Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eυρ. Δοντάς: «Οι χειρότερες μέρες έχουν περάσει»

Ο πρόεδρος της Επιλέκτου Ευρυπίδης Δοντάς μιλά στο Euro2day.gr για τη φετινή πορεία και τα σχέδια του ομίλου. Ο πονοκέφαλος του ενεργειακού και του μη μισθολογικού κόστους. «Οδηγία» της Ε.Ε. για στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής!

Eυρ. Δοντάς: «Οι χειρότερες μέρες έχουν περάσει»

Τα σχέδια της Επιλέκτου στην κλωστοϋφαντουργία και στην ενέργεια αναλύει ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου Ευρυπίδης Δοντάς, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.  

Παράλληλα, σχολιάζει τη φετινή χρήση για την εταιρία, αλλά και τις στρεβλώσεις που δημιουργεί το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, τη στιγμή που η Ε.Ε. εκδίδει «οδηγία» για στήριξη και ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής. 

ΕΡ.: Κύριε Δοντά, πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας;

ΑΠ.: Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στις Βρυξέλλες τον κ. Ρομπάι και κοινοτικούς επιτρόπους, όπου μας διαμηνύθηκε πως η Ευρώπη πήρε μεγάλες αποφάσεις. Η βιομηχανική πολιτική το 2014 θα είναι το πρώτο θέμα στη Γηραιά Ήπειρο, όταν δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα αποτελεί... απαγορευμένη λέξη.

Στην Ευρώπη λοιπόν έχουν θέσει ως στόχο η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει στο 20% του ΑΕΠ έως το 2020 (κάτω από το 10% σήμερα στην Ελλάδα...), καθώς διαπίστωσαν ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες που κρατήθηκαν στην κρίση ήταν αυτές που διέθεταν ισχυρή βιομηχανία.

Η ευρωπαϊκή αυτή απόφαση δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, η οποία σημειωτέον αναλαμβάνει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΕΡ.: Η ελληνική πλευρά πώς πιστεύετε πως πρέπει να ανταποκριθεί στη στροφή που επιχειρεί η Ευρώπη για τη στήριξη της βιομηχανίας;

ΑΠ.: Θα πρέπει να εξετάσει ποια δεδομένα θα πρέπει να αλλάξουν, έτσι ώστε η βιομηχανία μας να γίνει ανταγωνιστική.

Στο εργασιακό για παράδειγμα έχουν γίνει βήματα, αλλά μόνο στο κομμάτι του επιπέδου των μισθών. Στο μη μισθολογικό κόστος δεν έγινε τίποτε. Οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα φτάνουν έως και το 53%, όταν ο μέσος όρος των χωρών στον ΟΟΣΑ είναι 28% και στην Ευρώπη 26%. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να περιοριστεί το κόστος της ασφάλισης και μάλιστα πάνω από το 5% που πιέζει η τρόικα.

Στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους, οι στρεβλώσεις είναι εκείνες που έχουν φέρει τη μεγάλη ζημιά. Ο λιγνίτης μαζί με το νερό και την άρση των στρεβλώσεων μπορούν να οδηγήσουν σε ανταγωνιστικό κόστος. Επίσης, αγοράζουμε το φυσικό αέριο πολύ πιο ακριβά απ' όλη την Ευρώπη. Θέλω να πιστεύω πως εντός των ημερών θα αποφασιστεί μείωση γύρω στο 15%, ενώ στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να κυμανθεί γύρω στο 30%.

ΕΡ.: Ας έρθουμε τώρα στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία και στην Επίλεκτο. Μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην τρέχουσα συγκυρία;

ΑΠ.: Ένα καλό νέο προέρχεται από το γεγονός ότι η ΡΑΕ αποφάνθηκε πως άδικα επιβαρυνόμαστε με τόσο υψηλή τιμή ρεύματος και έτσι εντός των ημερών αναμένεται μείωση που θα είναι αρχικά 10%. Αυτό θα βελτιώσει το κοστολόγιό μας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο διεθνής ανταγωνισμός ολοένα και εξασθενεί, καθώς το κόστος του αυξάνεται από τότε που η διεθνής κοινότητα ανέδειξε ζητήματα όπως η παιδική και η ανασφάλιστη εργασία.

