Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπαθεί για υψηλότερα ο ΓΔ

Διευρύνονται τα κέρδη για τράπεζες και blue chips εν μέσω πιέσεων στην Ευρώπη, με τη Λ. Αθηνών να παρακολουθεί την αποκλιμάκωση σε ιταλικά και ελληνικά ομόλογα. Κέρδη για τις τράπεζες, ξεχωρίζουν ανοδικά Jumbo, Φουρλής, Aegean.

ΧΑ: Προσπαθεί για υψηλότερα ο ΓΔ

Προβάδισμα για τους long από τις πρώτες κιόλας εντολές στο ΧΑ, με τις κινήσεις των traders να κατανέμονται σε τράπεζες και blue chips.

H μικρή υποχώρηση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς διευκόλυνε τους αγοραστές να κινηθούν λίγο υψηλότερα. Εως τις 632 μονάδες για τον ΓΔ, έως τις 490 για τον ΔΤΡ, έως τις 1.657 για τον FTSE25, ενώ ο FTMid Cap καταγράφει τη μεγαλύτερη αντίδραση, στις 1.023 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, κάτω του μετρίου και αναλογικά μακράν του μέσου ημερήσιου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, στα 50-55 εκατ. ευρώ. Ωστόσο από τα χαρακτηριστικά των πρώτων 45', η κατανομή αυτών των συναλλαγών σε τράπεζες (23%), τηλεπικοινωνίες (21%), πετρέλαιο-αέριο (16%) και ταξίδια αναψυχή (15%).

Ουσιαστικά σε 4 τραπεζικές και 3 blue chips (OTE, Motor Oil και ΟΠΑΠ) έχει γίνει το 81% της αξίας συναλλαγών, αφήνοντας αρκετά πίσω τις άλλες μη τραπεζικές του δείκτη.

Η μικρή υποχώρηση του ιταλικού 10ετούς στο 3,524% συμβάλλει στην ανάλογη κίνηση για το αντίστοιχο ελληνικό στα 4,388%, χαμηλότερα μεν από τα προ εβδομάδος υψηλά των 4,68% αλλά σταθερά σε απαγορευτικές τιμές για την οποιαδήποτε κίνηση έκδοσης χρέους. Σημειωτέον ότι μικρή βελτίωση, στα 7,58$, παρουσιάζει το GREK ETF, που όμως παραμένει πολύ κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Επιπρόσθετα τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε απώλειες 0,55% και ξεκίνημα από τις 2.753 μονάδες.

Σήμερα ανακοινώνει τα μεγέθη τρίτου τριμήνου, μεταξύ άλλων, η BofA/Merrill Lynch (και αύριο Morgan Stanley, Goldman Sachs, IBM, Johnson & Johnson κ.α.), συνεπώς η Wall Street μπορεί να έχει αυξημένο volatility αυτές τις συνεδριάσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι long θα επιδιώξουν να επανακτήσουν τις 1.675 μονάδες για τον δείκτη και ενόψει της λήξης της σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το διεθνές περιβάλλον και από τα εσωτερικά θέματα. Σήμερα η Ρώμη υποβάλλει το δικό της προσχέδιο προϋπολογισμού, με τις Βρυξέλλες αρνητικές στα τελευταία στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν. Σήμερα η κυβέρνηση Ζάεφ φέρνει στη Βουλή την πρόταση για Συνταγματική Αναθεώρηση, επίσης σήμερα στέλνει και η Αθήνα τα δικά της στοιχεία προϋπολογισμού, με την αγορά να αποτιμά κατ' αρχάς ως ενθαρρυντικό το ότι είναι χωρίς «μονομερείς ενέργειες» όπως από νωρίς μας ενημέρωνε η Ελενα Λάσκαρη.

Ζητούμενο για τη συνέχεια να επιβεβαιωθούν οι χαμηλές τιμές αρχής, όταν στην αναπόφευκτη διολίσθηση της αγοράς δοκιμασθούν σημεία όπως οι 627 για τον ΓΔ, οι 481 για τον ΔΤΡ ή οι 1.647 για τον FTSE25.

Στις 11:25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 36/24, με μεγαλύτερη άνοδο για τις Ικτίνο, Ανεμο, Newsphone, Fourlis, Jumbo, Αegean, Grivalia.

Σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης ο ΓΔ όντως δοκιμαζόταν στο χαμηλό αρχής. Στα μόλις 2,9 εκατ. ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v