Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές έχουν «γυρίσει» σε short τάση

Ανοδικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη που προσεγγίζει τις 630 μονάδες. Κρίσιμη για τον FT 25 η επανάκτηση των 1.675 μονάδων. Τα αρνητικά μηνύματα από τη Βαυαρία, η επιδείνωση του κλίματος και τα blue chips που προβληματίζουν.

ΧΑ: Ποιες μετοχές έχουν «γυρίσει» σε short τάση

Αλλη μία εβδομάδα με απώλειες, αυτή τη φορά της τάξεως του 5% για ΓΔ και FTSE25 και συνολικές 10% στο 15νθήμερο, μία από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια. Συνέπεια του «γυρίσματος» των διεθνών αγορών και βεβαίως των ρευστοποιήσεων σε τράπεζες, κυρίως όμως σε blue chips. 

Στα λιγοστά θετικά το ότι για τον ΔΤΡ δεν καταγράφηκε νέο χαμηλό, αρκούμενος σε έναν «διπλό πυθμένα» πέριξ των 458 μονάδων, ενώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση πως έχει ξεκινήσει μία αντίδραση σε χρόνο ή τιμές. Η εικόνα, σε ημερήσια μέτρηση, ξεκάθαρα πτωτική και για όσο ο ΓΔ συντηρείται χαμηλότερα των 650 μονάδων. 

Εβδομάδα μεστή εξελίξεων αυτή που ξεκινά, με τον ΓΔ από τις 628,33 μονάδες, τον ΔΤΡ από τις 485,53 και με τον FTSE25 από τις 1.649,78 μονάδες και τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα 55 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πραγματοποιείται στα blue chips με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πολύ υψηλά στη σχετική κατάταξη. Ενδειξη ξεκάθαρα σταθερών πωλήσεων από ξένα funds, με ανησυχητικές -τεχνικά- ενδείξεις για τη συνέχεια. 

Εύλογα η προσοχή των traders σήμερα είναι στραμμένη κυρίως στη Φρανκφούρτη, μετά τον πολιτικό σεισμό στη Βαυαρία και την ήττα Μέρκελ, που κατά πάσα βεβαιότητα θα βαρύνει στο γερμανικό χρηματιστήριο. Στις 11.523 ο DAX, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,22%, ενώ έπονται σε δύο εβδομάδες οι εκλογές στην Εσση-Βυρτεμβέργη, όπου επίσης τα μηνύματα δεν είναι καλά για το Βερολίνο. Η ουσία είναι πως εάν το κυβερνητικό CDU και η καγκελάριος υποστούν ακόμη μία ήττα, τότε η Ανγκελα Μέρκελ θα πηγαίνει για το συνέδριο του κόμματός της, τον Δεκέμβριο, υπό αμφισβήτηση. Στα υπόψη η παράμετρος μίας ενδεχόμενης επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος στη Φρανκφούρτη, συνέπεια της πολιτικής ρευστότητας στη χώρα. Ο πολιτικός χρόνος προς τον Δεκέμβριο δεν θα βοηθά την ανάκαμψη του γερμανικού χρηματιστηρίου, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για τα καθ' ημάς. 

Εβδομάδα σημαντική και για τη Wall Street, καθώς ανακοινώνονται αποτελέσματα τρίτου τριμήνου για «μεγάλα σπίτια» της Νέας Υόρκης (αναλυτικά ημερομηνίες και εισηγμένες στο σχόλιό μας της Κυριακής). 

Στις 2.767 ο S&P 500 με απώλειες 4,07% σε εβδομαδιαία μέτρηση και με κλίση για χαμηλότερα. 

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, και να μην ξεχνάμε την Ιταλία (στο 3,575% το 10ετές), το ΧΑ δύσκολα θα μπορούσε να αυτονομηθεί, ακόμη και εάν συνέτρεχαν όλοι οι θετικοί λόγοι για μία ανοδική διόρθωση. 

Σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να φαίνεται πως κερδίζει στο θέμα των συντάξεων ενώ θέμα που θα δημιουργήσει ανάλογο κλίμα είναι και το τι μέλλει γενέσθαι στα Σκόπια. Οσον αφορά στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη, αυτός θα κατατεθεί χωρίς «μονομερείς ενέργειες», κάτι που είναι κατ' αρχάς στα συν για τους long. Από την άλλη, όπως αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα ελάφρυνση χρέους από το 2022 και μετά.  

Πρακτικά στα βραχυπρόθεσμα, για το ΧΑ το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο προβληματικός τραπεζικός κλάδος όσο το γεγονός πως ξένα funds μειώνουν θέσεις σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς. Εάν θα συνεχιστεί αυτή η τακτική τους, τότε ο FTSE25 θα κινδυνεύσει και με χαμηλότερες τιμές, εκτός εάν...

Στην περιοχή των 1.650 μονάδων ο δείκτης και έμπειρος αναλυτής προειδοποιεί πως εάν δεν ανακτηθεί σε εύλογο χρόνο η ζώνη των 1.675 μονάδων, η τάση θα βαρύνει περισσότερο. Αντίσταση η συγκεκριμένη ζώνη, που θα δοκιμαστεί στο πλαίσιο ενός retest, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το αν μπορεί να αποφευχθεί η άμεση καταγραφή χαμηλότερων τιμών. 

Το αρνητικό για τους long είναι πως από πτωτική εβδομάδα σε νέα πτωτική εβδομάδα μειώνονται οι επιλογές, καθώς προστίθενται νέες μετοχές που «γυρνούν» σε short τάση, σε διάστημα μηνός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κατ' αρχάς μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής που λήγει η η απλή σειρά μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα. 

Σε short τάση και οι 4 τραπεζικές, αλλά και μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ που θα μετρήσει αυτή την εβδομάδα, όπως και των Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, Fourlis, ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ κ.α. Διαφοροποιείται η Jumbo, με εβδομαδιαία αντίδραση 6,81%, πιθανότατα λόγω προεξόφλησης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσεως (κυρίως δε του μερίσματος) σήμερα. Επίσης για σήμερα είναι προγραμματισμένη η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το «Ερρίκος Ντυνάν», διαδικασία που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει volatility για μετοχές του κλάδου. 

Κατά τα άλλα, τα επεισόδια στο σίριαλ του σκανδάλου της Folli Follie συνεχίζονται, 5 και πλέον μήνες μετά το... σκάσιμο της υπόθεσης/επίθεσης του QCM, με τον Γιώργο Παπανικολάου να εξιστορεί από νωρίς και άλλες λεπτομέρειες, νεότερα και εξελίξεις.

Το... επιμύθιο στο άρθρο του Γιώργου είναι όλα τα λεφτά. Ουδέν σχόλιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v