Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά και στο ιταλικό δημοψήφισμα στρέφεται η προσοχή του Χρηματιστηρίου. Δεν αποκλείεται σήμερα ένα δεύτερο πέρασμα από το... ταμείο για τους επενδυτές. Ενθαρρυντικό στοιχείο οι αντοχές των τραπεζών στην πτώση.

Με το... αριστερό ο Δεκέμβριος και μάλιστα με διόρθωση υψηλότερη απ' ό,τι αναμενόταν. Υποχώρηση της αγοράς και διαμόρφωση των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, με έντονη πίεση στο "κλείσιμο" των δημοπρασιών.

Δεύτερη δοκιμασία για την ευρύτερη περιοχή των 605 μονάδων αυτή την εβδομάδα, είχε προηγηθεί η "βουτιά" της Δευτέρας με σημαντικές κινήσεις προεξόφλησης αλλά και "κλειδώματος" υψηλών βραχυπρόθεσμων αποδόσεων.

Στις 614,41 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αλλά με τον τραπεζικό κλάδο να επιδεικνύει -συγκριτικά- καλύτερη συμπεριφορά από τον FTSE 25 καθώς "αδειάστηκαν" προς το τέλος περισσότερο συγκεκριμένα blue chips παρά τραπεζικοί τίτλοι.

Διαφοροποίηση σε έντονα διορθωτική συνεδρίαση, που καιρό είχαμε να δούμε στο χρηματιστήριο, με τον πιο "βαρύ" πλέον τραπεζικό κλάδο με περισσότερες αντοχές απ' ό,τι λ.χ. τα FF Group ή η Coca Cola.

Αναμενόμενη μεν η χθεσινή διόρθωση (είχε προεξοφληθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας χθες), πλην όμως προβληματική καθώς ήταν από τις μεγάλες της τελευταίας φάσης της αγοράς (με την αντίδραση του Γ.Δ. από τις 585 προς τις 635 μονάδες) και συντελέστηκε με αυξημένες συναλλαγές (139,2 εκατ. μετοχές) και ανάλογο τζίρο (83,8 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η έκταση και η ένταση της χθεσινής διόρθωσης (σαφώς μεγαλύτερη από τη μέση τάση των ευρωπαϊκών) θα πρέπει να αποδοθεί στην τροπή των εξελίξεων στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την επαναφορά της ρευστότητας στο πολιτικό μέτωπο.

Παρότι η πλειονότητα των traders θεωρούσε εδώ και μέρες πολύ δύσκολη μία τελική λύση-συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και προσέβλεπε σε διέξοδο σε δεύτερο χρόνο (πριν από τις εορτές), η κωλυσιεργία, οι μικροεμπλοκές και η παράμετρος του χρέους οδήγησαν αρκετούς να "κλειδώσουν" μέρος των κερδών τους και να περιμένουν την αγορά λίγο χαμηλότερα. Πόσο χαμηλότερα; Χθες είχαμε μία πρώτη δοκιμαστική κίνηση να πιεστούν οι 605 μονάδες, ενδεχομένως να διερευνηθούν περιθώρια χαμηλότερων τιμών προς τις 588-585 μονάδες, κάτι που εξηγεί και τη σπουδή που επιδείχθηκε στις δημοπρασίες.

Ενδιαφέρον το ότι επιτεύχθηκε με blue chips και όχι με τραπεζικές μετοχές, που άλλωστε είχαν υπεραποδώσει αισθητά το τελευταίο διάστημα. Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τις καλές τιμές για το 10ετές, ενισχύουν την εκτίμηση πως οι traders εξακολουθούν να ποντάρουν στο θετικό σενάριο, αυτό που με αφορμή το "κλείσιμο" της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γ.Δ. προς τα υψηλά έτους, δηλαδή προς τις 655-660 μονάδες.