Να μην ξεχνούμε επίσης και το γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Εμείς χρειαζόμαστε μόλις 2-3 ημέρες για να φτάσουμε τα προϊόντα μας στους Ευρωπαίους πελάτες μας και οι Ασιάτες (Ινδοί, Κινέζοι) από είκοσι έως τριάντα.

Αν εξειδίκευα το θέμα στην Επίλεκτο, θα προσέθετα ως επιπλέον πλεονεκτήματα την ποιότητα των προϊόντων μας και τη συνέπειά μας. Έχουμε το καλύτερο πελατολόγιο στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προηγούμενη οικονομική κρίση αυξήσαμε την παραγωγή μας κατά περίπου 50% και πως στη φετινή χρήση (λήγει τον προσεχή Ιούνιο) το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί γύρω στο 20%. Βελτιώσαμε πολύ την παραγωγικότητά μας και θα τη βελτιώσουμε κι άλλο.

Βέβαια, η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τον κλάδο και τη βιομηχανία γενικότερα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παράγει βαμβάκι στην Ευρώπη και ως γνωστόν το βαμβάκι αποκαλείται και λευκός χρυσός. Από τη μεταποίηση του βάμβακος, η ελληνική οικονομία μπορεί να φτάσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία από το μισό ευρώ που κάνει το βαμβάκι έως και τα είκοσι ευρώ που είναι η τιμή του ενδύματος!

ΕΡ.: Ποια είναι η πορεία του ομίλου στο μέτωπο της ενέργειας;

ΑΠ.: Το φωτοβολταϊκό μας πάρκο έχει ξεπεράσει σε απόδοση κάθε προσδοκία και αποφέρει κέρδη παρά την αυξημένη φορολογία. Το γεγονός όμως ότι ο ΛΑΓΗΕ καθυστερεί επτά μήνες τις πληρωμές μας στερεί ρευστότητα. Θέλω να πιστεύω, πάντως, πως η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις στο συγκεκριμένο θέμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μέσα στο 2013 ξεκινήσαμε την εμπορία βιοκαυσίμων, αγοράζοντας από Ευρωπαίους παραγωγούς και πουλώντας στα ελληνικά διυλιστήρια. Η δραστηριότητα αποφέρει κέρδος.

Στο βιοαέριο έχουμε υποβάλει αίτηση για μονάδα 5,25 MW. Σύντομα αναμένεται η άδεια εγκατάστασης και στόχος μας είναι να υλοποιηθεί το 2014. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες κι οι σχετικές επαφές έχουν ξεκινήσει.

Θα πρέπει να τονίσω πως μια μονάδα βιοαερίου δεν μπορεί να γίνει απ' όλους, όπως για παράδειγμα, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο. Απαιτείται η εύρεση πρώτων υλών και στο συγκεκριμένο σημείο η Επίλεκτος διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Το project προβλέπεται κερδοφόρο ακόμη και αν το κράτος αποφασίσει κάποια μείωση της τιμής που θα προσφέρει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, υπάρχουν δυνατότητες καλών αποτελεσμάτων, αλλά δεν είναι project του 2014.

ΕΡ.: Κύριε Δοντά, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η τρέχουσα χρήση για τον όμιλό σας;

ΑΠ.: Το πρώτο τρίμηνο που έληξε στις 30/9/2013 ο όμιλος κατάφερε να σημειώσει κάποιο μικρό κέρδος. Στο εξάμηνο υπολογίζεται πως θα έχουμε άνοδο του τζίρου πάνω από 20%. Η Επίλεκτος φαίνεται να έχει μπει σε μια άλλη τροχιά, περισσότερο στέρεα. Πιστεύω ότι οι χειρότερες μέρες έχουν περάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v