Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kodika.io: Λύσεις προγραμματισμού ακόμη και για αρχάριους

Η καινοτομία της Kodika.io που έλαβε το 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας. Πώς προέκυψε η ιδέα και πού εφαρμόζεται. Οι επόμενες κινήσεις της επιχείρησης.

Kodika.io: Λύσεις προγραμματισμού ακόμη και για αρχάριους

Τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να αναπτύξει προηγμένες εφαρμογές για κινητά μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη γνώση προγραμματισμού, δίνει πλέον η ελληνική νεοφυής επιχείρηση Kodika.io, η οποία έλαβε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Eθνικής Tράπεζας NBG Business Seeds.

Η καινοτόμος ιδέα που εφαρμόζεται σε iPad και Mac, προέκυψε από τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο ο οποίος μετά από μακρά επαγγελματική διαδρομή στο συγκεκριμένο χώρο, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε εφαρμογή για κινητά ισοδύναμη με τους drag-and-drop builders, όπως το Wordpress.

Υπήρχαν μόνο έτοιμα πρότυπα εφαρμογών που προσέφεραν περιορισμένη προσαρμογή και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν μοναδικές εφαρμογές, επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο Euro2day.gr.

Ο ίδιος μιλά για το αντικείμενο της εφαρμογής, τη δραστηριότητα της επιχείρησης, τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, για τον ανταγωνισμό και τα επόμενα βήματα.

Ποιός είναι ο σκοπός της επιχείρησής σας;

Σκοπός μας, μέσω της Kodika, είναι να δώσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας πολύπλοκων εφαρμογών με ευκολία, χωρίς κώδικα, ακόμη και σε άτομα που δεν κατέχουν ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού - επιτρέποντας σε developers, designers, εταιρικά τμήματα IT και μαθητές να εκμεταλλευτούν την δημιουργικότητά τους. Η εφαρμογή μας είναι ήδη διαθέσιμη σε χρήστες διεθνώς μέσω του AppStore για Mac και iPad.

Πώς προέκυψε η ιδέα της Kodika;

Έχοντας συνεργαστεί για πάνω από 8 χρόνια με εταιρείες στην Αγγλία, Γαλλία και Αμερική, αλλά και σαν ελεύθερος επαγγελματίας, παρατήρησα πόσο χρονοβόρο και ακριβό είναι για κάποιον να δημιουργήσει μια εφαρμογή, είτε για την επιχείρηση του, είτε για κάποια νέα ιδέα.

Με την kodika θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα σε άτομα να δημιουργήσουν μια εφαρμογή εύκολα και γρήγορα, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το κόστος αλλά και ο χρόνος που χρειάζεται για να δοκιμαστεί μια νέα ιδέα στην αγορά.

Η εφαρμογή σας έχει τύχει ανταπόκρισης από την αγορά;

Η εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για πάνω από ένα χρόνο στη διεθνή αγορά μέσω του AppStore για Mac και iPad, χρησιμοποιείται από εκατοντάδες χρήστες μηνιαίως. Επίσης αρκετοί χρήστες μας έχουν ήδη δημοσιεύσει τις πρώτες τους εφαρμογές στο AppStore, κάποιες από τις οποίες έχουν αρκετές χιλιάδες downloads, αλλά και κέρδη.

Υπάρχει ανταγωνισμός ως προς το αντικείμενο της δραστηριότητάς σας;

Την τελευταία δεκαετία υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των no-code/low-code πλατφορμών ειδικά για web σελίδες. Πλέον, μπορείς να δημιουργήσεις τη δικιά σου ιστοσελίδα/e-shop/blog χωρίς να χρειάζεται να είσαι προγραμματιστής και καθημερινά παρουσιάζονται καινούρια προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν την διασύνδεση όλων αυτών των τεχνολογιών ακόμη ευκολότερη.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Kodika.io είναι ακριβώς μια no-code/low-code πλατφόρμα για την δημιουργία mobile εφαρμογών, κάτι το οποίο λείπει από την παγκόσμια αγορά. Τα τελευταία 2-3 χρόνια διάφορες εταιρείες έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα παρόμοια με τις πετυχημένες λύσεις του υπάρχουν σήμερα για το web, ειδικά από την Αμερική, αλλά καμία δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει μια λύση που να μπορεί να φτιάχνει μοναδικές και πολύπλοκες εφαρμογές όπως το Kodika.

Αυτή τη στιγμή όλες οι ανταγωνιστικές λύσεις που υπάρχουν μπορούν να δημιουργήσουν τυποποιημένες εφαρμογές που απλά ο χρήστης παραμετροποιεί με δικά του κείμενα και χρώματα, με αποτέλεσμα η τελική εφαρμογή να έχει περιορισμένες δυνατότητες.

Για το ποιό λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον Διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας;

Ο διαγωνισμός της Εθνικής εκτός από το χρηματικό έπαθλο, το οποίο φυσικά βοηθάει πάρα πολύ τις εταιρείες, προσφέρει στους νικητές και πρόσβαση σε ένα δίκτυο εταιρειών οι οποίες παρέχουν υποστήριξη σε τεχνικό και επιχειρηματικό αντικείμενο με τη μορφή σεμιναρίων και συμβουλευτικής.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Tους επόμενους μήνες εκτός από περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της πλατφόρμας θέλουμε να επιτύχουμε στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες που θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα μας για την ανάπτυξη κάποιου προϊόντος τους.

Επ’ αυτού θα πρέπει να επισημάνω ότι τους τελευταίους μήνες εκτός από μεμονωμένα άτομα, έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται την Kodika.io μικρές ομάδες (startups) αλλά και μεγαλύτεροι οργανισμοί για την γρήγορη ανάπτυξη κάποιας εφαρμογής τους.

Υπάρχουν επίσης startups που δοκιμάζουν την κεντρική τους ιδέα ή κάποια παραλλαγή αυτής με τη χρήση της πλατφόρμας μας, ώστε να μπορέσουν να δοκιμάσουν την αγορά γρήγορα και με χαμηλό κόστος.

 

Αν ενδιαφέρεσθε και σεις να δοκιμάσετε τη δική σας επιχειρηματική ιδέα και να την δείτε να ξεχωρίζει, ο 11ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας περιμένει τις προτάσεις σας στο www.nbg.gr/competition έως τις 8 Οκτωβρίου και ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v