Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι αγοραστές «τράβηξαν το πόδι από το γκάζι»

Στο τρίγωνο Eurobank-Alpha Bank-Πειραιώς στηρίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση. Με την όπισθεν η μετοχή της Εθνικής κράτησε τον δείκτη σε οριακή άνοδο. Στα 44 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο όγκος συναλλαγών.

Μετά το χθεσινό πάρτι στο Τραπεζικό ταμπλώ, η σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε διπλής όψεως, όπως και αναμενόταν, καθώς μετά το αρχικά διστακτικό ξεκίνημα και την απορρόφηση της ελεγχόμενης προσφοράς στις Τραπεζικές μετοχές, επιχειρήθηκε δεύτερη προσπάθεια αναπήδησης των βασικών δεικτών του Χ.Α. με σταθερό "ταγό" τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όμως η συνέχεια δεν επιβεβαίωσε τους αρχικά αισιόδοξους και πολύ περισσότερο εξέθεσε όσους, καθυστερημένα, "ψυχαναγκάστηκαν" να τοποθετηθούν, στα σημερινά υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ενδοσυνεδριακά υψηλά που σημειώθηκαν στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, ο Τραπεζικός δείκτης (+2,61%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 764,41 μονάδες (+7,99%), ο τίτλος της Alpha Bank (+3,49%) μέχρι τα 1,90 ευρώ (+10,47%), της Εθνικής (-2,37%) μέχρι τα 0,22 ευρώ (+4,27%) της Eurobank (+5,79%) μέχρι τα 0,585 ευρώ (+9,35%) και της Πειραιώς (+3,42%) μέχρι τα 0,156 ευρώ (+6,85%).

Οι περισσότεροι των ενεργών παικτών, αποδίδουν την σημαντική υποχώρηση στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και την σχετική αλλαγή του γενικότερου κλίματος στον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος όχι μόνο έδειξε σημαντική αδυναμία και ακολούθησε με εμφανή "δυσφορία" την νέα ανοδική κίνηση των Τραπεζικών μετοχών, αλλά ήταν και αυτός που έδωσε το "σύνθημα υποχώρησης" γυρνώντας πρώτος σε αρνητικό πρόσημο.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Από την άλλη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σημαντικότατη μείωση του τζίρου και είναι τοις πάσι γνωστό ότι τα υψηλότερα επίπεδα τιμών "απαιτούν" συνεχή αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών, αλλά και το γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν στην "θέση του οδηγού".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, την καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε ο τίτλος της Eurobank, καθώς το "κουδούνι" της λήξης της συνεδρίασης τον βρήκε κοντύτερα των άλλων, όσον αφορά τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ανοδική διάσπαση των 0,469 ευρώ έκανε την διαφορά, με τις επόμενες σημαντικές αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 0,585 (σημερινή κορυφή) και στα 0,61 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 0,55 ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς και η σημερινή συνεδρίαση είχε "πονταρίσματα", έστω και αν αυτά ήταν σαφώς λιγότερα της χθεσινής, ενώ σημαντικά χαμηλότερο ήταν και το όποιο "short covering".

Από την μια ο αυριανός "χρησμός" της Fitch (διατηρεί την Χώρα στην βαθμίδα "CCC") και από την άλλη η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί που προϊδεάζει για κινητικότητα σε σχέση με τα λιμνάζοντα ζητήματα των συστημικών Τραπεζών, όπως είναι ο ορισμός διοικήσεων και η λήψη αποφάσεων για τα NPLs που θα αλλάξουν τη χρηματιστηριακή ψυχολογία προς θετική κατεύθυνση, ήταν αφορμές για "στοιχήματα" από τους συγκρατημένα αισιόδοξους.

Αναλυτές σημειώνουν πως τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα, από μόνα τους, δεν μπορούν να διατηρήσουν το ανοδικό momentum, ωστόσο η Αγορά συσσώρευε αρκετό καιρό και πραγματοποιεί προσπάθεια διαφυγής, η οποία αν στεφθεί με επιτυχία μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 600 και σε ακρότητα στις 610 μονάδες.

"Μην ακολουθείτε κερδοσκοπικές κινήσεις που δεν βασίζονται σε πραγματικές ειδήσεις" συστήνουν οι περισσότερο συντηρητικοί, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία της πραγματικής Οικονομίας, σύντομα, θα ξαναστρέψουν το Χ.Α. προς "νότια" κατεύθυνση.

