Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θλιβερές «πρωτιές» στον τομέα της υγείας

Ο πρόεδρος της Interlife Γιάννης Βοτσαρίδης αναλύει τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της υγείας. Οι επισημάνσεις ως προς το τι πρέπει να ληφθεί υπόψη από Πολιτεία, πολίτες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι θλιβερές «πρωτιές» στον τομέα της υγείας
  • του Γ. Βοτσαρίδη

Είναι γνωστό ότι τα στατιστικά στοιχεία ποτέ δεν ψεύδονται. Και με βάση αυτά τα στοιχεία, η χώρα μας κατέχει μια σειρά από αρνητικές, στην πλειοψηφία τους, επιδόσεις στον τομέα της Υγείας. Οι επιδόσεις αυτές καταγράφονται στην πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ “Health at a glance” (στοιχεία 2019), που αφορά στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Στα καθ' ημάς, η Έκθεση δίνει ένα ισχυρό αποτύπωμα όχι μόνον της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα αλλά και της γενικότερης νοοτροπίας των Ελλήνων. Ένα «ψυχογράφημα», κατ’ ουσίαν, του Έλληνα. Ενδεικτικά αλιεύουμε τα αρνητικά και τα παράδοξα ρεκόρ της χώρας μας:

Η Ελλάδα είναι 1η στην Κατανάλωση Αντιβιοτικών. Σε ημερήσια βάση καταγράφονται να παίρνουν αντιβιοτικά 32,1 στα 1.000 άτομα, έναντι 17,8 του Μέσου Όρου του ΟΟΣΑ και έναντι δεικτών άλλων Μεσογειακών χωρών (12,6 στην Ισπανία, 16,4 στην Πορτογαλία, 28,3 στην Ιταλία). 1η και στο Κάπνισμα με 27,3% του πληθυσμού άνω των 15 να χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού, έναντι 18% του Μ.Ο. του ΟΟΣΑ (στοιχεία 2017). Πρέπει, όμως να σημειώσουμε ότι αυτό το ποσοστό μειώνεται συστηματικά, χρόνο με τον χρόνο, αφενός, λόγω της αντικαπνικής καμπάνιας, αφετέρου, λόγω των τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων στα καπνικά προϊόντα και της απαγόρευσης χρήσης τους στους κλειστούς χώρους.

Εξίσου αρνητική είναι η θέση της Ελλάδας και στον Δείκτη Θανάτων από Ατμοσφαιρική Ρύπανση. Η χώρα κατατάσσεται 1η (!) με 77 θανάτους/100.000 πληθυσμού, έναντι 40 του Μ.Ο. του ΟΟΣΑ -κυρίως λόγω υψηλής συγκέντρωσης Ρύπων και Μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα από την καύση Υδρογονανθρακών. Και αυτά σε μια χώρα που, ενώ έχει απεριόριστες πηγές Ανανεώσιμης Ενέργειας, έχει καθυστερήσει απαράδεκτα στην εκμετάλλευσή τους.

Ιδιαίτερα θα έπρεπε να μας προβληματίσει και η κατάταξή μας στις Ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με 35% των εξόδων Υγείας να πληρώνεται κατευθείαν από την τσέπη των -κατά τα άλλα ασφαλισμένων- Ελλήνων, έναντι 21% του Μ.Ο. του ΟΟΣΑ και μετά την Ινδία (65%), το Μεξικό (41%), τη Ρωσία (40%) και την Κίνα (36%).

Πρωταθλητές, όμως, είμαστε και στη Γήρανση του Πληθυσμού (μειωμένες Γεννήσεις), καταλαμβάνοντας την 3η θέση στον ανεπτυγμένο κόσμο, με 21,7% των Ελλήνων να είναι άνω των 65 ετών, έναντι 17,4% του Μ.Ο. του ΟΟΣΑ (στις πρώτες 2 θέσεις Κορέα και Ιαπωνία).

Και, τέλος, κάτι θετικό -αν και αναπάντεχο: Η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Κατανάλωση Αλκοόλ στις χώρες του ΟΟΣΑ, με 6,5 lt ετησίως, έναντι 8,9 lt του Μ.Ο. Εδώ, φαίνεται να επαληθεύεται η -λίγο κλισέ- αντίληψη ότι «ο Έλληνας μεθά απ’ τον ήλιο, τη χαρά της ζωής» κ.λπ. Βέβαιο, πάντως, είναι ότι στις βόρειες χώρες της Ευρώπης -και στις ΗΠΑ- ο κόσμος πίνει περισσότερο...

Συνοψίζοντας, πέρα από τα ακραία αυτά ποσοστά, η Συνολική Κατάσταση της Υγείας του ελληνικού πληθυσμού κρίνεται ως ικανοποιητική, δεδομένου ότι κινείται στον Μέσο Όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, τα σημεία στα οποία έχουμε πρόβλημα αναδεικνύουν τις διαχρονικές παθογένειες στο Σύστημα Υγείας, στο Δημογραφικό, στην εκμετάλλευση της Ανανεώσιμης Ενέργειας κ.ά. Και χτυπούν καμπανάκι για την αδυναμία μας να πράξουμε το αυτονόητο, όπως άλλες, ίσως και λιγότερο «ανεπτυγμένες» χώρες του πλανήτη.

 

* Ο Γ. Βοτσαρίδης είναι πρόεδρος της Interlife

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v