Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Μαραβέας (Εθνική Τράπεζα): Η καινοτομία, κλειδί για την επιχειρηματική επιτυχία

Ειδικό πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών για καινοτόμες επιχειρήσεις που προσφέρει λύσεις μικροχρηματοδότησης και e-commerce έχει δημιουργήσει η Εθνική Τράπεζα. Συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Διευθυντή Retail Segments Παντελή Μαραβέα.

Π. Μαραβέας (Εθνική Τράπεζα): Η καινοτομία, κλειδί για την επιχειρηματική επιτυχία

Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των μεγάλων καινοτόμων έργων της χώρας αποτέλεσε πάντα προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα, αναφέρει ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Retail Segments Παντελής Μαραβέας.

Όπως εξηγεί, «καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της συμβολής της στην επιτυχία επιχειρήσεων» και γι' αυτό «είναι σημαντικό να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που ανοίγει νέους δρόμους στην οικονομία και την κάνει ανταγωνιστική και εξωστρεφή».

Κύριε Μαραβέα, η διενέργεια του Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας του επιχειρηματικού προγράμματος NBG Business Seeds αποτελεί μία μεμονωμένη ενέργεια ή βασίζεται σε μια σφαιρική πολιτική της Εθνικής Tράπεζας για τη στήριξη της καινοτομίας στη χώρα μας;

Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των μεγάλων καινοτόμων έργων της χώρας αποτέλεσε πάντα προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα. Χρηματοδοτήσαμε από τον Ισθμό της Κορίνθου έως το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, που άλλαξαν την εικόνα των μεταφορών, του εμπορίου και του τουρισμού. Για εμάς είναι σημαντικό να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που ανοίγει νέους δρόμους στην οικονομία και την κάνει ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρούμε ότι υπάρχουν στις ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Για ποιο λόγο η Εθνική Τράπεζα έχει προτεραιοποιήσει από πολύ νωρίς τη στήριξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας;

Είναι αυτονόητο ότι η καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της συμβολής της στην επιτυχία επιχειρήσεων. Αναφέρομαι σε όλους τους κλάδους. Από την καινοτομία στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών μεγάλων δεδομένων στο μάρκετινγκ και στις πωλήσεις, έως την εμπορευματοποίηση τεχνολογιών αιχμής που αναπτύσσουν τα εξαιρετικά ερευνητικά μας κέντρα. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της εταιρείας Think Silicon από την Πάτρα, η οποία εξαγοράστηκε από έναν αμερικανικό κολοσσό. Στην εταιρεία, που ασχολείται με τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, είχαμε επενδύσει και εμείς μέσω της συμμετοχής μας στο Metavallon VC.

Οι πρωτοβουλίες όπως ο Διαγωνισμός, μέσω του οποίου βραβεύετε καινοτόμες επιχειρήσεις, συμβαδίζουν και με τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Τράπεζας, όπως για παράδειγμα ο ψηφιακός της μετασχηματισμός;

Θα ήταν οξύμωρο αν δεν επιχειρούσαμε τα διδάγματα της 11ετούς ενασχόλησής μας με το οικοσύστημα καινοτομίας να τα εφαρμόσουμε και στην Τράπεζα. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού. Με επίκεντρο τον πελάτη μας, αλλάζουμε εσωτερικά σε διαδικασίες και εκσυγχρονίζουμε τις τεχνολογικές/ψηφιακές μας υποδομές, με στόχο την πιο γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση. Mάλιστα, μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας υπήρξε η πυξίδα της Τράπεζας, καθώς συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας κανονικότητας στο λειτουργικό μοντέλο, διευκόλυνε τη λήψη γρήγορων αποφάσεων και διαφύλαξε τη συνέχιση της επιχειρηματικής μας λειτουργίας.

Εκτός από την πρωτοβουλία NBG Business Seeds, υλοποιείτε και άλλες ενέργειες για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων;

Με περηφάνια σάς αναφέρω ότι είμαστε η πρώτη τράπεζα που έχει, εδώ και τρία χρόνια, ειδικό πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών για καινοτόμες επιχειρήσεις που προσφέρει λύσεις μικροχρηματοδότησης και e-commerce. Έχουμε δημιουργήσει δομές υποδοχής νεοφυών επιχειρήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Οι δομές αυτές είναι στελεχωμένες με τους 16 πρεσβευτές-στελέχη της Τράπεζας που ασχολούνται σε εθελοντική βάση με τις δράσεις του προγράμματος στην περιφέρειά τους. Τα ίδια στελέχη υποδέχονται τις startups στα καταστήματά μας και τους παρέχουν επαγγελματική καθοδήγηση, ώστε να βρουν τα τραπεζικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Πώς θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε τον ρόλο της Τράπεζας στη χρηματοδότηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων;

Ο ρόλος της Τράπεζας είναι κεντρικός. Έχουμε δώσει σημαντικά χρηματικά βραβεία και προβολή σε 100 νικητές του Διαγωνισμού μας, ενώ έχουμε επίσης χρηματοδοτήσει 23 εταιρείες είτε μέσω δανεισμού είτε μέσω συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο. Επιπλέον, είτε απευθείας είτε μέσω θυγατρικών μας, συμμετέχουμε στα 6 από τα 9 VCs του Equifund. Πέραν όμως των χρημάτων, το όνομα της Τράπεζας είναι σημαντικό για τις εταιρείες μας και για την προσέγγιση των πρώτων πελατών τους. Με μεγάλη χαρά βλέπουμε στις εκδηλώσεις μας σε Αθήνα και περιφέρεια μεγάλους επιχειρηματίες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας και να έρχονται να βοηθήσουν συμβουλευτικά καινοτόμες προσπάθειες ερευνητών και ιδιωτών. Πολλές, μάλιστα, από αυτές τις συναντήσεις συμβουλευτικής κατέληξαν σε συνεργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v