Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βάρυνε πολύ το κλίμα στις δημοπρασίες

Η -αναμενόμενη από πολλούς διόρθωση- έγινε ισχυρότερη στο τέλος της συνεδρίασης δημιουργώντας προβληματισμό. «Αντοχές» έδειξαν οι τράπεζες, σε δεικτοβαρή blue chip τα περισσότερα χτυπήματα. Πρωταγωνιστές στην πτώση Folli Follie, Coca Cola, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ.

"Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή διόρθωση στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, που δεν έλειψαν οι θετικές ενδείξεις", θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή του σημερινού σχολίου, αν οι εν δυνάμει πωλητές δεν επιβεβαίωναν ότι "παίζουν καλύτερα στα χασομέρια" και στην προκειμένη περίπτωση στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και χαμηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 615 μονάδων, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και εννέα τίτλοι του 25αρη (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Αν δεν υπήρχαν οι τελικές δημοπρασίες, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή εικόνα της Αγοράς άφησε περιθώρια περαιτέρω αναρρίχησης, υπό την προϋπόθεση μη υποτροπής των Διεθνών Αγορών και μη ύπαρξης έντονα αρνητικών εκπλήξεων στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ήταν κοινό μυστικό στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία ότι οι ειδήσεις που "είδαν το φως της δημοσιότητας" ελάχιστα μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, θα τύγχαναν "δεύτερης ανάγνωσης" - τιμολόγησης σήμερα από την Αγορά και αυτό σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης, σημαντικών, βραχυπρόθεσμων κερδών, δεν άφηναν μεγάλα περιθώρια συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

Σε αυτό συνηγορούσε και η τεχνική ανάλυση, καθώς η καταγραφή διπλής κορυφής, από τον Γενικό Δείκτη, στο επίπεδο των 632 - 634 μονάδων, θα απαιτούσε, εκτός από προσδοκίες και κάποια πιο "χειροπιαστή" εξέλιξη, προκειμένου να δοθεί η επιθυμητή ανοδική διαφυγή.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η ύπαρξη σημαντικών, πρωινών, εντολών πώλησης, σε αρκετές ΑΧΕ, από ενεργούς παίκτες που επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις πολιτικές εξελίξεις σε Αυστρία και Ιταλία και τα αποτελέσματα του Eurogroup, με μειωμένες θέσεις και κατοχυρωμένα, βραχυπρόθεσμα, κέρδη.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που προαναφέρθηκαν, το επίσημο ναυάγιο στη διαπραγμάτευση Δημοσίου - Socar για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ασφαλώς και ήταν αναμενόμενο από την Αγορά, που εδώ και καιρό είχε πάψει να πιστεύει σε πιθανή θετική έκπληξη, όμως η επίσημη ανακοίνωση έπαιξε τον ρόλο της στην ψυχολογία των ενεργών παικτών.

Ακόμα σημαντικότερο ρόλο έπαιξε το δημοσίευμα του πρακτορείου "ΜΝΙ" σύμφωνα με το οποίο "Αβέβαιη παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια".
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη βοηθειών από τις Ευρωπαϊκές Αγορές που επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι νεωτέρας.

Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία πως ο κύριος "θιγόμενος" από την πιθανή επιστροφή των πιέσεων θα ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, καθώς αυτός ήταν που είχε υπεραποδώσει κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, όμως αξίζει αναφοράς πως σε αντίθεση με προηγούμενες ημέρες, σήμερα οι "όψιμοι" αγοραστές των Τραπεζικών μετοχών, έδωσαν "μάχες" για να υπερασπιστούν τις θέσεις του και δεν έσπευσαν να αλλάξουν "στρατόπεδο", όμως μέχρι τώρα ήταν το πλέον σύνηθες φαινόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-2,15%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 795,55 μονάδες (-3,88%), ο τίτλος της Alpha Bank (-3,16%) μέχρι τα 1,82 ευρώ (-4,21%), της Εθνικής (-2,73%) μέχρι τα 0,212 ευρώ (-3,64%), της Eurobank (-1,98%) μέχρι τα 0,672 ευρώ (-4,95%) και της Πειραιώς (+0,5%) μέχρι τα 0,192 ευρώ (-3,52%), όμως το τελικό κλείσιμο βρήκε όλους τους παραπάνω τίτλους αισθητά ψηλότερα.