Πολύ σύντομα η Αγορά θα "ξαναθυμηθεί" τις "υποχρεωτικές" πωλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη σε λίγες συνεδριάσεις και δεν αποκλείεται, λόγω αυτών των πωλήσεων, να επιχειρείται δημιουργία "μαξιλαριού".

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον ΟΠΑΠ, που είχε διαγραφεί στην προηγούμενη τακτική αναθεώρηση του δείκτη Stoxx Europe 600, στις 20 Ιουνίου, εκτός τίθενται και οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο Τραπεζικές μετοχές θα διαγραφούν επίσης και από τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks και ο ΟΤΕ από τον δείκτη STOXX Europe 600 Telecommunications.

Οι Ελληνικές μετοχές πλέον θα μπορούν να περιλαμβάνονται στους δείκτες STOXX Global 3000, STOXX All Europe 800, STOXX Eastern Europe 300, STOXX Sub Balkan TMI, STOXX Developed and Emerging Markets Total Market και STOXX Emerging Markets 1500.

Επίσης τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια υπενθυμίζουν ότι από σήμερα οι Αγορές εισέρχονται σε έναν από τους πιο αδύναμους, παραδοσιακά, μήνες τους έτους (γνωστός για τα Autumn Blues), με πολλά "joker" (Fed, Ευρωπαϊκός Χρηματοπιστωτικός κλάδος, εκκίνηση του "Brexit", δημοψήφισμα Ιταλίας, Πορτογαλία, πιθανές νέες εκλογές στην Ισπανία, Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ κ.λ.π.) να είναι "προ των πυλών" και αρκετούς από τους αναλυτές να προετοιμάζονται για πολύ δύσκολο, Τραπεζικό, Χειμώνα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ίσως να μην είναι υπερβολή, όσο ισχυρίζονται αρκετοί από τους διεθνείς αναλυτές, πως "ο Χρηματοπιστωτικός κλάδος παραμένει και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για τις Αγορές τις Ευρωζώνης, με τα αρνητικά επιτόκια να διατηρούν τις Τραπεζικές μετοχές υπό πίεση".

Την ίδια ώρα οι συνεχιζόμενες "ενέσεις ρευστότητας" από τις Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και οι συνεχιζόμενες αγορές assets, έχουν όλο και μικρότερο αποτέλεσμα και αυτό, νομοτελειακά, έχει ημερομηνία λήξης, που θα δυσκολέψει τη χρήση της πίστωσης για την ενίσχυση των εταιρικών κερδών. Η πτώση της κερδοφορίας θα οδηγήσει και σε μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις μετοχές, κάτι που θα επιφέρει σημαντική διόρθωση στις Αγορές.

Η συνεδρίαση της Fed στις 20 - 21 Σεπτεμβρίου είναι το κρισιμότερο γεγονός όσον αφορά στη νομισματική πολιτική γι' αυτό το μήνα. Μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα αυξήσει την απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει το ενδιαφέρον για το δολάριο.
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ αναμένει τα νέα οικονομικά στοιχεία αυτού του μήνα, για να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές βοήθειες σε Γενικό Δείκτη και 25αρη, έδωσαν οι ΔΕΗ (+0,75%) και ΕΕΕ (+0,36%), έστω και αν ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μακριά από τα υψηλά ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος της ΕΕΕ, κατά την χθεσινή συνεδρίαση είχε κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο", άλλη μία ένδειξη ότι "τα παιδιά κάνουν ότι θέλουν" προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα και διαθέσεις (!)

Το διάγραμμα της Intralot από την αρχή του έτους

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παρέμειναν απόλυτα επιφυλακτικές στην κινητικότητα που σημειώθηκε στο Τραπεζικό ταμπλώ και πλην του τίτλου της Τρ. Ελλάδος (+1,36%) που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και της Intralot (+3,06%), η οποία μετά από τέσσερα συνεχόμενα κλεισίματα στα 0,883 ευρώ σήμερα έδωσε ανοδική ακτόνωση, δεν υπάρχει άλλη μετοχή που να συνδύασε αξιοπρεπείς συναλλαγές με αξιοσημείωτα κέρδη.

Το διάγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος από την αρχή του χρόνου

Δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει "long" με "stop" τις 558 μονάδες, ενώ συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 577 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), μπορούν να δώσουν κίνηση προς τις 588 και 595 μονάδες. Τα επόμενα σημεία κλειδιά είναι για μεν το στρατόπεδο των "Bulls" οι 610 μονάδες και οι 517 μονάδες για το αντίπαλο δέος των "Bears".

