Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα όπλα του Ερντογάν στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών

Η αποτυχία της αντιπολίτευσης να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη βουλή και να κερδίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αυξάνει την πιθανότητα ο Ερντογάν να εξασφαλίσει μια ακόμα θητεία στον β’ γύρο της 28ης Μαΐου.

Τα όπλα του Ερντογάν στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών

Οι γενικές εκλογές της Τουρκίας είχαν ως αποτέλεσμα έναν β’ γύρο προεδρικών εκλογών που θα ευνοήσει τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χάρη στο φιλο-εθνικιστικό αίσθημα, τα λάθη της αντιπολίτευσης και τις αναποδιές του πρώτου γύρου, τη θεσμική εξουσία του Ερντογάν και τον συνεχιζόμενο έλεγχο της βουλής από το κόμμα του.

Ο Ερντογάν κέρδισε το 49,5% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου και προηγήθηκε του βασικού του αντιπάλου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που εξασφάλισε μόνο το 44,89% των ψήφων, παρά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να προηγείται.

Οι προεδρικές εκλογές είναι οι πρώτες στην ιστορία της Τουρκίας στις οποίες κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε πάνω από το 50% των ψήφων, με τον υπερεθνικιστή υποψήφιο Σινάν Ογάν να εξασφαλίζει 5,17%. Αυτό σημαίνει πως ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου θα προχωρήσουν τώρα σε έναν πρωτοφανή δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των παράλληλων κοινοβουλευτικών εκλογών ήταν αποφασιστικό, με τη συμμαχία της οποίας ηγείται το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), να διατηρεί την πλειοψηφία της, εξασφαλίζοντας 322 από τις 600 έδρες.

- Η κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία περιλαμβάνει το ΑΚΡ (το οποίο κέρδισε 267 έδρες στο κοινοβούλιο), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (το οποίο κέρδισε 50 έδρες) και το Κόμμα Νέας Ευημερίας (το οποίο κέρδισε πέντε έδρες). Η αντιπολιτευόμενη Συμμαχία του Έθνους περιλαμβάνει το CHP (το οποίο κέρδισε 169 έδρες) και το εθνικιστικό κόμμα Iyi (το οποίο κέρδισε 44 έδρες), ανεβάζοντας το σύνολό της σε 213 έδρες στο κοινοβούλιο. Η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας περιλαμβάνει το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς (το οποίο κέρδισε 61 έδρες) και το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (το οποίο κέρδισε τέσσερις έδρες) - ανεβάζοντας το σύνολό της σε 65 έδρες.

- Η Συμμαχία του Έθνους και η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας είχαν υποσχεθεί να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση νίκης στο κοινοβούλιο, αλλά και οι δύο συμμαχίες δεν κατάφεραν να κερδίσουν αρκετές έδρες μαζί για να απομακρύνουν από την εξουσία τη Λαϊκή Συμμαχία υπό την ηγεσία του ΑΚΡ. Το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς (YSP) αποτελεί σε μεγάλο βαθμό βιτρίνα για το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Τουρκίας, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το οποίο κατέβασε κοινοβουλευτικούς υποψηφίους υπό τη σημαία του YSP εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών υπό την ηγεσία του ΑΚΡ να κλείσει το HDP λόγω των φερόμενων δεσμών του κόμματος με Κούρδους μαχητές.

- Αν και εμφανίστηκαν κάποιες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παρατυπίες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι παρατηρητές και η αντιπολίτευση δεν σημείωσαν σημαντικές ανησυχίες για τις εκλογές, παρά τις ευρέως διαδεδομένες διεθνείς ανησυχίες για το αν η ψηφοφορία ήταν ελεύθερη και δίκαιη.

- Πάνω από το 88,8% των εγγεγραμμένων Τούρκων ψηφοφόρων ψήφισαν στις γενικές εκλογές της 14ης Μαΐου - μια μικρή αύξηση από το 87% που ψήφισε στις τελευταίες εθνικές εκλογές της χώρας το 2018. Εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι που έκλεισαν τα 18 τους χρόνια από το 2018 έλαβαν επίσης μέρος στις πρόσφατες εκλογές.