Σε αντίθεση με το Τραπεζικό ταμπλώ, ιδιαίτερα κακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό 25αρη και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το σύνολο των ενεργών traders έχει επαναφέρει την προσοχή του στο Τραπεζικό ταμπλό, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την κακή εικόνα σε αρκετά, μη Τραπεζικά, blue chips.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ελάχιστοι, μη Τραπεζικοί, Δεικτοβαρείς τίτλοι, "μπήκαν στον κόπο να ακούσουν το κουδούνι" της λήξης με οριακά θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα ο εξής ένας, δηλαδή η Αεροπορία Αιγαίου (+0,16%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Στο -5,26% η Viohalco, στο -4,14% η ΕΕΕ, με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας, αλλά όλοι οι παραπάνω πίσω από την Folli Follie Group (-8.93%).

Μένοντας στις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, ασφαλώς και τις μεγαλύτερες πιέσεις, όπως προαναφέρθηκε, υπέστη ο τίτλος της Folli Follie Group, κλείνοντας μάλιστα και στα χαμηλά ημέρας, καθώς τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η εισηγμένη δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά. Η τεχνική εικόνα επιδεινώθηκε σημαντικά, με το κλείσιμο χαμηλότερα των 19,13 ευρώ, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 18,01 και 17,82 ευρώ. Πρώτη αντίσταση τα 19,72 ευρώ και το "stop" στο "short" στα 21,39 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση τα 21,00 ευρώ.

Ξεκινώντας από την Αεροπορία Αιγαίου, τον μοναδικό τίτλο που διασώθηκε στο "πράσινο", η μετοχή παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,92 ευρώ. Κοντινή στήριξη το 6,12 και πρώτη αντίσταση τα 6,28 ευρώ, με κύρια τα 6,58. Σε εβδομαδιαίο γράφημα το μεγάλο επίπεδο μας είναι το 7,14.

Από έξι συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις ερχόταν ο τίτλος της ΕΧΑΕ και σήμερα προσπάθησε να δώσει αντίδραση, αλλά "έπεσε στην περίπτωση". Αναρριχήθηκε μέχρι τα 4,78 ευρώ (+1,49%), αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, χωρίς ημερήσια μεταβολή. Για τον τίτλο, η τελευταία στήριξη στα 4,60 - 4,55 ευρώ και το "stop" για όσους έχουν παραμείνει με "long" θέσεις στα 4,43 ευρώ.

Το διάγραμμα της ΕΧΑΕ από την αρχή του χρόνου

Για την Motor Oil (-1,64%), όσο ο τίτλος επιμένει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 11,76 ευρώ, παραμένει "long" σε "intraday" γράφημα. Προσοχή, καθώς έστω και οριακά, χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 12,04 ευρώ, ενώ ισχυροποιήθηκε η αντίσταση στα 13,38 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζουν την αργή αναρρίχηση τα Ελ. Καλώδια (+1,64%) απορροφώντας την σημαντική προσφορά, στην Ευρ. Πίστη (+4,08%) και στα 1,89 - 1,90 ευρώ, άλλαξαν χέρια 62740 τεμ., εντυπωσιακά πράγματα στο Κτήμα Λαζαρίδη όπου κινήθηκε μεταξύ 0,202 (-28,37%) και 0,359 (+27,3%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,226 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 19,86%, ενώ τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Fourlis (-5,24%), που έχασε την στήριξη των 3,90 ευρώ και έβαλε ημερήσιο "stop" στο "long".