Ομως, εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί μετά το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, τότε υπάρχει χρόνος αρκετός για να διαμορφωθούν χαμηλότερες/ελκυστικότερες τιμές για πλειάδα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αλλωστε, όπως σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, το Χ.Α. έδωσε καλά κέρδη τον Νοέμβριο, καλή είναι τώρα μία αναδιάταξη δυνάμεων, η αναμονή και η σε δεύτερο χρόνο ανασύνταξη για υψηλότερα. Σημειώνουν δε πως η ευρύτερη περιοχή των 635 μονάδων δοκιμάστηκε δύο φορές αυτή την εβδομάδα (όπως και η ευρύτερη στήριξη των 605 μονάδων) και ισάριθμες ο Γ.Δ. υποχώρησε.

Συμπληρώνουν πως στις 12 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη ένα πολύ ενδιαφέρον forum (της Capital Link), όπου προγραμματίζεται να συμμετάσχουν κορυφαίοι παράγοντες, διαχειριστές, hedge funds αλλά και ο Wilbur Ross, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το Χ.Α. Σημειώνουν επίσης πως Morgan Stanley και Goldman Sachs ανέλαβαν την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (προεξοφλώντας μάλιστα πως θα καταλήξει σε... ξένα χέρια), για να υποστηρίξουν την εκτίμησή τους πως η "Ελλάδα της κρίσης" προσφέρεται για business και έχει τεθεί στο monitor των ξένων συμφερόντων.

Εάν φανεί πως σε αυτή τη φάση -δηλαδή από Δευτέρα, Τρίτη και στη συνέχεια- το Χ.Α. θα κυμανθεί μεταξύ 605 και 635 μονάδων, τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για άλλες έντονες μεταβολές της αγοράς.

Πρωταγωνιστές στη χθεσινή πτώση οι FF Group, Coca Cola, Viohalco και ΕΛΠΕ, "μετρούσε" ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με συγκριτικά ανθεκτικότερο τον τραπεζικό κλάδο. Σημειωτέον πως ο ΔΤΡ κράτησε σε "κλείσιμο" τις 800 μονάδες, την ώρα που το 10ετές υποχωρούσε οριακά κι άλλο προς τις 652 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκιών παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο.

Η τάση θα μπορούσε να αλλάξει/να επιβαρυνθεί στην περίπτωση ενός ακραίου αποτελέσματος στην Ιταλία την Κυριακή, ή μίας απρόσμενα αρνητικής εξέλιξης στο Eurogroup τη Δευτέρα. Δεδομένου δε ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι κρίσιμη και μακρά σε διάρκεια, με την Ελλάδα να είναι στο... μενού της απογευματινής συνεδρίασης (αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 16:00), ενδεχομένως προς το "κλείσιμο" (και αν) της συνεδρίασης της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε μία αμυδρή εικόνα για την κατάσταση.

Το σχετικό θέμα "State of play" και βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ατζέντα του Eurogroup χρήζει δεύτερης ανάγνωσης από τους traders, καθώς δίνει έναν οδικό χάρτη για το πώς θα πρέπει να κινηθούν/συγχρονισθούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), για τον FTSE 25 κοντινές στηρίξεις είναι στις 1.663 και στις 1.644 μονάδες, με τις 1.630 να παραμένουν ως κύρια περιοχή.

Αντίσταση ορίζεται στις 1.717 μονάδες, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να δοκιμαστούν/επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις και μετά να επιχειρηθεί η όποια προσπάθεια για υψηλότερα. Αλλωστε, δείγμα προθέσεων των ξένων είχαμε χθες καθώς προτίμησαν να "κλειδώσουν" κέρδη και θέσεις ενόψει των κρίσιμων ημερών που ακολουθούν.

Ενα δεύτερο πέρασμα από το ταμείο, Παρασκευή σήμερα, θεωρείται πολύ πιθανό πως θα κάνουν αρκετοί traders.

Και από Δευτέρα-Τρίτη βλέπουν...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v