Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PTA Rehab Ecorthotics: Η καινοτομία στην υπηρεσία της ορθοπεδικής

Πώς η νεοφυής επιχείρηση PTA Rehab Ecorthotics παρεμβαίνει στην αποκατάσταση ορθοπεδικών παθήσεων. Η συμμετοχή και η βράβευση στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Οι επόμενες κινήσεις και οι ευκαιρίες.

PTA Rehab Ecorthotics: Η καινοτομία στην υπηρεσία της ορθοπεδικής

Δυναμική είσοδο στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων πραγματοποιεί η PTA Rehab Ecorthotics. Η νεοφυής επιχείρηση, που βραβεύθηκε στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, κατασκευάζει εξατομικευμένους ορθοπεδικούς νάρθηκες με την μέθοδο του 3D Printing, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη βιοδιασπώμενο-πολτοποιήσιμο πλαστικό (PLA και Carbon Filament).

Σύμφωνα με τον Μάρκο Κυριαζή, founder και CEO της PTA, η επιχείρηση απευθύνεται στον πελάτη-ασθενή, τον ιατρό με ειδικότητα σχετική με την αποκατάσταση, τον αθλητή-ασθενή που χρήζει φροντίδας και αποκατάστασης, τον φυσικοθεραπευτή και σε μεγάλες δομές-οργανισμούς υγείας. Ο ίδιος μιλά για τη δραστηριότητα της επιχείρησης, τις προκλήσεις, την τελευταία εφεύρεση που σχετίζεται με τη χειλεανάγνωση και τις ευκαιρίες που «διανοίγονται» σε έναν κόσμο που καταγράφει ραγδαία τεχνολογική πρόοδο.

Ποιό είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

Η PTA Ecorthotics κατασκευάζει εξατομικευμένα τμήματα παθητικών εξωσκελετών υγείας με την μέθοδο του 3D Printing, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη βιοδιασπώμενο-πολτοποιήσιμο πλαστικό (PLA και Carbon Filament). Απευθύνεται στον πελάτη-ασθενή, στον ιατρό με ειδικότητα σχετική με την αποκατάσταση π.χ. ορθοπεδικό -φυσίατρο, τον αθλητή-ασθενή που χρήζει φροντίδας και αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτή και σε μεγάλες δομές υγείας-οργανισμούς υγείας.

Η PTA Rehab - Ecorthotics αναπτύσσει πλέον καινοτόμες λύσεις με 3D Printed τμήματα παθητικών εξωσκελετών υγείας με στόχο την πρόληψη αλλά και τη γρήγορη αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες και κινητικές δυσκολίες . Όπως επίσης κατασκευάζει και προστατευτικά θώρακος για πιλότους KART αλλά και 3D Printed αναπηρικά αμαξίδια για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, με το πρώτο σύστημα ανάρτησης για fully 3D Printed περιπατητήρα σκύλων στον κόσμο να είναι γεγονός!

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 10ο Διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας;

Ένας από τους κύριους λόγους συμμετοχής σε έναν τέτοιο διαγωνισμό είναι πέραν των άλλων η εξασφάλιση προβολής στον επιχειρηματικό κύκλο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και του «επιχειρείν» εν γένει. Αυτό πολλές φορές μετουσιώνεται σε εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές, αλλά και χρηματικά έπαθλα σε περίπτωση διάκρισης.

Ποιό ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας στον Διαγωνισμό;

Η συμμετοχή και η διάκριση της PTA REHAB Ecorthotics στον υπόψη διαγωνισμό συνεισέφερε στην προσέλκυση επενδυτών αλλά και τη σύναψη συνεργασιών με περιφερειακούς και μεγάλους παίχτες στον χώρων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον οίκο Καλούσου ως αποκλειστικού διανομέα και προμηθευτή στην αγορά, της προστατευτικής εξατομικευμένης μάσκας, η οποία μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί από παίχτες της Εθνικής Ομάδας Ράγκμπυ. Μέσα από τον Διαγωνισμό αποκτήθηκε η εμπειρία πάνω στα Pitch deck, στα οικονομικά, στην έξυπνη επιχειρηματικότητα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ιδέα της PTA "πάλεψε'' με άλλες εξαιρετικές ιδέες και κέρδισε. Και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. Θα ήθελα να αναφέρω ότι το χρηματικό έπαθλο των 1.500 ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια νέου εξοπλισμού (3D Printers ) ενισχύοντας ουσιαστικά τις υφιστάμενες υποδομές-εφαρμογές.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, πετύχατε τη βράβευση στον Διαγωνισμό;