Ξεκινώντας από την ειδησεογραφία της ημέρας "η Ευρωζώνη προετοιμάζει τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα. Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το (Γερμανικό) Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος", σύμφωνα με τη Γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "Με ένα πολυνομοσχέδιο αύριο, ή το αργότερο τη Δευτέρα, επιχειρεί η Κυβέρνηση να επιταχύνει το βηματισμό της β' αξιολόγησης προκειμένου στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όποιες παρεμβάσεις έχουν συμφωνηθεί με τους Δανειστές να έχουν κατατεθεί στη Βουλή".

"Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών Θεσμών σημειώνουν πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για μια τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις", υπογράμμισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Τα φαινόμενα ύφεσης του Μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit, υποχώρησε στις 48,3 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλό ρεκόρ ενός έτους τον Νοέμβριο. Η τιμή ήταν χαμηλότερη από τις 48,6 μονάδες του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, υπάρχει χώρος για να διατηρηθεί η πλαγιοανοδική τάση, καθώς φαίνεται πως τα θέματα που είναι ανοικτά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα λυθούν με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, όμως όσο οι Τραπεζικές μετοχές ηγούνται της ανοδικής προσπάθειας, τα φαινόμενα αυξημένου volatility, θα παραμείνουν "εντός σχεδίου".

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη, "νικηφόρα" αναμέτρηση με τις 851 μονάδες, θα βελτιώσει σημαντικά την μέχρι πρότινος δραματική εικόνα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον Γενικό Δείκτη, έστω και οριακά χάθηκε η σημαντική στήριξη των 617 - 615 μονάδων και αν οι πωλητές επιμείνουν δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, που είναι και το "stop" στο "long". Κλεισίματα υψηλότερα των 634 μονάδων, που σημαίνει ότι θα έχει διασπαστεί η διπλή κορυφή που έχει σημειωθεί στην ζώνη 632 - 634, μπορούν να δώσουν κίνηση προς τις 648 και 653 - 659 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,38%), η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1633 μονάδων, έκανε την θετική διαφορά. Επόμενες σημαντικές αντιστάσεις στις 1717 (intraday "stop" στο "short") και 1721 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής χαμηλότερα των 1663 και κυρίως των 1633 μονάδων, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1615 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Πέτρος Στεριώτης

"Μετά από 4 περίπου μήνες ιδιαίτερα χαμηλής μεταβλητότητας, ο Γενικός Δείκτης με δυναμικό τρόπο έδωσε ανοδικό σήμα στις τελευταίες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές που προδιαγράφει για την πορεία των συνομιλιών με τους Δανειστές η ξέφρενη ανοδική κίνηση των δεκαετών Ελληνικών ομολόγων" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η υποχώρηση του spread των Ελληνικών χρεογράφων, σε σχέση με τα αντίστοιχα Γερμανικά, αποτυπώνει εμφανώς τη μείωση του ρίσκου Χώρας, χωρίς όμως να επικρατεί γενικευμένο consensus σχετικά με τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών.

Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, στηρίξεις για το Γενικό Δείκτη, υπάρχουν στις 605, στις 600, στις 588 και στις 572 μονάδες, ενώ ο μεγάλος σημαντικός ανοδικός στόχος βρίσκεται στις 659 μονάδες, σε περίπτωση "καθαρής" υπέρβασης των 635. Προσοχή θα δείξουν οι επενδυτές στην αρκετά "υπεραγορασμένη" ένδειξη του μετρητή ορμής RSI, που δεν αποκλείεται να ωθήσει κάποιους και στην κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σε διεθνές επίπεδο, η άνοδος της τιμής του Αργού Πετρελαίου στα $51 μετά την ιστορική συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγόμενης ποσότητας, ενισχύει τις εταιρείες του Ενεργειακού κλάδου, αλλά μένει να φανεί το πόσο αρνητικά θα αξιολογήσουν οι επενδυτές την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις υπόλοιπες Επιχειρήσεις και τους Καταναλωτές.

Η μεγάλη υποχώρηση του Ευρώ σε χαμηλά 13 ετών έναντι του Δολαρίου, εκτιμούμε ότι δεν "ενοχλεί" ιδιαίτερα, στην παρούσα φάση, την ΕΚΤ, ενώ η ενίσχυση του δείκτη PMI επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον κλάδο Μεταποίησης της Ευρωζώνης στο υψηλότερο σημείο των 3 τελευταίων ετών, δημιουργεί αισιοδοξία στους αγοραστές.

