'Ολες οι χώρες δεν είναι ίδιες. Το αποδεικνύει ο τρόπος που ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη δική μας περίπτωση, όπως και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις επέλεξαν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονταν.

Το 800άρι έγινε σημείο αναφοράς, μαζί με τους κλάδους (ΚΑΔ) που επλήγησαν στην Ελλάδα.

Ομως, μια άλλη χώρα, η Τσεχία, υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ενίσχυσης των επιχειρήσεών της.

Θα μπορούσε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος της EBRD για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να σημαίνει πολύ περισσότερα από αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως;

Αυτό φαίνεται να πιστεύουν ορισμένοι από τους servicers των προβληματικών δανείων στην ελληνική αγορά.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορούσε συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ίδρυση του προγράμματος στήριξης δομικών αλλαγών (Structural Reform Support Programme) για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη διευκόλυνση του Fin Tech και της Καινοτομίας στην Ελλάδα.

Μερικές φορές, κάποιες ειδήσεις περνούν σχεδόν απαρατήρητες, γιατί είναι αναμενόμενες.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν κρύβουν «μυστικά».

Το ίδιο συνέβη με την είδηση που ήθελε το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ενόψει της λήξης της θητείας του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα στις 26 Ιουνίου 2020, να αποφασίζει ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον επαναδιορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θα περίμενε κάποιος πως η Fed και η ΕΚΤ θα είχαν τους μεγαλύτερους ισολογισμούς ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες διεθνώς ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει την πρωτοκαθεδρία με 122% του ΑΕΠ και ακολουθούν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας με 114% και της Βρετανίας με 56%, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley, του Federal Reserve και της BEA.

H ΕΚΤ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και έπονται η Fed και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας με 33%. 

Τα φορολογικά έσοδα του Απριλίου εμφάνισαν σημαντική μεν πτώση, της τάξης του 30%-35% σε ετήσια βάση, αλλά σαφώς μικρότερη από την προβλεπόμενη.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έπαιξε η ισχυρή ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς πολλοί έσπευσαν να το προμηθευθούν, για να επωφεληθούν από τις χαμηλές διεθνείς τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι που επιβαρύνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ, ένα άλλο ειδικό τέλος, η εισφορά του «ειδικού λογαριασμού πετρελαιοειδών» και ο ΦΠΑ. Μάλιστα ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί των πάντων, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει ΦΠΑ επί των φόρων.

v
Απόρρητο