Ενδεχόμενη διόρθωση μέχρι την πλησιέστερη στήριξη των 572 μονάδων θα αποτελέσει μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,60%) οι 1535 - 1530 μονάδες έχουν μετατραπεί σε στήριξη με το 1584 να είναι ελάχιστος στόχος και το 1607 επόμενο επίπεδο. Intraday position long με stop τις 1481 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά από ένα μακρύ διάστημα Θερινής χρηματιστηριακής ραστώνης, που ακολούθησε το "Brexit", μπαίνουμε και τυπικά στο Φθινόπωρο, με μία σειρά καθοριστικών εξελίξεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, που είναι ικανές να δώσουν μία κατεύθυνση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βαλτώσει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και με ιστορικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών" εκτιμά ο Γιάννης Βλαχάκης.

Οι καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν μία ώθηση στην Αγορά θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες. Α) διεθνές περιβάλλον Β) εγχώριες μακροοικονομικές εξελίξεις Γ) εγχώριες εταιρικές εξελίξεις.

Στον βαθμό που το διεθνές περιβάλλον διατηρεί τα χαρακτηριστικά της τελευταίας περιόδου και δεν υπάρχουν εξελίξεις που να οδηγούν σε σημαντικές διορθώσεις, η Αγορά μας θα μπορεί να εστιάσει στις εξελίξεις στο εγχώριο μακροοικονομικό και μικροοικονομικό περιβάλλον.

Ήδη τα πρώτα δείγματα από τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα δίνουν ένα τόνο συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ειδικότερα τα αποτελέσματα εξαμήνου των συστημικών Τραπεζών έδωσαν ενδείξεις επιστροφής στην κερδοφορία και σταθεροποίησης των επισφαλειών με μικρή βελτίωση του επιτοκιακού περιθωρίου.

Στους υπόλοιπους κλάδους δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά φαίνεται ότι δεν χειροτερεύει η συνολική εικόνα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Αν η πορεία των αποτελεσμάτων των Τραπεζών διατηρηθεί θετική θα απομακρυνθούν, ως ένα βαθμό, οι φόβοι για πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες στο β΄ εξάμηνο του 2017 και θα μπορέσουμε να δούμε μία σημαντική ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών τους.

Με την βοήθεια των Τραπεζών είδαμε μία έντονη χρηματιστηριακή αντίδραση την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, παράλληλα με μια σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών. Αυτό μας δίνει μία νότα ελπίδας για το ξεκίνημα της Φθινοπωρινής περιόδου.

Για να υπάρξει όμως συνέχεια σε μία τέτοια θετική εξέλιξη θα πρέπει και οι εξελίξεις στην εγχώρια πολιτικοοικονομική σκηνή να συμβαδίζουν. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους Πιστωτές, για την ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα του β΄ εξαμήνου του 2016, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα κινηθεί λίγο - πολύ μέσα στα προδιαγεγραμμένα πλαίσια, ενώ πιο σημαντικά θέματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελληνική Πλευρά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και κυρίως της έκθεσης βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό momentum στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώτη φάση τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 585 μονάδων με πρώτη σημαντική αντίσταση την περιοχή των 610 μονάδων.

Για την εδραίωση μιας μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης θα πρέπει να φανούν θετικά σημάδια στο θέμα του χρέους, καθώς και στις μακροοικονομικές εξελίξεις, κυρίως στο θέμα της αύξησης του ΑΕΠ και της πορείας των Δημοσίων εσόδων, χωρίς παράλληλα να υπάρξει κάποια αναστάτωση στις Διεθνείς Αγορές.

"Ο συνδυασμός θετικής εξέλιξης όλων των παραπάνω προϋποθέσεων, αποτελεί ένα πολύ δύσκολο στοίχημα για τους ασχολούμενους με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις και όχι μόνο γι αυτούς", τονίζει ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,81%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,72%).
Αρνητικό το πρόσημο για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές Αγορές, με διαθέσεις υποχώρησης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασίας, στις 50,4 μονάδες σημείωσε άνοδο ο Κινεζικός ΡΜΙ μεταποίησης, από τις 49,9 μονάδες του Ιουλίου και υπερέβη τις εκτιμήσεις για παραμονή στις 49,9 μονάδες.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της παραγωγής στον τομέα της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, ενώ μεγάλο μέρος της ανάπτυξης εξακολούθησε να εμφανίζεται στο Βορρά, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα της Markit, που υπονοεί περαιτέρω επιβράδυνση το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε στο 51,7 τον Αύγουστο από 52, και έναντι μιας προκαταρκτικής ανάγνωσης 51,8.

