Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Από το Χίλτον περνά η συνέχεια στο σερί

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν ανοδικά. Στον ρυθμό των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η συνεδρίαση. Οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η θετική αυτονόμηση του ΧΑ. «Κοιτά» τις 800 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης.

Εβδομάδα κρίσιμη αυτή που ξεκινά σήμερα, με νευρικότητα στις ασιατικές αγορές -άνοδο 0,77% για τον Nikkei-, τα futures του DAX λίγο υψηλότερα προς τις 10.685 μονάδες, το EUR/USD στο 1,0610, το Brent πάνω από τα 47,35 δολάρια και τα συμβόλαια του S&P κατά 0,13% πιο ψηλά στις 2.183,75 μονάδες.

Στις 715 μονάδες βάσης το 10ετές ελληνικό (σε εύρος 697-1.182 μ.β. σε διάστημα 52 εβδομάδων), με προσδοκίες για το Χ.Α. και τον τραπεζικό κλάδο, εάν και εφόσον συνεχιστούν με εντατικό ρυθμό οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και κερδίσει επιπλέον πόντους το ενδεχόμενο επίτευξης μίας καταρχήν συμφωνίας (σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) στο EwG της 28ης Νοεμβρίου.

Μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, η εικόνα της αγοράς ήταν υπέρ των long παικτών, με τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν το Σαββατοκύριακο να οδηγούν σε συγκλίσεις (για τον προϋπολογισμό του 2017) αλλά και σε αποκλίσεις, με την Ελενα Λάσκαρη να αναφέρεται στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών για πλεονάσματα-μαμούθ μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σε αυτή τη συγκυρία, τα όσα σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης: Μεγάλοι όμιλοι σε... αναμμένα κάρβουνα, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των ανθρώπων της αγοράς πως στο μείζον θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (και δη των επιχειρηματιών), οι εξελίξεις προχωρούν με ρυθμό... χελώνας, την ώρα που θα έπρεπε να επιταχύνονται... υπερηχητικά. Με αυτόν τον ρυθμό το σύστημα απλά δεν βγαίνει...

Στο πολιτικό μέτωπο, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος για όλα, στο επόμενο καθοριστικό 15νθήμερο, με την εκλεκτή συνάδελφο εκτός των άλλων να εξηγεί το πώς συνδέεται η τελική (;) μάχη για το χρέος με το δημοψήφισμα στην Ιταλία (κυρίως) και τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία (δευτερευόντως).

Στο ιταλικό δημοψήφισμα εστιάζει ο Wolfgang Munchau (Financial Times), θεωρώντας το αρχή του τέλους της ευρωζώνης. Σε αυτή τη συγκυρία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι η Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία στη γερμανική Καγκελαρία, εξέλιξη που αδυνατίζει πολιτικά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η κόντρα κίνηση του Χ.Α., κυρίως σε σχέση με το Μιλάνο και τη Μαδρίτη, μπορεί να έχει συνέχεια όσο οι traders προεξοφλούν ως επικρατέστερο το σενάριο της επίτευξης μίας καταρχήν συμφωνίας (στις 28/11) και μίας επιτυχούς κατάληξης και τη συζήτηση για το χρέος (τα βραχυπρόθεσμα μέτρα) στις 5 Δεκεμβρίου.

Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ειδικότερα όμως στην τελευταία της Παρασκευής, στις αυξημένες συναλλαγές (176,6 εκατ. μετοχών) και στον υψηλό τζίρο (81,9 εκατ. ευρώ) αποτυπώθηκε ακριβώς αυτή η προεξόφληση προσδοκιών για το θετικό σενάριο. Πρόκειται κυρίως για βραχυπρόθεσμες θέσεις, funds που ποντάρουν στην τάση και ανάλογα θα κινηθούν στη συνέχεια.

Εάν οι εξελίξεις είναι αυτές που αρέσουν στις «αγορές», τότε το Χ.Α., με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, θα συνεχίσει υψηλότερα (προς τις 615-620 μονάδες), με τον ΔΤΡ να βλέπει» για πάνω από τις 780-800 μονάδες και τα blue chips με τάση long προς υψηλά 52 εβδομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, κλίμα και τάση πολύ εύκολα θα μεταβληθούν, με τους short να πιέζουν την αγορά σημαντικά χαμηλότερα.

Σημειωτέον πως λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Μιλάνο τα futures του FTSE ΜΙΒ παρέπεμπαν σε διόρθωση προς τις 16.232 μονάδες. Επίσης με σημαντικές απώλειες και τα συμβόλαια του IBEX στη Μαδρίτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v