Ο Χρυσός, μάλιστα, κλασικό asset-"βαρόμετρο", σχετικά με την ανασφάλεια των επενδυτών έχει γυρίσει σε έντονα καθοδική τάση.

Σε ό,τι αφορά το δείκτη Dow Jones, το τρέχον P/E (τιμή/κέρδη ανά μετοχή) κοντά στο 21 και η μερισματική απόδοση του 2,50% θα αρχίσουν να "πονοκεφαλιάζουν" κάποιους θεμελιωδώς σκεπτόμενους επενδυτές, από τη στιγμή που η απόδοση στη λήξη του δεκαετούς Αμερικάνικου ομολόγου έχει ανέλθει στο 2,40%.

Το ισχυρό Δολάριο επηρεάζει δυσμενώς την ανταγωνιστικότητα των Αμερικάνικων εξαγωγικών Επιχειρήσεων και παράλληλα κάνει "ακριβότερη" την Αγορά μετοχικών τίτλων στη Νέα Υόρκη, από επενδυτές που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.

"Η μεγάλη υποχώρηση του δείκτη 'φόβου' 'VIX' απεικονίζει, μάλλον, την πεποίθηση των επενδυτών ότι οι
Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν και το 2017 να στηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, τις αποτιμήσεις ομολόγων και μετοχών, ακόμη και στο πολύ πιθανό, πλέον, σενάριο που η Federal Reserve προχωρήσει στην πολυσυζητημένη
αύξηση των Αμερικάνικων επιτοκίων παρέμβασης" επισημαίνει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius Sec.

-Βαγγέλης Σιούτης

"Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έχει, προς το παρόν, αρνητικό πρόσημο στη τρέχουσα" τονίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Στις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την ανοδική διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών που σήμερα βρίσκεται στις 594,3 μονάδες, παρατηρείται σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας κα υψηλές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, απόλυτα κατανοητό αφού πρωταγωνίστριες στο ταμπλώ είναι οι Τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης, αφού κατέγραψε υψηλό στις 632,52 μονάδες περνώντας σε θετικό πρόσημο για το τρέχον έτος, διόρθωσε αλλά βρήκε στήριξη στη ζώνη των 600 μονάδων και προσέγγισε ξανά άμεσα την κορυφή αυτή.

Η αποτυχία όμως, προς το παρόν διάσπασής της, έφερε την εκδήλωση ρευστοποιήσεων από βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Η νευρικότητα της Αγοράς δικαιολογείται και από την κρισιμότητα των ημερών που ακολουθούν.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και των Αυστριακών εκλογών την επόμενη Κυριακή καταρχήν, αλλά κυρίως το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα καθορίσουν την συνέχεια και για το Χρηματιστήριο.

Η Αγορά δεν έχει προεξοφλήσει ούτε το θετικό, ούτε το αρνητικό σενάριο, όπως δείχνει και η νευρικότητα στις διακυμάνσεις που ακολουθούν την καθημερινή ειδησιογραφία και τις δηλώσεις των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση.
Το κρίσιμο για το Eurogroup στις 5/12 δεν είναι για να υπάρξει οριστική συμφωνία, αλλά να αποδειχτεί ότι ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ελληνική Κυβέρνηση, δρομολογούν από κοινού τη λύση στο επόμενο διάστημα για την αξιολόγηση, το χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

"Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορέσει να αναμετρηθεί με το υψηλό του έτους στις 659 μονάδες, αλλά και να προσπαθήσει για υψηλότερα, ενώ αν κυριαρχήσουν οι διαφωνίες και οι σκληρές θέσεις των Εμπλεκομένων, τότε ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών δύσκολα θα μπορέσει να λειτουργήσει σαν στήριξη", εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Σε αυτό το περιβάλλον η στάση αναμονής των συντηρητικών επενδυτών είναι η ενδεδειγμένη, αφού σε περίπτωση θετικών εξελίξεων θα δοθεί η δυνατότητα τοποθετήσεων και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

"Αύριο ανακοινώνονται σημαντικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ την επόμενη Πέμπτη 8/12 υπάρχει κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και συνέντευξη τύπου του επικεφαλή της κ. Ντράγκι, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα της Ιταλίας και του Eurogroup" υπενθυμίζει ο κ. Σιούτης.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Ινδικό Sensex 30 (-0,35%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Nikkei (+1,12%).