Απρόσμενα καλά ήταν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα της Βρετανίας τον Αύγουστο. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών του τομέα της μεταποίησης που καταρτίζει η IHS Markit/CIPS έκανε άλμα σε υψηλό 10μήνου τον Αύγουστο, στο 53,3, έναντι του 49,6 που προέβλεπαν οι αναλυτές και έναντι του χαμηλού 41 μηνών στο οποίο είχε υποχωρήσει τον Ιούλιο (48,3).

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 2.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 263.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 265.000.

Βουτιά σημείωσε η μεταποίηση τον Αύγουστο. Ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε στις 49,4 μονάδες έναντι 52,6 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 52 μονάδες.

Εντείνεται η πίεση στα έσοδα των επενδυτών από τόκους, λόγω της βουτιάς στις αποδόσεις των ομολόγων Παγκοσμίως.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Fitch Ratings, σε σύγκριση με τις αποδόσεις το 2011, οι επενδυτές Παγκοσμίως χάνουν ετήσια εισοδήματα άνω των $500 δισ. από Κυβερνητικό χρέος περίπου $38 τρισ.

Όπως σημειώνει το διεθνές δίκτυο, οι αποδόσεις των Κυβερνητικών ομολόγων έχουν εμφανίσει τεράστια πτώση σε όλο τον Κόσμο, λόγω της τόνωσης από Κεντρικές Τράπεζες. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν πουλήσει σε δημοπρασίες ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Παράλληλα, το Αμερικανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ τον Ιούλιο.
"Μια παρατεταμένη υποχώρηση των αποδόσεων θα μπορούσε να πιέσει προς τα πάνω τα επίπεδα του Κυβερνητικού χρέους και να αυξήσει το χρέος των Νοικοκυριών", προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μικρή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Markit, καθώς άρχισε να ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ενισχύθηκε από την αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν επίσης εμφανής. Όσον αφορά στις τιμές, το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνει, ενώ οι εταιρείες διατήρησαν την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών πώλησης.

"Η ομάδα του ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ραις.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η διαδικασία αυτή (που ακολουθείται για όλα τα Μέλη του Ταμείου) δεν έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των προγραμμάτων που ήταν σε εξέλιξη. Όπως εκτίμησε ο χρόνος που θα απαιτηθεί είναι δυο εβδομάδες.

Αναφορικά με την ανάλυση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, αρκέστηκε να πει ότι αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πότε θα υπάρξει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα χρέους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" μέχρι τις παρυφές των 579 μονάδων, για να ακολουθήσει κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 574,86 μονάδες (-0,44%). Νέα αντίδραση μέχρι το υψηλό των 584,92 μονάδων (+1,3%), όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές έχασαν δυναμική και ο Δείκτης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων.

Στις 17.00 βρέθηκε στις 577,85 (+0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 578,87 μονάδες με κέρδη 0,26%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 44,4 εκατ. από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΚΥΠΡ, ΠΕΙΡ), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank απασχόλησε το 31,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι ΕΕΕ και ΔΕΗ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Viohalco, Lamda Development, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας τα Ελ. Πετρέλαια.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, όμως για 11 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

--ΧΠΑ

Επιφυλακτικά και με μικρές απώλειες κινήθηκε η Αγορά Παραγώγων, ενώ καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (66.305 συμβόλαια).

Στα 4.738 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.775, 1.447 για τον Σεπτέμβριο και 328 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.554) κινήθηκε μεταξύ 1.544,25 και 1.563 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (121.479 Alpha Bank, 156.029 Εθνική, 199.317 Πειραιώς, 48.809 Eurobank, 6.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.375), Eurobank (15.606), Πειραιώς (12.856), Εθνική (24.475), MIG (4.811), ΔΕΗ (119), ΟΤΕ (268), ΟΠΑΠ (263), Ελλάκτωρα (102).

Ας σημειωθούν τα 45 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Οκτωβρίου, τα 20 με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ και τα άλλα 25 με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.499.641 τεμ.). Πειραιώς (7.475.542 τεμ.), Alpha Bank (11.209.343 τεμ.) και Eurobank (3.124.233 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v