Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Collaborate Healthcare: Εξ αποστάσεως διαχείριση φακέλων ασθενών

Πώς η Collaborate Healthcare κρατά ενεργή την επικοινωνία γιατρών και ασθενών. Η βράβευση της εφαρμογής στο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Eθνικής Tράπεζας. Η δραστηριότητα και τα επόμενα σχέδια για την επιχείρηση.

Collaborate Healthcare: Εξ αποστάσεως διαχείριση φακέλων ασθενών

Μια σύγχρονη εφαρμογή διαχείρισης ιατρικών φακέλων ασθενών, απομακρυσμένης συνεργατικής διάγνωσης και υποστήριξης για τη λήψη ιατρικών κλινικών αποφάσεων μέσω μηχανικής μάθησης αποτελεί το Collaborate Healthcare που βραβεύθηκε στο 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Η εφαρμογή απευθύνεται στους γιατρούς που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και παρέχεται ως μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία. Είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο επικοινωνίας και συνεργασίας για γιατρούς και ασθενείς μέσω mobile app.

Για την αφορμή γέννησης της ιδέας, τους στόχους, τη βράβευση στο Διαγωνισμό, τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EIT Health και την έως τώρα εμπειρία, μας μιλά ο ιδρυτής της εταιρείας Κώστας Σαριδάκης.

Ποιά ακριβώς είναι η δραστηριότητα της επιχείρησής σας;

Έχουμε αναπτύξει μια σύγχρονη cloud εφαρμογή διαχείρισης ασθενών, η οποία είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και παράλληλα συνεργασίας μεταξύ των γιατρών και των ασθενών τους μέσω mobile app. Η εφαρμογή απευθύνεται στους γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και κυρίως στις ειδικότητες που έχουν να κάνουν με χρόνιες παθήσεις, καθώς εκεί εντοπίζεται μια τεράστια ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία ιατρού-ασθενή, αποτελεσματικότερη συνεργασία των θεραπόντων ιατρών και δραστικότερη παρακολούθηση, αλλά και εκπαίδευση των ασθενών, ειδικά στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις επισκέψεις.

Πώς προέκυψε η ιδέα της «Collaborate»;

Ως ασθενής είχα συνειδητοποιήσει ότι όποτε έφευγα από ένα ιατρείο έπαιρνα μαζί μου ένα χαρτί με δυσνόητες ή ακαταλαβίστικες οδηγίες - το οποίο πολύ συχνά έχανα - ενώ άλλες φορές χρειαζόμουν να επικοινωνήσω ξανά με τον γιατρό για συμπληρωματικές διευκρινίσεις ή οδηγίες, κάτι το οποίο συνήθως δεν ήταν πάντοτε εφικτό ή όταν ήταν, θα έπρεπε να ξαναεξηγήσω όλο το ιστορικό από το τηλέφωνο. Ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω διαπίστωσα ότι αυτή η προβληματική επικοινωνία ανάμεσα σε γιατρούς και ασθενείς, ειδικά όσον αφορά τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο οδηγεί σε χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Έχοντας λοιπόν αρκετή γνώση και εμπειρία από το προηγούμενο μου εγχείρημα που ήταν το e-table.gr, αποφάσισα να δοκιμάσω να δώσω μία λύση και κάπως έτσι γεννήθηκε η Collaborate.

Η εφαρμογή σας έχει τύχει ανταπόκρισης από την αγορά και το χώρο της υγείας;

Αν και ο χώρος τη υγείας είναι πολύ δύσκολος, η αξία της πλατφόρμας γρήγορα αναγνωρίστηκε από του ειδήμονες του χώρου. Πριν λίγους μήνες και χωρίς καλά-καλά να έχουμε κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας επιλεχθήκαμε από την AMGEN Biopharmaceuticals να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα του EIT Health μαζί με άλλες 15 εταιρείες από 11 χώρες, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση καινοτόμων λύσεων που βελτιώνουν τη συμμόρφωση των ασθενών. Παράλληλα, ενώ αρχικά απευθυνόμασταν μόνο σε παιδιάτρους, αρκετοί γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες μιλήσαμε μας ζήτησαν να ανοίξουμε την εφαρμογή και για άλλες ειδικότητες, καθώς η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην καλύτερη διαχείριση και απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, πράγμα και το οποίο κάναμε.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον Διαγωνισμό της Εθνικής Tράπεζας;