Προς τα χαμηλά ημέρας κινούνται οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ μικτά πρόσημα επικρατούν στην αρχή της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υψηλότερα των $51 κινείται το US Oil, μικρά κέρδη για το Ευρώ, αδυνατεί να αντιδράσει ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε άνοδο ο επίσημος Κινεζικός PMI για τη Μεταποίηση τον Νοέμβριο. Ο επίσημος PΜΙ για το μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε στο 51,7 τον περασμένο μήνα, από 51,2 τον Οκτώβριο. Ο δείκτης έχει παραμείνει άνω του ορίου του 50 για τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Η ανάγνωση του Νοεμβρίου ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων της Wall Street Journal για 51.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η προοπτική για τη Βρετανική Αγορά κατοικιών είναι εξαιρετικά αβέβαιη αφότου το δημοψήφισμα του Καλοκαιριού και η απόφαση για 'Brexit' επέφεραν επιβράδυνση στις συναλλαγές", σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

"Τα επιτόκια που βρίσκονται σε χαμηλό ρεκόρ έχουν προκαλέσει άνοδο τιμών για τα ακίνητα ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι ιδιοκτήτες δανείζονται περισσότερα για να αγοράσουν ιδιοκτησίες, ή να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Τα στεγαστικά προς Βρετανικά Νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3,2% τους 12 μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα τους από το 2008 και μετά", επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα σε έκθεση για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για τον τομέα της Μεταποίησης της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit. Τα τελικά στοιχεία για τον δείκτη PMI του τομέα της Μεταποίησης έδειξαν ότι αυξήθηκε στο 53,7 τον Νοέμβριο (όσο και οι αρχικές εκτιμήσεις) έναντι του 53,3 τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, υποχωρώντας, για πρώτη φορά από το 2011, κάτω από το 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 9,8% τον Οκτώβριο, από το αναθεωρημένο 9,9% του Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης PMI της IHS Markit για τη Βρετανική μεταποίηση υποχώρησε στο χαμηλό τεσσάρων μηνών του 53,4 τον Νοέμβριο, από 54,2 τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάγνωση 54,4.

Οι εκροές κεφαλαίων από την Ιταλία συνεχίστηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι καθαρές υποχρεώσεις της Ιταλίας προς το σύστημα πληρωμών του Ευρωσυστήματος, το "Target 2" (μετράει τις ροές χρήματος που μπαίνουν και βγαίνουν από τις Χώρες της Ευρωζώνης), αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, στα 355,5 δισ. ευρώ. Το επίπεδο είναι το υψηλότερο από τότε που καταγράφει τα στοιχεία η ΕΚΤ.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει τις αγορές ομολόγων πέρα από το Μάρτιο, στην ερχόμενη συνεδρίαση το Δεκέμβριο", ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, την περίοδο από τις αρχές Οκτωβρίου ως τα μέσα Νοεμβρίου, με τους τομείς των λιανικών πωλήσεων και του real estate να εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα", σύμφωνα με την έκθεση της Fed. Η "Beige Book" της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει ότι "τα outlook ήταν κατά κύριο λόγο θετικά, με τις μισές από τις 12 Περιφέρειες να αναμένουν μέτρια ανάπτυξη. Σε επτά Περιφέρειας καταγράφθηκε βελτίωση της Αγοράς εργασίας, αλλά οι μισθοί δεν σημείωσαν ισχυρή άνοδο".