Ένας συνδυασμός υψηλής συμμετοχής, φιλο-εθνικιστικού αισθήματος, μια μικρότερη του αναμενόμενου πολιτική επίπτωση από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, και μια περιορισμένη αντίδραση στην οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, βοήθησαν το AKP και το MHP να διατηρήσουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου και σχεδόν χάρισαν στον Ερντογάν μια νίκη στον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές.

Η υψηλότερη συμμετοχή στις εκλογές δεν μεταφράστηκε σε νέες ψήφους για την κεντρώα και αριστερή αντιπολίτευση, και αντιθέτως φαίνεται πως ευνόησαν την επιστροφή του εθνικιστικού MHP, που δημοσκοπικά κινούνταν κάτω από το εκλογικό όριο του 7% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή.

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις δημιούργησαν την αίσθηση πως το MHP δεν θα έμπαινε στη βουλή και πιθανότατα θα άφηνε το AKP ανίκανο να ελέγξει το κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν επίσης πως ο Κιλιτσντάρογλου θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές, ακόμα και αν δεν συνέβαινε αυτό από τον πρώτο γύρο. Αλλά συνέβη το αντίθετο, με τον Ερντογάν να κερδίζει τις περισσότερες ψήφους.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου υποδηλώνει πως οι εθνικιστές ψηφοφόροι συμμετείχαν σε ποσοστά αρκετά για να διατηρήσουν το MHP στη Βουλη και να δώσουν στον Ερντογάν προβάδισμα έναντι του Κιλιτσντάρογλου. Επιπλέον, οι νέοι νεαρής ηλικίας ψηφοφόροι δεν ψήφισαν κατά του AKP και του Ερντογάν στο γενικότερα αναμενόμενο ποσοστό, δεδομένων των αναφορών στα media για τη στάση της νεότερης γενιάς απέναντι στο κυβερνών κόμμα και τα αντι-AKP φοιτητικά κινήματα που έχουν κυριαρχήσει σε ορισμένα από τα πανεπιστήμια τις χώρας.

Τέλος, ούτε οι σεισμοί του Φεβρουαρίου του 2023, ούτε η κρίση του κόστους διαβίωσης αύξησαν αποφασιστικά την υποστήριξη προς την αντιπολίτευση, όπως περίμεναν ορισμένες δημοσκοπήσεις, επιτρέποντας στους περισσότερο εθνικιστικά επικεντρωμένους ψηφοφόρους να γείρουν την πλάστιγγα προς το AKP και το MHP.

-Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές αποδείχθηκε ότι υποτιμούν τις δυνάμεις του AKP/MHP και του Ερντογάν. Στις 6-7 Μαΐου, η τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων Konda έβλεπε τον Κιλιτσντάρογλου να κερδίζει το 49,3% των ψήφων έναντι 43,7% του Ερντογάν. Σε μια δημοσκόπηση του Απριλίου-Μαΐου, το Politico τοποθετούσε τον Κιλιτσντάρογλου στο 50% και τον Ερντογάν στο 46%. Εν τω μεταξύ, ανεξάρτητοι δημοσκόποι, όπως η MetroPoll, τοποθετούσαν το MHP στο 5,2% στις 9-10 Μαΐου.

-Περίπου 5,2 εκατ. νέοι νεαρής ηλικίας ψηφοφόροι έλαβαν μέρος στις εκλογές, και ήταν ευρέως αποδεκτό ότι θα προτιμούσαν την αντιπολίτευση λόγω της οργής για την κακή πορεία της τουρκικής οικονομίας, της συχνά σκληρής αντίδρασης της κυβέρνησης στα κινήματα των νέων στα πανεπιστήμια και στις διαδηλώσεις στους δρόμους (όπου το ΑΚΡ προσπάθησε να εισαγάγει θρησκευτικές ιδέες πάνω από τη διαμαρτυρία των φοιτητών), και επειδή είχαν μεγαλώσει μετά την πολιτικά και οικονομικά χαοτική δεκαετία του 1990 που βοήθησε στην ανάδειξη του ΑΚΡ.

