριν από το τέλος του χρόνου.

Η τραπεζική ένωση –που θα είναι μέρος της διαδικασίας ενοποίησης θα πρέπει να σχεδιαστεί και για τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά να επιτρέπει διαφοροποιήσεις μεταξύ όσων ανήκουν στην ευρωζώνη και όσων δεν είναι μέλη της νομισματικής ένωσης.

«Οι υπάρχουσες νομοθετικές προτάσεις για την διάλυση τραπεζών και την εγγύηση καταθέσεων πρέπει να υιοθετηθούν πριν από το τέλος της χρονιάς», αναφέρεται.

Επι τη βάση των προηγουμένων η Κομισιόν θα υποβάλει πριν από το τέλος του 2012 επιπλέον νομοθετικές προτάσεις για μια ενιαία τραπεζική εποπτεία που θα καλύπτει όλες τις τράπεζες, ένα μηχανισμό πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και μια πανευρωπαϊκή οργάνωση για την διάλυση τραπεζών.

Παράλληλα, προωθείται και το πακέτο ανάπτυξης ύψους 130 δισ. ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε στην μίνι σύνοδο κορυφής της Ρώμης.

Στο τραπέζι ανάσες για Ισπανία-Ιταλία μέσω ESM

Επί τάπητος στη Σύνοδο η δυνατότητα ενεργοποίησης του ταμείου διασώσεων της Ε.Ε. σε αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters. 

Τόσο ο προσωρινός μηχανισμός, ΕFSF, όσο και ο μόνιμος μηχανισμός ESM που τίθεται σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν εγγυήσεις για τα κρατικά ομόλογα που διατίθενται σε δημοπρασίες, κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη. "Θα πρέπει να εξετάσουμε τα υφιστάμενα εργαλεία και αν τόσο ο EFSF, όσο και ο ESM μπορούν να αγοράζουν ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Έχει νόημα να το εξετάσουμε", δήλωσε η πηγή του πρακτορείου.

«Θα πάρουμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους», σημείωσε ο Χ. Βαν Ρομπάι στην εναρκτήρια τοποθέτησή του. «Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται σταθερότητα του νομίσματος και γι’ αυτό πιστεύω ότι στη διήμερη συνάντησή μας θα υπάρξει πρόοδος. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο», συμπλήρωσε.
 
Στο πακέτο ανάπτυξης επικεντρώθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, λίγο πριν από την εκκίνηση της Συνόδου. "Σήμερα, το πακέτο για την ανάπτυξη και την εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό σε όλες τις συνόδους αυτού του έτους, τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι πλήρως επεξεργασμένο, ώστε να μπορούμε να το εγκρίνουμε" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η Α. Merkel.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν στη σύνοδο κορυφής για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα βοηθήσουν άμεσα τις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση, τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ

"Αν επιτύχουμε να έχουμε περισσότερη ανάπτυξη μέσα από το σύμφωνο που θα υιοθετήσουμε, ένα μακροπρόθεσμο όραμα και άμεσα μέτρα για τη στήριξη των κρατών που έχουν καταβάλει προσπάθειες, αλλά δεν μπορούν να υποστηρίξουν υπερβολικά υψηλά επιτόκια, τότε θα έχουμε κάνει τη δουλειά μας" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

Πιο σκληρή ήταν η γραμμή από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, που σημείωσε ότι δεν χρειάζονται νέα εργαλεία, η Ισπανία και η Ιταλία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς διασώσεων της Ε.Ε. και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του Reuters, εγκρίθηκε η παραμονή του Ζ. Κ. Γιούνκερ στο τιμόνι του Eurogroup ενώ ο Klaus Regling αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων της ΕΕ, ESM, που τίθεται σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου.


Rajoy: Πολύ υψηλό το κόστος δανεισμού για την Ισπανία-Η Ε.Ε. πρέπει να πάρει αποφάσεις

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας είναι υπερβολικά υψηλό, δήλωσε την Πέμπτη ο Iσπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις για την εκτόνωση των πιέσεων.

"Η χρηματοδότηση της χώρας πραγματοποιείται με πολύ υψηλό κόστος και πολλοί ισπανικοί οργανισμοί δεν έχουν καν πρόσβαση στις αγορές", ανέφερε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο κ. Rajoy.

"To κόστος δανεισμού της Ισπανίας είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό και ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Όσον αφορά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Rajoy υποστήριξε ότι είναι μια ιδέα με υπέρ και κατά και ότι δεν πιστεύει πως θα επιλυθεί στη σύνοδο κορυφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v