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου έφθασε στις 268.000, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 253.000.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν το Νοέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Ο δείκτης Μεταποίησης του ISM αυξήθηκε στις 53,2 μονάδες το Νοέμβριο από 51,9 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 52,5 μονάδες.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, υψηλότερα κινήθηκε το Νοέμβριο και ο δείκτης μεταποίησης της Markit, στις 54,1 μονάδες από 53,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης "Bloomberg Barclays Global Aggregate Total Return" σημείωσε απώλειες 4% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τη δημιουργία του δείκτη το 1990.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι επενδυτές απέσυραν $10,7 δισ. από τα funds Αμερικανικών ομολόγων, σε διάστημα δυο εβδομάδων μετά την εκλογή Τραμπ (η μεγαλύτερη "έξοδος" από το 2013) ενώ οι Αμερικανικοί δείκτες μετοχών εκτινάχθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η "έξοδος" αυτή "εξαΰλωσε" $1,7 τρισ. από την αξία του Παγκόσμιου δείκτη τον Νοέμβριο (ποσό ρεκόρ), την ώρα που η κεφαλαιοποίηση των Παγκόσμιων Αγορών μετοχών σκαρφάλωσε στα $635 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Ελλάδα θα λάβει την άλλη εβδομάδα τις αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η πώληση του ΔΕΣΦΑ, μετά το ναυάγιο με τους Αζέρους της Socar", μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται καλά ενημερωμένη πηγή, "θα υπάρξει διαβούλευση με τους Πιστωτές, που θα βοηθήσουν να καθοριστεί αν θα υπάρξει ένας νέος διαγωνισμός, ή θα αλλάξουν οι όροι του τρέχοντος". Το ζήτημα, σύμφωνα με το Reuters, θα συζητηθεί και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, στα 4,7 από 5 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "equalweight". Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα αποτελέσματα γ' τριμήνου ήταν αδύναμα, αν και καταγράφηκε μεγάλη άνοδος λόγο πολύ χαμηλής βάσης σύγκρισης. Η Euroxx περιορίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας ως το 2018 κατά 12 - 63% λόγω χαμηλότερων υποθέσεων για το μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο Χ.Α. και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

"Τα αποτελέσματα της Alpha Bank ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες", επισημαίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "αγοράς" με τιμή - στόχο στα 2,71 ευρώ. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει εικτά τα αποτελέσματα, με θετικά μηνύματα από τα υψηλότερα έσοδα από βασικές δραστηριότητες στο τρίμηνο και με τη σύσταση νέων NPL/NPE να παραμένει θετική για ένα ακόμη τρίμηνο. Η Eurobank εκτιμά ότι η Τράπεζα είναι σε τροχιά για να εμφανίσει κερδοφορία στο σύνολο της χρήσης, καθώς αναμένεται θετικό και το Q4, ενώ επισημαίνει ότι η Alpha διαπραγματεύεται με premium σε σχέση με τους Ανταγωνιστές της, αντανακλώντας την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά και εν μέσω εναλλαγής προσήμων αναρριχήθηκε μέχρι τις 629,98 μονάδες, όμως από τις 10.54 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 614,01 (-2,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 619,79 (-1,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 614,41 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,25%.

Ο ικανοποιητικός τζίρος στα 83,9 εκατ. από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ). Το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΕΧΑΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Grivalia, EEE, Folli Follie Group, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με επικράτηση των πωλητών και σημαντική υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, με μειωμένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και εμφανώς αυξημένο όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (115.308 συμβόλαια).

Στα 8.865 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.998, 1.853 για τον Δεκέμβριο και 145 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.673,25) κινήθηκε μεταξύ 1.662,25 και 1.710 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υπερτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Πειραιώς, 35.000 Viohalco, 5.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.168), Eurobank (13.370), Πειραιώς (60.526), Εθνική (23.394), MIG (4.072), ΟΤΕ (1.794), ΔΕΗ (849), Ελ. Πετρέλαια (150), Μυτιληναίο (279), Ελλάκτωρα (183), ΕΥΔΑΠ (239), Folli Follie Group (365).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (8.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.843.748 τεμ.), Εθνική (6.665.392 τεμ.) και Eurobank (3.231.908 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v