-Παρά την ευρεία κριτική για την αντίδραση της κυβέρνησης στους σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023, η νότια επαρχία της Αντάκια ήταν η μόνη επαρχία που επλήγη από τη φυσική καταστροφή και ψήφισε τον Κιλιτσντάρογλου. Η βαριά κατεστραμμένη Γκαζιαντέπ, παραδοσιακό προπύργιο του ΑΚΡ, πήγε σταθερά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου.

-Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι απλοί Τούρκοι θεωρούσαν την οικονομία ως το πιο πιεστικό ζήτημα, με την αύξηση του πληθωρισμού που έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 85% στα τέλη του 2022. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι ενδέχεται να στήριξαν την κυβέρνησή τους στις κάλπες με βάση την πεποίθηση ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ θα διαχειρίζονταν αποτελεσματικότερα την οικονομία σε μια νέα θητεία. Πράγματι, κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να διορίσει τεχνοκράτες στο υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και προσέφερε επίσης μεγάλες αυξήσεις μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους ώστε να συμβαδίζουν με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Ο πληθωρισμός υποχώρησε επίσης τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των εκλογών (βρισκόταν περίπου στο 43% τον Απρίλιο), γεγονός που πιθανότατα εξυπηρέτησε επίσης τον Ερντογάν και το ΑΚΡ.

Αυτή η δυναμική και μια αντιπολίτευση με πεσμένο ηθικό σημαίνουν πως ο Ερντογάν ευνοείται για να κερδίσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, επεκτείνοντας την 20ετή διακυβέρνησή του στην Τουρκία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκλογές για την προεδρία στην Τουρκία θα πάνε σε δεύτερο γύρο.

Και οι δυο πλευρές θα κάνουν σκληρή εκστρατεία για να προσπαθήσουν να έχουν αυξημένη συμμετοχή και στον β’ γύρο των εκλογών. Ο Ερντογάν και το AKP πιθανότατα θα επικεντρωθούν σε θέματα εθνικής ασφάλειας και θα προσπαθήσουν να εμφανίσουν μια δυνητική μοιρασμένη κυβέρνηση μεταξύ της βουλής της οποίας ηγείται το AKP και της προεδρίας υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης, ως απειλή για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Κιλιτσντάρογλου και η αντιπολίτευση, εν τω μεταξύ, πιθανότατα θα επικεντρωθούν στις δυνητικές ανωμαλίες  εν όψει της ψηφοφορίας και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα πως οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες λόγω της θεσμικής επιρροής του AKP στα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης και το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας. Αλλά η νίκη του ΑΚΡ στη νομοθετική εξουσία έχει αφήσει την αντιπολίτευση αποθαρρυμένη και δεν είναι σαφές αν η Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου μπορεί να επαναλάβει την προσέλευση που απαιτείται για να ξεπεράσει το σημερινό έλλειμμα ψήφων και να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι ψήφοι που πήγαν στον Ογάν - τον τρίτο μεγάλο υποψήφιο για την προεδρία στις 14 Μαΐου - θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου, γεγονός που επίσης δεν αποτελεί καλό οιωνό για την αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η φιλο-εθνικιστική πλατφόρμα του Ογάν ευθυγραμμίζεται περισσότερο με την πολιτική ιδεολογία του Ερντογάν σε σύγκριση με εκείνη του Κιλιτσντάρογλου.

Επιπλέον, ο Ογάν έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε τον Κιλιτσντάρογλου μόνο εάν η αντιπολίτευση συμφωνούσε να διακόψει τους δεσμούς της με το κουρδικό HDP, κάτι που η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά απίθανο να πράξει από φόβο μήπως αποξενώσει τα πιθανά εκατομμύρια των Κούρδων ψηφοφόρων που θα χρειαστεί ο Κιλιτσντάρογλου για να νικήσει τον Ερντογάν στον επαναληπτικό γύρο της 28ης Μαΐου.

-Μια ανατροπή είναι απίθανη αλλά παραμένει εφικτή, ιδίως εάν οι ψηφοφόροι του AKP/MHP δεν καταφέρουν να προσέλθουν με τα ποσοστά που προσήλθαν στις 14 Μαΐου και εάν η αντιπολίτευση παραμείνει αρκετά ενωμένη ώστε να συγκεντρώσει τους ίδιους ή περισσότερους ψηφοφόρους υπέρ της στις 28 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v