Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους από τη Eurostat, ο νέος τρόπος υιοθέτησης των λογιστικών προτύπων, η πορεία των διεθνών αγορών και της Σοφοκλέους, η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω Γ’ ΚΠΣ, οι ανακοινώσεις Ρέππα για την εργασία, η προσφυγή των ΕΛΠΕ στη δικαιοσύνη και αρκετά επιχειρηματικά θέματα απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης
Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους από τη Eurostat, το νέο τρόπο υιοθέτησης των λογιστικών προτύπων, την πορεία των διεθνών αγορών και της Σοφοκλέους, την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω Γ’ ΚΠΣ, τις ανακοινώσεις Ρέππα για την εργασία, την προσφυγή των ΕΛΠΕ στη δικαιοσύνη και αρκετά επιχειρηματικά θέματα ασχολείται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Eurostat-Χρέος: ”2 τρις. Δρχ. προσθέτει η ΕΕ στο δημόσιο χρέος” τιτλοφορείται η ”Ναυτεμπορική” προσθέτοντας ”η Eurostat δεν δέχεται τη δημιουργική λογιστική”. Πρώτο θέμα και στην ”Εξπρές” που φέρει τίτλο ”Τεχνάσματα τέλος…-η ΕΕ σφράγισε τα παράθυρα διαφυγής του δημοσίου χρέους”, ενώ και η ”Καθημερινή” γράφει ”πέντε μονάδες πρόσθεσε στο δημόσιο χρέος η κατά Eurostat διαφάνεια”. Το ”Χρηματιστήριο” για το θέμα γράφει ”Φουσκώνει κατά 5 μονάδες το δημόσιο χρέος της Ελλάδας – εκτοξεύεται στο 105% του ΑΕΠ – φρενάρει ο σχεδιασμός για τιτλοποιήσεις εσόδων από την Ολυμπιάδα”, ενώ σύμφωνα και με τα ”Το Βήμα”, ”σε αναθεώρηση του χρέους κατά 5,2% αναγκάζει η Eurostat την Ελλάδα” ενώ αναφερόμενο σε δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη ”σταθερή η πορεία σύγκλισης-πλεονασματικό το ισοζύγιο”. Και η ”Ημερησία” φιλοξενεί άλλη δήλωση του υπουργού σύμφωνα με την οποία ”Δεν επηρεάζεται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας”.

Λογιστικά Πρότυπα-Υιοθέτηση: Για ”εφαρμογή διεθνών λογιστικών από τις αρχές του 2003” γράφει ”Το Βήμα” αναφερόμενο σε ”νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπ. Οικονομίας”, ενώ σύμφωνα και με την ”Εξπρές” προωθείται ”βελτίωση λογιστικών ελέγχων των εισηγμένων”. Στο θέμα αναφέρεται και το ”Χρηματιστήριο” γράφοντας ”αναβάθμιση του λογιστικού ελέγχου των εισηγμένων-εντός των προσεχών ημερών ανακοινώνεται το νομοσχέδιο”, ενώ σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”, ”αλλάζει το καθεστώς λογιστικών ελέγχων από 1-1-2003”.

Αγορές-Σύγχυση: Για ”σύνδρομο Vivendi τώρα στις ευρωπαϊκές αγορές” γράφει η ”Καθημερινή” που τονίζει ”η πτώση των μετοχών μπορεί όμως να αποτελέσει αφετηρία ανακατατάξεων”, ενώ η ”Εξπρές” γράφει ”χιονοστιβάδα αρνητικών ρεκόρ και δυσοίωνες προβλέψεις για τις διεθνείς αγορές”, ενώ όσον αφορά στη Σοφοκλέους προσθέτει ”ισχυρές οι πιέσεις σε μετοχές τραπεζών” και η ”Ναυτεμπορική” συμπληρώνει ”Στο ναδίρ έτους το χρηματιστήριο”. Και το ”Χρηματιστήριο” αναφέρει ”χαμηλά πενταετίας κατέγραψε το City-δύσκολες ώρες περνούν οι ξένες αγορές”.

Γ’ΚΠΣ-Απασχόληση: ”Κριτήριο για τα έργα του Γ’ ΚΠΣ η απασχόληση” γράφει το ”Χρηματιστήριο” προσθέτοντας ”επιδιώκεται το μέγιστο κοινωνικό αποτέλεσμα”, ενώ και η ”Εξπρές” συμπληρώνει ”τόνωση της απασχόλησης μέσω του Γ’ ΚΠΣ” και ”Το Βήμα” προσθέτει ”αλλάζουν τα δεδομένα για τα έργα του Γ’ ΚΠΣ – με πρόταση της ΕΕ η χώρα μας κινδυνεύει να υποχρεωθεί να διπλασιάσει την εθνική της συμμετοχή”.

Ρέππας-Εργαζόμενοι: ”Δεν θα ισχύσει αναδρομικά η μονιμοποίηση συμβασιούχων” τιτλοφορείται ”Το Βήμα” αναφερόμενο σε δηλώσεις του υπουργού Εργασίας σύμφωνα με τις οποίες η διάταξη ”θα καλύπτει όσους προσληφθούν μετά την έκδοση του ΠΔ”. Η ”Καθημερινή” επισημαίνει ”η απασχόληση ενός συμβασιούχου για διάστημα 22-24 μηνών θα αποτελεί ικανό χρόνο για τη μετατροπή της σύμβασής του σε αορίστου χρόνου”.