Είχα συμμετάσχει και παλιότερα στον Διαγωνισμό Καινοτομίας &Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας, με άλλη startup οπότε γνώριζα καλά τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε, τα οποία εκτός από το χρηματικό έπαθλο περιλαμβάνουν την πολύ σημαντική καθοδήγηση και δικτύωση αλλά και την μεγάλη προβολή σε media. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η ενημέρωση μας για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα του EIT Health και η περαιτέρω στήριξη μας που μας οδήγησε στο να επιλεχθούμε τελικά σε ένα από αυτά όπως προανέφερα.

Βελτιώθηκε η ιδέα σας μέσα από τις διαδικασίες του Διαγωνισμού;

Η αλήθεια είναι ότι σε επίπεδο business plan δεν χρειαστήκαμε βοήθεια καθώς δεν ήταν η πρώτη μας φορά. Αλλά σε επίπεδο δικτύωσης ο Διαγωνισμός μας έφερε σε επαφή με ειδήμονες του χώρου και επενδυτές οι οποίοι συνέβαλαν πολύ στο που θα στοχεύσουμε και στο πώς να εξελίξουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής ώστε να έχουμε καλύτερες προοπτικές για ένα επιτυχημένο product market fit.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας; 

Το networking θα έλεγα αλλά και η ίδια η βράβευση η οποία παίζει σημαντικό ρόλο όταν απευθύνεσαι σε ανθρώπους που σε ακούν για πρώτη φορά.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds προβλέπει μορφές χρηματοδότησης. Έχετε συζητήσει κάτι σχετικό;

Ακόμα όχι αλλά είναι κάτι που έχουμε σκοπό να δούμε διεξοδικότερα τους επόμενους μήνες και καθώς θα υλοποιούμε το marketing plan μας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Μόλις πρόσφατα λανσάραμε τη γενική έκδοση της εφαρμογής που απευθύνεται σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, καθώς και το mobile app για τους ασθενείς. Κατά συνέπεια άμεσα θέλουμε να δούμε τους χρήστες - γιατρούς και ασθενείς - να αγκαλιάζουν την υπηρεσία και να αυξάνονται καθημερινά, επίσης στοχεύουμε να συνάψουμε στρατηγική συνεργασία με κάποια μεγάλη φαρμακευτική ή ασφαλιστική εταιρεία και τέλος, σε ορίζοντα δωδεκάμηνου, να σηκώσουμε επενδυτικά κεφάλαια για την επέκταση μας στην πρώτη αγορά του εξωτερικού.

Στο έως τώρα διάστημα λειτουργίας της επιχείρησής σας, τι θα θέλατε να αναδειχθεί σχετικά με την εφαρμογή σας;

Αυτό που θα θέλαμε να αναδείξουμε το πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της μη συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες, το οποίο οδηγεί σε έντονη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία των ασθενών και τεράστιες οικονομικές απώλειες τόσο για τους ασθενείς όσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και το βασικότερο είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν φταίει ο ασθενής, που βαρέθηκε ή ξέχασε, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει σωστή επικοινωνία με τον γιατρό του και δεν γνωρίζει πώς να διαχειριστεί την υγεία του σε καθημερινή βάση, σε ένα κλάδο που γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκος χρόνο με τον χρόνο.

Η λύση για εμάς είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία, υποβοηθούμενη από νέες τεχνολογίες, που θα επιτρέπει στους ασθενείς να παραμένουν «συνδεδεμένοι» με τον γιατρό τους, αλλά και στους γιατρούς να τους παρακολουθούν με εύκολο και αυτοματοποιημένο τρόπο. Και αυτό ακριβώς έχει επιτύχει η εφαρμογή μας.

 

Αν ενδιαφέρεσθε και σεις να δοκιμάσετε τη δική σας επιχειρηματική ιδέα και να την δείτε να ξεχωρίζει, ο 11ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας περιμένει τις προτάσεις σας στο www.nbg.gr/competition έως τις 8 Οκτωβρίου και ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v