Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος ελέγχει την ελληνική κεφαλαιαγορά

Ακρως αποκαλυπτικά στοιχεία για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό των ”παικτών” της ελληνικής κεφαλαιαγοράς (ΑΧΕ, Επενδυτικές και ΑΕΔΑΚ) προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2002. Τα μερίδια αγοράς σε Σοφοκλέους και Αμοιβαία, τα ποσοστά μετοχών στα χαρτοφυλάκια των ΕΕΧ.

Ποιος ελέγχει την ελληνική κεφαλαιαγορά
Επιμέλεια: Πέτρος Μπάρκας

Το δυσμενές κλίμα που παρουσιάστηκε στην ελληνική και τη διεθνή αγορά κεφαλαίων αποτυπώνεται εμφανώς στην πορεία ορισμένων κλάδων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, όπως αυτό επιβεβαιώνεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2002. *

Επαγγελματικοί κλάδοι, όπως χρηματιστηριακές εταιρίες, εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ΑΕΔΑΚ, που εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της κεφαλαιαγοράς, υπέστησαν σημαντικό πλήγμα την περασμένη χρονιά.

Στην Ελλάδα, όπως και στην πλειονότητα των διεθνών αγορών, οι επενδυτές επέλεξαν ασφαλείς τοποθετήσεις και απέφυγαν ή ρευστοποίησαν τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Θωμαδάκης στη σχετική ομιλία του για τα πεπραγμένα του 2002, ”το φάσμα της οικονομικής ύφεσης, τα μεγάλα εταιρικά σκάνδαλα που εκδηλώθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ, η διάψευση των υπεραισιόδοξων προσδοκιών που είχαν γαλουχηθεί τη δεκαετία του 1990 και η προσδοκία ενός νέου πολέμου στη Μ. Ανατολή αποτέλεσαν παράγοντες που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μετοχικούς τίτλους”.

Έτσι, η συνολική αξία των συναλλαγών του Χ.Α. για την περασμένη χρονιά παρουσίασε μείωση σε ποσοστό 41%. Ωστόσο το γεγονός αυτό είχε και ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου αγοράς των μεγάλων χρηματιστηριακών εταιριών, καθώς πλέον 4 μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες ελέγχουν το 35% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.

Η χρηματιστηριακή καχεξία είχε αρνητικό αντίκτυπο και στα Αμοιβαία Κεφάλαια, όπου η συνολική αξία του ενεργητικού σημείωσε μείωση σε ποσοστό 5,26%. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της αξίας του ενεργητικού των μετοχικών χαρτοφυλακίων.

Όπως και στις ΑΧΕ, έτσι και στις ΑΕΔΑΚ παρατηρείται μια τάση συγκέντρωσης του ενεργητικού σε 3 μεγάλες εταιρίες που ελέγχουν το 60% της αγοράς, έναντι 55,6% του 2001.

Τέλος, σημαντική υποχώρηση παρουσίασε το 2002 και η αξία του ενεργητικού των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, που εμφάνισε μείωση σε ποσοστό 27,23% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2001. Το ποσοστό του χαρτοφυλακίου των ΕΕΧ που επενδύεται σε μετοχές υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 65,45% από 72,53% τον Δεκέμβριο του 2001.

* Το πλήρες κείμενο του Απολογισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2002 δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v