ΘΕΜΑΤΑ

Economist: Η Ευρώπη... οπλίζει τα πιστόλια της

Economist: Η Ευρώπη... οπλίζει τα πιστόλια της

Η προσπάθεια για «περισσότερη Ευρώπη» μέσω της χρήσης των ειδικών πλειοψηφιών και τα ρίσκα που δημιουργεί. Η «γερασμένη» συνθήκη της Λισσαβόνα και τι μπορεί να πάει στραβά στους σχεδιασμούς των Βρυξελλών.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας και το μέλλον του καπιταλισμού

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας και το μέλλον του καπιταλισμού

Πώς ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα θα διαμορφώσει το κυρίαρχο μοντέλο καπιταλισμού. Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Η διεύρυνση των ανισοτήτων και η άνοδος της παγκόσμιας πλουτοκρατίας.

Η πανδημία και η απειλή για την κυριαρχία του δολαρίου

Η πανδημία και η απειλή για την κυριαρχία του δολαρίου

H βουτιά τον Ιούλιο δημιουργεί ανησυχίες για τον ρόλο του ως κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος. Η αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ και οι προβλέψεις για νέα χαλάρωση από τη Fed. Πώς αλλάζει τα δεδομένα η συμφωνία της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παγκόσμια μάχη για το εμβόλιο που θα νικήσει τον κορωνοϊό

Παγκόσμια μάχη για το εμβόλιο που θα νικήσει τον κορωνοϊό

Ο ιδιότυπος εθνικισμός στη μάχη για το «χρυσό» εμβόλιο και γιατί ανησυχούν οι διεθνείς φορείς υγείας. Οι διμερείς συμφωνίες των χωρών με τις φαρμακευτικές εταιρίες, η στάση ΗΠΑ-ΕΕ και ο μεγάλος κίνδυνος.

TAGS ΥΓΕΙΑ

Jim Chanos: Ζούμε τη... χρυσή εποχή της απάτης!

Jim Chanos: Ζούμε τη... χρυσή εποχή της απάτης!

Εχει χαρακτηριστεί «Darth Vader της Wall Street» και «LeBron James του short selling». Ο ίδιος προτιμά τον όρο «οικονομικός ντετέκτιβ». Πού αποδίδει την επιτυχία του ο ελληνικής καταγωγής Jim Chanos, που είχε ξετρυπώσει την Enron και πρόσφατα τη Wirecard. Γιατί εγκαλεί τις ρυθμιστικές αρχές και την... αθεράπευτη αισιοδοξία των αγορών.

Πώς επηρεάζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας το κλείσιμο ενός προξενείου

Η επίπτωση του κλεισίματος του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον θα εξαρτηθεί από το αφήγημα και την αιτιολόγηση που θα δώσουν οι ΗΠΑ, αλλά και από τα αντίποινα της Κίνας. Ήδη το Πεκίνο ζήτησε να κλείσει το προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού.

TAGS STRATFOR

Economist: Τελειώνουν τα πετροδολάρια στον αραβικό κόσμο

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, λόγω κορωνοϊού και η στροφή του πλανήτη σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Η αναζήτηση νέων πηγών εσόδων και γιατί τίθεται σε κίνδυνο η σχέση του αραβικού κόσμου με τις ΗΠΑ.

Ιδανικοί αυτόχειρες; O Μιλτιάδης, ο Ερντογάν και το παράδειγμα του Πούτιν

Η βαριά ευθύνη του πολιτικού συστήματος αντικατοπτρίζεται στις αφελείς εκτιμήσεις του... αρμόδιου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την ώρα που ο «πουτινισμός» του Ερντογάν συνιστά πλέον «ευθεία και ξεκάθαρη απειλή». Η ανατροπή των συσχετισμών, το «φάντασμα» του 1974, τα κούφια λόγια μιας αδύναμης Ευρώπης και η έλλειψη ελληνικού σχεδίου.

Πώς θα αλλάξει η πανδημία τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας

Το τέλος της τρέχουσας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, είναι όμως ξεκάθαρο πως Μόσχα και Βρυξέλλες θα βγουν αποδυναμωμένες, εκτιμά ο γενικός διευθυντής του RIAC. Ενώνει ο φόβος ενός διπολικού κόσμου.

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας

Ο πόλεμος που μαίνεται στη Λιβύη γίνεται θέατρο άσκησης επιρροής ισχυρών παικτών. Οι εντάσεις Ιράν-ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής. Το Ισραήλ κινείται για την προσάρτηση εδαφών.

TAGS STRATFOR

Γιατί η Αγκυρα ξαναχτυπά τους Κούρδους στο Ιράκ

Ο Τραμπ απειλεί τον μισό πλανήτη με δασμούς!

Η πανδημία χτυπάει τον καπιταλισμό στην… έδρα του

Από μια κλωστή κρέμεται η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Τα ρωσικά MIG σπεύδουν να σταματήσουν την υποχώρηση Χάφταρ

Εξι «γκουρού» προβλέπουν το αύριο στην παγκόσμια οικονομία

Stratfor: Στη σκιά της πανδημίας ξαναγεννιέται ο ISIS

To χάος στις παραλίες απειλεί την Ευρώπη

Η πανδημία θα βλάψει τις προοπτικές μιας ολόκληρης γενιάς

Grant Thornton: Πώς επηρεάζει η πανδημία τις προβλέψεις αναβαλλόμενης φορολογίας

v