ΕΛΠΕ-Προσφυγή: ”Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας” γράφει ”Το Βήμα” τονίζοντας ”προβλήματα στην αγορά, επιμένουν οι εργαζόμενοι” ενώ το ”Κέρδος” τιτλοφορείται ”στα Δικαστήρια η απεργία ΕΛΠΕ” και η ”Καθημερινή” αναφέρεται ”στην αγωγή που κατάθεσε η διοίκηση του ομίλου και αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα”.

ΟΑ-Εξελίξεις: Για ”νέα κρίση κορυφής στην ΟΑ και άδηλο μέλλον της ιδιωτικοποίησης” κάνει λόγο η ”Καθημερινή” που επισημαίνει ότι ο κ. Καλόφωνος ”έχει υποβάλλει την παραίτησή του στον κ. Βερελή”, ενώ και ”Το Βήμα” γράφει ”φήμες για διάσταση κορυφής στην Ολυμπιακή – διαψεύδεται θέμα παραίτησης του προέδρου”.

MRB-Τάσεις: ”Απαισιόδοξα τα νοικοκυριά για την πορεία της οικονομίας” γράφει ”Το Βήμα” αναφερόμενο στην έρευνα ”Τάσεις Ιουλίου” που διενήργησε η MRB Hellas και από την οποία προκύπτει ότι ”το 57,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε πολύ ή αρκετά άσχημα”.

Γενική-Επενδυτής: ”Απομακρύνεται ο στρατηγικός επενδυτής από τη Γενική” γράφει το ”Χρηματιστήριο” που τονίζει ”αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το διαγωνισμό”.

Αθήνα 2004-Συμβάσεις: Για ”συμφωνίες με ΟΣΕ-Εθνική Ακινήτων έκλεισε η 2004” γράφει η ”Ημερησία” που προσθέτει ”πρόκειται για την ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων”, ενώ η ”Ναυτεμπορική” αναφέρεται στο διαγωνισμό για την ενοικίαση κατοικιών και γράφει ”ποιοι θα νοικιάζουν σπίτια το 2004” και το ”Κέρδος” συμπληρώνει ”Τρία ισχυρά ονόματα στη φιλοξενία του 2004 – αρχές Σεπτεμβρίου οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση του πακέτου”.

Εθνική-Συστάσεις: ”Salomon: Προς αποφυγήν η Εθνική” είναι ο τίτλος της ”Καθημερινής” η οποία τονίζει ”ο διεθνής οίκος παρακολουθεί την Alpha Bank και την EFG Eurobank. Και οι τρεις τράπεζες έχουν σύσταση 3Μ”. Στο θέμα αναφέρεται και το ”Χρηματιστήριο” τονίζοντας ”Στις μετοχές προς αποφυγήν της SSSB η Εθνική – πρωτοφανής υποβάθμιση για τη μετοχή της τράπεζας”.

Eurobank-Μεγέθη: ”Αύξησε τα κέρδη η Eurobank το β’ τρίμηνο με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα” γράφει η ”Ημερησία” με την ”Καθημερινή” να προσθέτει ”από το 1991 συντάσσει λογιστικές καταστάσεις σύμφωνα με τα IAS”.

ΟΤΕ-Βαλκάνια: Για ”νέα στρατηγική στα Βαλκάνια από τον ΟΤΕ” γράφει το ”Χρηματιστήριο” που αναλύει ”τα σχέδια σε Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Αρμενία”, ενώ η ”Ημερησία” αναφέρει ”αισιόδοξος ο ΟΤΕ για την κερδοφορία του α’ εξαμήνου – στα 8,2 εκατ. έφθασαν οι συνδρομητές του Οργανισμού στο εξωτερικό”.

ΚΕΔ-Τράπεζες: Για ”συμμετοχή των τραπεζών στο διαγωνισμό της ΚΕΔ” γράφει η ”Καθημερινή” τονίζοντας ”το ενδιαφέρον όλων των τραπεζών για την ανάπτυξη του real estate έχει προκαλέσει ο διαγωνισμός της ΚΕΔ για την υλοποίηση έργων στέγασης του Δημοσίου”.

Ντεσπέκ Πολυμέσα-Δημόσια Εγγραφή: ”Ολοκληρώνονται αύριο οι εγγραφές της Ντεσπέκ Πολυμέσα” γράφει η ”Καθημερινή” που επισημαίνει ότι η εταιρεία ”προσδοκά από την εισαγωγή της στο ΧΑΑ την άντληση ποσού των 3 εκατ. ευρώ”.

Εγνατία Leasing-Συμβάσεις: ”Νέες συμβάσεις 11 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο η Εγνατία Leasing” γράφει η ”Καθημερινή” σημειώνοντας ”με αυξητικούς ρυθμούς κινούνται τα μεγέθη της εταιρίας το α’ εξάμηνο του έτους’.

Στρίντζης-Ναυπηγεία: ”Παγώνει τις ναυπηγήσεις ο Στρίντζης” γράφει το ”Χρηματιστήριο” και προσθέτει ”διέκοψε τη συνεργασία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά” θέμα στο οποίο αναφέρεται και η ”Καθημερινή” γράφοντας ”ματαιώνεται η σύμβαση Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – Γραμμών Στρίντζη”, ενώ και η ”Ναυτεμπορική” εστιάζει στην ”ακύρωση των παραγγελιών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο