Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μια ελληνική startup προκαλεί το ενδιαφέρον τεχνολογικών κολοσσών

Σημαντική βελτίωση της απόδοσης των ψηφιακών συστημάτων με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης επιτυγχάνει η πρωτοποριακή τεχνολογία της Trimsignal. Η βράβευσή στο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Πώς μια ελληνική startup προκαλεί το ενδιαφέρον τεχνολογικών κολοσσών

Ποιός δεν θα ήθελε μια βελτίωση της απόδοσης των ψηφιακών του συστημάτων έως και 60% και τη μείωση κατανάλωσης ισχύος έως και 40%; Τις δυνατότητες αυτές, μπορεί να προσφέρει η startup Trimsignal, που επικεντρώνεται στην εφαρμογή μιας κατοχυρωμένης από την ίδια τεχνολογίας για τον σχεδιασμό ψηφιακών συστημάτων, όπως είναι λ.χ. οι επεξεργαστές, βελτιώνοντας έτσι την απόδοσή τους 35-60% και την κατανάλωση ισχύος 15-40%.

Ο Νίκος Ζομπάκης, ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας με έδρα την Φλόριντα των ΗΠΑ, μιλώντας στο Euro2day.gr, αναφέρει ότι από τεχνολογικής άποψης αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς μειώνεται η θερμοκρασία λειτουργίας με ασφάλεια και παράλληλα επιτυγχάνεται υψηλή απόδοση. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμο για συστήματα επεξεργαστών των οποίων οι επιδόσεις συχνά δεν αξιοποιούνται, λόγω απουσίας αποδοτικού τρόπου ψύξης. Για αυτό άλλωστε και η εταιρεία βραβεύθηκε στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.

Ποιό είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

H Trimsignal βελτιώνει την απόδοση των ψηφιακών συστημάτων, όπως είναι οι επεξεργαστές, κατά 35-60%. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι έχει καταφέρει να αναπτύξει μία καινοτόμα τεχνολογία στην τεράστια αγορά του semiconductor, έχοντας κατοχυρώσει πνευματικά δικαιώματα σε Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα και Ινδία.

Πώς προέκυψε η ιδέα της Trimsignal;

Η ιδέα της Trimsignal ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια ως αποτέλεσμα πολύχρονης ερευνητικής εργασίας (σ.σ. από τον κ. Ζομπάκη) με παράλληλη κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στο Αμερικανικό Γραφείο Πατεντών. Έναν χρόνο αργότερα η καινοτομία και πρωτοτυπία της ιδέας επαληθεύτηκε από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της Silicon Valley, και ακολούθησε η ίδρυση της startup εταιρείας με έδρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η τεχνολογία σας έχει τύχει ανταπόκρισης από την αγορά;

Η Trimsignal έχει καταφέρει να προκαλέσει το ενδιαφέρον τεχνολογικών κολοσσών της παγκόσμιας αγοράς του semiconductor και να βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις με έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές chip του χώρου. Οι προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας είναι τεράστιες, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της αγοράς, στην οποία απευθύνεται, ενώ σχεδιάζει τον επόμενο χρόνο την υλοποίηση επιχειρηματικού σχεδίου, που θα έχει εφαρμογή σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Για ποιό λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 10ο Διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας;

H αναγνώριση της αξίας της εταιρείας από έναν θεσμικό οργανισμό όπως η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας, ενισχύει το επενδυτικό προφίλ της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σε ένα κομβικό χρονικό σημείο για την εταιρεία, καθώς βρισκόμαστε σε συζητήσεις με επενδυτικά σχήματα για την ανάπτυξή της.

Βελτιώθηκε η ιδέα σας μέσα από τις διαδικασίες του Διαγωνισμού;

Μέσα από τις διαδικασίες του Διαγωνισμού η εταιρεία είχε την ευκαιρία να βελτιώσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και να ενισχύσει την στρατηγική της με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και ανάδειξη της αξίας της ιδέας κατά τις συζητήσεις με επενδυτικά σχήματα.

Ποιό ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας στον Διαγωνισμό;

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας της Εθνικής ήταν μια ευκαιρία για την Trimsignal να αναδείξει την τεχνολογία της καθώς και να αναπτύξει σχέση με επενδυτικούς φορείς στην Ελλάδα. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην παγκόσμια αγορά ψηφιακών συστημάτων, αλλά παράλληλα ενδιαφέρεται να έχει δεσμούς σε επίπεδο επενδυτικό και τεχνολογικό με φορείς στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού δόθηκε η ευκαιρία αξιολόγησης της τεχνολογικής καινοτομίας και της επενδυτικής αξίας της εταιρείας, κάτι που αποτελεί παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματά της.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds προβλέπει μορφές χρηματοδότησης. Έχετε συζητήσει κάτι σχετικό;

Ένα από τα πλεονεκτήματα του προγράμματος NBG Business Seeds είναι η δυνατότητα χρηματοδοτικών ευκαιριών και ιδιαίτερα η επαφή με θεσμικούς επενδυτές όπως η Εθνική Τράπεζα. Για την εταιρεία, θα ήταν ευτύχημα η ιδέα της, που ξεκίνησε από την Ελλάδα, να αναπτυχθεί μέσα από την υποστήριξη εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, αυξάνοντας την ελληνική προστιθέμενη αξία.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Το όραμα της εταιρείας είναι η τεχνολογία της να υιοθετηθεί από το σύνολο της αγοράς ψηφιακών συστημάτων, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια υπεραξία. Σημειώνεται ότι είναι πολύ σπάνια η περίπτωση μια τεχνολογία να έχει τόσο ευρεία εφαρμογή από το επίπεδο των μικροεπεξεργαστών έως τα πιο προηγμένα υπολογιστικά συστήματα.

Στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει στους σχεδιαστές και στους κατασκευαστές αυτών των συστημάτων μία τεχνολογία που θα βελτιώνει την απόδοσή τους χωρίς να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ήδη λειτουργούν. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Trimsignal έχει σκοπό την ανάπτυξη R&D τμήματος στην Ελλάδα με την αξιοποίηση ελληνικού ερευνητικού δυναμικού.

Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω, ότι η Trimsignal διαχειρίζεται μια κατοχυρωμένη τεχνολογία που είναι αποτέλεσμα ατομικής πρωτοβουλίας, αξιοποιώντας την εξειδίκευση και τις διεθνείς επαφές των συνιδρυτών της. Παρά τις δυσκολίες, το εγχείρημα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, καθώς παρέχει τη δυνατότητα επένδυσης σε μία τεχνολογία αιχμής, που συνήθως αξιοποιείται εμπορικά από μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας ή από αντίστοιχα μεγάλα ερευνητικά κέντρα.

 

* Αν θέλετε να δοκιμάσετε την δική σας επιχειρηματική ιδέα και να την δειτε να ξεχωρίζει, ο 11ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας περιμένει τις προτάσεις σας στο www.nbg.gr/competition έως τις 8 Οκτωβρίου και ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v