Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μετέωρο βήμα του ελληνικού αφηγήματος

Μας δίνουν λεφτά αλλά δεν μπορούμε να τα απορροφήσουμε. Ένα έργο που είδαμε και στο παρελθόν και κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε, με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, όμως, χάνεται η ελπίδα…

Το μετέωρο βήμα του ελληνικού αφηγήματος

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για την προτίμηση του εκλογικού σώματος ενόψει των Ευρωεκλογών αλλά για ακόμη μία φορά, όπως τόσες κατά το παρελθόν, απεμπολούν ορισμένα από τα κυριότερα οφέλη που έχει να προσφέρει στην Ελλάδα η ΕΕ.

Κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο που κοινοτικά κονδύλια της τάξης του ΑΕΠ ενός έτους δεν αξιοποιήθηκαν κατά τον προσήκοντα τρόπο, στο παρελθόν, ώστε τα κυριότερα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας αλλά και το επίπεδο ευμάρειας των πολιτών να συγκλίνουν με τον μέσο κοινοτικό όρο, έτσι και τώρα, η χώρα εμφανίζεται να απεμπολεί τη νέα μεγάλη ευκαιρία που της προσφέρεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η προειδοποίηση υπήρξε ηχηρή, τόσο από τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι αν και έχουν εισρεύσει στη χώρα 15 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα, μόλις 5 δισ. ευρώ έχουν φθάσει στις επιχειρήσεις, όσο και από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Το μήνυμα είναι κοινό καθώς προέρχεται από σειρά οικονομικών και επιχειρηματικών παραγόντων της χώρας και συνοψίζεται στα εξής: αν και η κατεύθυνση είναι σωστή, απουσιάζει η μεταρρυθμιστική τόλμη που θα μπορούσε να προσδώσει στην Ελλάδα ταχύτερη ανάκαμψη και έγκαιρη απορρόφηση του πακτωλού κοινοτικών πόρων που βρίσκεται στη διάθεσή της.

Είναι η πρώτη φορά μετά την πολυετή κρίση που διήλθε η χώρα, κατά την οποία το διαβόητο «λεφτά υπάρχουν» είναι πραγματικότητα αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται αδύναμη να τα εκμεταλλευτεί εξαιτίας προβλημάτων ανάλογων με εκείνα που την οδήγησαν στην κρίση.

Εάν όμως το αφήγημα περί ταχύτερης ανάπτυξης εκείνης της Ευρωζώνης και άρα ταχύτερης σύγκλισης με τον κοινοτικό μέσο όρο νοσεί, τότε σε τι έχει να προσδοκά ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας; Σε τι μπορεί να ελπίζει εάν «μπουκώνουν» τη χώρα του με κεφάλαια και αυτή στέκει αδύναμη να τα απορροφήσει εξαιτίας των εγγενών και πάγιων αδυναμιών της;

Η Τράπεζα της Ελλάδος επικαλείται, κατά τρόπο σαφώς διπλωματικό αλλά και ρεαλιστικό, τις διπλές εκλογές πέρυσι, του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως αιτίες που συνέβαλαν στην καθυστέρηση των εκταμιεύσεων. Δεν παύει όμως να κάνει λόγο και για «διοικητικές δυσχέρειες», υπονοώντας τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του ελληνικού μηχανισμού αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων.

Κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες, ωστόσο, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλος, μιλούν ανοικτά για την ανάγκη να υπάρξουν άλματα καθώς η σημερινή κατάσταση θυμίζει το μετέωρο βήμα του πελαργού, καθώς αντανακλά κόπωση και εφησυχασμό εκ μέρους όσων κρατούν τα ηνία της εξουσίας.

Τραπεζίτες, όπως ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bankμιλούν για τις αναγκαίες τομές στο φορολογικό σύστημα, στη δικαιοσύνη αλλά και για το χαμηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και την έλλειψη κουλτούρας στην καινοτομία. Όλα τούτα συνθέτουν ένα παζλ μεταρρυθμίσεων οι οποίες σήμερα απουσιάζουν από τον τόπο, ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από αυτά τα κονδύλια, που στέκουν με ημερομηνία λήξης τα μέσα του 2026.

Εάν η κυβέρνηση δεν εμφανιστεί αποφασιστική στην υλοποίηση αυτών των τομών, η χώρα θα χάσει αυτή την πολύτιμη ευκαιρία σύγκλισης.

Πρόκειται για μία ευκαιρία, η αξιοποίηση ή μη της οποίας θα κρίνει όχι μόνον την επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση αλλά, κυριότερα, για τη χώρα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v