Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 640 μονάδων αναρριχάται ο Γενικός Δείκτης, καθώς το ΧΑ υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών, με χαμηλό τζίρο. Ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Aegean, Φουρλής. Πτώση για Coca Cola.

Διευρύνονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο

Αποδίδει η προσπάθεια των long για υψηλότερα. Ισχυροποιείται η ανοδική διόρθωση στο ΧΑ, με χαμηλού κόστους ενέργειες σε τράπεζες και blue chips.

Mε τη χαμηλότερη αξία συναλλαγών εξελίσσεται η -μέχρι τώρα- μεγαλύτερη σε μεγέθη προσπάθεια των αγοραστών από τη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, όταν για τον Γενικό Δείκτη είχε καταγραφεί το 2,60% στις 698 μονάδες.

Το θετικό «γύρισμα» στη Φρανκφούρτη, ο σχεδόν μηδενισμός των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών στα futures του S&P 500 σε συνδυασμό με τη νέα μικρή μείωση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς διευκολύνουν τις κινήσεις των long. Από την αρχή της συνεδρίασης, οι αγοραστές, με επιλεκτικές ενέργειες, διατηρούν την αγορά σε θετικό πρόσημο και μετά την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, στα πρώτα 45', τις έχουν εντείνει ακόμη περισσότερο.

Αποτέλεσμα, η ανοδική διόρθωση του ΓΔ έως τις 640 μονάδες, με τον ΔΤΡ κατά 3,41% υψηλότερα και κατά 1,90% για τον FTSE25.

Πρόκειται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, για μία συντονισμένη προσπάθεια, αποτέλεσμα της ευρω-παρέμβασης για τις τράπεζες, καθώς οι διαβουλεύσεις για την όσο πιο γρήγορη λύση είναι πυρετώδεις σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση της θέσης του ΔΝΤ στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων (ενδεχομένως και για τις ανάγκες των τραπεζών;).

Το γεγονός ότι ο ΔΤΡ καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ανοδικής διόρθωσης και το 25% του τζίρου πραγματοποιείται στον πολύπαθο κλάδο καταδεικνύει ακριβώς το πού παίζεται το... ποντάρισμα των long.

Στις 1.677 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επιτυγχάνοντας τον αρχικό στόχο για τον FTSE25 όπως είχε αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Στο 4,387% το ελληνικό 10ετές, στο συν 2,41% ο ΔΤΡ, με τις περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank, τον μεγαλύτερο τζίρο σε Eurobank και Εθνική και το υψηλότερο ποσοστό για τον τίτλο της Αlpha Βank 3,83%. Ακολουθούν με ποσοστά πάνω από το 3% Εθνική και Eurobank.

Ωστόσο τα ενθαρρυντικά για τους long έρχονται από την πλευρά του πιο «βαρύ» ομίλου του ΧΑ, τον ΟΤΕ, όπου μετά την τελευταία υποχώρηση έως τα 9,39 ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης έχουν ενεργοποιηθεί αγορές προς την περιοχή των 10 ευρώ. Στη μετοχή είχε ενεργοποιηθεί και πρόγραμμα αγοράς ιδίων, στο πλαίσιο υλοποίησης απόφασης της διοίκησης του Οργανισμού.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ έως 3,05% υψηλότερα και με αγοραστές στα χαρτιά των περισσότερων σηματωρών (Viohalco, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis, Jumbo, TITAN), οι long έχουν το πιο εύκολο έργο των τελευταίων συνεδριάσεων.

Στις 15:20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώνεται στις 59/26, με σημαντική απόδοση για πολλές μετοχές εταιρειών της μεγάλης κατηγορίας, με αρκετές της μεσαίας-χαμηλότερης να ακολουθούν.

Με την επίτευξη του στόχου των 1.675 για τον FTSE25 διευκολύνονται και οι κινήσεις όσων είχαν θέσεις σε ΣΜΕ του δείκτη, ενόψει της λήξης Οκτωβρίου την Παρασκευή στα Παράγωγα.

Στα 17 εκατ. ευρώ ο τζίρος, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v