Το βραβευμένο από το ΕΜΠ project της PTA Ecorthotics ξεχώρισε στον Διαγωνισμό για την ταχύτερη αποκατάσταση που παρέχουν οι εξωσκελετοί της στον ασθενή. Αυτό έχει επιτευχθεί λόγω της ακριβούς αποτύπωσης της ανατομίας του κάθε ασθενή και της προσωποπαγούς σχεδίασής του, της χρήσης από τους 3D Printers φιλικής προς το περιβάλλον πρώτης ύλης που παράγεται από ανακυκλωμένα μπουκάλια και της ταχύτητας εισαγωγής των απαραίτητων σωματομετρικών στοιχείων του ασθενούς είτε μέσω τρισδιάστατης σάρωσης είτε μέσω πλατφόρμας παραγγελιών, για την σχεδίαση και παραγωγή του νάρθηκα. Ο καλαίσθητος σχεδιασμός και η χρήση τεχνολογίας αιχμής είναι επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα.

Πόσο εύκολο είναι για μια νεοφυή επιχείρηση να «ενταχθεί» στην αγορά;

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μπεις στην αγορά όντας "άγνωστος'' επιχειρηματικά και πόσο μάλλον με ένα ιατρο-τεχνολογικό προϊόν . Δεν ισχύει αυτό όμως μόνο στην Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει από την οικονομική κρίση, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Απαιτούνται πολλά περισσότερα για να αναπτύξεις σε όλο τον κόσμο μία ιδέα. Σαφέστατα και υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και χρηματοδότηση τέτοιων ιδεών όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι η ομάδα θα εργάζεται με υπομονή, επιμονή στο στόχο, αφοσίωση και μεράκι σε αυτό που κάνει. Η τύχη μπορεί να βοηθήσει, τίποτα όμως δεν θα κερδίσει τη θέληση των δημιουργών και την δυναμική της ιδέας που υλοποιούν. Ανάπτυξη, εξέλιξη αλλά και εμπιστοσύνη στην ομάδα, είναι τα στοιχεία αυτά που οδηγούν στην επιτυχία.

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Όραμα της PTA είναι τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει τη δική της παραγωγική μονάδα με σύγχρονες προδιαγραφές, να αναπτύξει την επιχειρηματική της δραστηριότητα και σε άλλες μεγάλες διεθνείς αγορές και να μην σταματήσει στιγμή να εξυπηρετεί τον συνάνθρωπο με συνεχώς εξελισσόμενες λύσεις για εκείνον και για τις ξεχωριστές του ανάγκες. Ο επόμενος στόχος της startup είναι η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου ενεργητικού εξωσκελετού, κατασκευασμένου με την τεχνολογία της τετραδιάστατης εκτύπωσης πλέον (συνδυασμός Τρισδιάστατης Εκτύπωσης και Έξυπνων Υλικών) με σκοπό η κίνηση και η λειτουργία του να ελέγχεται με την σκέψη του χρήστη! Τέτοιοι εξωσκελετοί μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή ενός τετραπληγικού.

Έχει επηρεάσει τη δραστηριότητά σας η πανδημία;

Η παγκόσμια υγειονομική κατάσταση εξαιτίας της έξαρσης του ιού COVID 19 σε συνδυασμό με την ευαισθησία της PTA στα άτομα με αναπηρίες και στην ικανότητά της να αναπτύσσει γρήγορα νέα προϊόντα οδήγησε στον σχεδιασμό και την κατασκευή ειδικής μάσκας για άτομα βαρήκοα ή με προβλήματα κώφωσης η οποία επιτρέπει την χειλεανάγνωση. Για την συγκεκριμένη μάσκα μάλιστα έχει υποβληθεί αίτηση έκδοσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ. Θα πρέπει να τονιστεί, ό,τι εάν οι startups εκλάβουν την υφιστάμενη κατάσταση με την πανδημία ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα, τότε θα καταφέρουν να επιβιώσουν και γιατί όχι, να αναπτυχθούν περαιτέρω. Στη δική μας περίπτωση η πανδημία αποτέλεσε έμπνευση και ευκαιρία για παραπάνω έρευνα, πού κατέληξε στην κατασκευή ενός νέου προϊόντος, όπως είναι η μάσκα χειλεανάγνωσης.

 

Αν ενδιαφέρεσθε και σεις να δοκιμάσετε τη δική σας επιχειρηματική ιδέα και να την δείτε να ξεχωρίζει, ο 11ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας περιμένει τις προτάσεις σας στο www.nbg.gr/competition έως τις 8 Οκτωβρίου και ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v