Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μικρά πορτοφόλια συντήρησαν την άνοδο

Κέρδη αλλά και χαμηλός τζίρος για την εγχώρια αγορά. Σε Eurobank, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου τα ισχυρότερα κέρδη, ακολούθησαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για δείκτες-μετοχές μετά την τριήμερη αντίδραση.

XA: Μικρά πορτοφόλια συντήρησαν την άνοδο

Καλοδεχούμενη η συνέχιση της προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω και ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, σε μία Αγορά που "βαρέθηκε να υποχωρεί".

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι για να πιστωθούν οι αγοραστές την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έλαβε χώρα, περίπου, "γενική επιστράτευση" στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Εθνική (-2,60% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ΕΕΕ (-1,39% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Σαράντης (-2,33% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,99%), ενώ αμετάβλητη "τερμάτισε" την συνεδρίαση η μετοχή της Πειραιώς.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις πρώτες θέσεις των μετοχών που απασχόλησαν τα υψηλότερα ποσοστά της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, δεν υπάρχει Τραπεζικός τίτλος και αυτό είναι μία ακόμα ένδειξη περισσότερο "ανακωχής" των πωλήσεων και λιγότερο επιστροφής ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, για τον εν λόγω κλάδο.

Την σημερινή προσπάθεια των λίγων αγοραστών, "επιχορήγησαν" η "ανάδυση" των Ευρωπαϊκών Αγορών από τα πρωινά χαμηλά, αλλά και η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ιταλικά (-2 μονάδες, στο 3,55% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους) και τα Ελληνικά ομόλογα (-1 μονάδα, στο 4,35% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από τον χαμηλό τζίρο, έστω και αν αυτός ενισχύθηκε από τα "πακέτα",, η σχετική υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας, που έγινε περισσότερο αισθητή μετά και τις τελικές δημοπρασίες, η συνεχιζόμενη "απονεύρωση" του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και η σχετικά μικρή συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων, αν και μπήκαμε στην εβδομάδα λήξης των συμβολαίων Οκτωβρίου.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων χρήσης 2016 - 2017 για τη Jumbo, ενώ στις ΗΠΑ κλιμακώνεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου. Την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ (Παράγωγα) του τρέχοντα μήνα. H νέα αποτυχία αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη προς τις 640 μονάδες, επαναφέρει πάλι το σενάριο πλαγιοκαθοδικής κίνησης, σε σχέση με την πιθανότερη βραχυχρόνια κίνησή του, με πρώτη περιοχή στήριξης τις 600 μονάδες και πιθανολογούμενα δεδομένα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό να διαμορφώνουν προϋποθέσεις έντονων διακυμάνσεων" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Για την εβδομάδα που ξεκινά, τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης και αντίστασης και συγκεκριμένα οι 600 και 650 μονάδες, αντίστοιχα, οριοθετούν την διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα μετά την συνεδρίαση ανακοινώνει ετήσια αποτελέσματα η Jumbo, όπου αναμένουμε EBITDA στα 212 εκατ. ευρώ. Το διεθνές περιβάλλον παραμένει νευρικό, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή την εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα Γ’ τριμήνου (60 σε αριθμό) Δεικτοβαρείς εταιρείες του S&P 500 όπως Goldman Sachs, Bank Of America, Johnson, United Health" τόνιζε στο δικός της report η Merit Sec.

"Παρά την υπερπουλημένη, τεχνικά, εικόνα, οι Επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και η Αγορά έχει αυξημένη μεταβλητότητα, λόγω, κυρίως, της συνεχιζόμενης νευρικότητας στις Διεθνείς Αγορές που επηρεάζει σημαντικά. Στη σημερινή ατζέντα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή και η Jumbo που δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης" ήταν οι επισημάνσεις της Beta Sec.

Οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και την σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με τις Εθνική και Πειραιώς να δείχνουν περισσότερο "δυσκίνητες" για πιθανή "βόρεια" κίνηση.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε την συνεδρίαση επιφυλακτικά, για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 480,96 μονάδες (-0,94%), όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο εν λόγω δείκτη γύρισε σε θετικό πρόσημο και σημείωσε υψηλό ημέρας στις 502,10 μονάδες (+3,41%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 494,4 (+1,83%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 490,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,04%.

Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο η υπέρβαση των 547 μονάδων, ενώ τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν λόγους ενασχόλησης, μέχρι ο Τραπεζικός δείκτης να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 614 - 624 και ακόμα καλύτερα, υψηλότερα των 695 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "D-day' είναι η σημερινή για το ποιος θα αγοράσει το δεύτερο, μετά το 'Amoeba', προς πώληση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (project 'Jupiter'), τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων και 'τρέχει' για λογαριασμό της Alpha Bank η Citigroup. Στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει 'Pimco', 'LoneStar', 'Apollo', 'Fortress' και 'Centerbridge', οι οποίες καλούνται σήμερα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές".

Δεν ήταν λίγες οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, µε παρέµβασή του στα "Παραπολιτικά", επισημαίνει ότι "η Ελλάδα πρέπει να θωρακιστεί, έτσι ώστε να µην παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών αναταράξεων. Κάθε 'στραβοτιµονιά', κάθε λάθος, 'µπαίνει στο µάτι' των Αγορών, που 'τιµωρούν' τους αποκαλούµενους 'αδύναµους κρίκους'. Η ευλαβική τήρηση από την Ελλάδα όλων των συµφωνηθέντων µε τους Δανειστές της είναι µονόδροµος, για να βγει από το κάδρο της κρίσης και να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "το πρώτο μεταμνημονιακό προσχέδιο προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, υποβάλλει σήμερα στις Βρυξέλλες το Υπουργείο Οικονομικών, με ανατροπές της τελευταίας στιγμής και χωρίς τετελεσμένα για τις συντάξεις. Οι τελευταίες πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως τελικά το προσχέδιο θα περιλαμβάνει το 'σενάριο βάσης' με τις περικοπές των συντάξεων, όπως υποβλήθηκε στη Βουλή, ενώ παράλληλα θα καταγράφεται η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης, με εκτεταμένη τεκμηρίωση, να μην εφαρμόσει τα προνομοθετημένα μέτρα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "σε ότι αφορά το Ελληνικό Δημόσιο χρέος, ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνούν ότι από το 2022 αναμένεται να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση από την ΕΕ, γιατί δεν θα είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αντίδρασης των Αγορών. Με την ΕΚΤ να υποστηρίζει ότι ο Τραπεζικός τομέας της Ιταλίας, αλλά και κάποιες Τράπεζες της Ελλάδας χρειάζονται 'συμμάζεμα', ενώ υψηλά ιστάμενος Αξιωματούχος της ΕΕ έκανε αναφορά σε μία εκ των τεσσάρων συστημικών, η οποία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον SSM και ανταλλάσσει επιστολές σε ότι αφορά το πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης".

Με χαμηλές προσδοκίες, ως προς τον αριθμό και την ποιότητα των τελικών προσφορών, ολοκληρώνεται σήμερα η δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης της "Ημιθέα ΑΕ", η οποία ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν.

Το απόγευμα, η PriceWaterhouseCoopers, που ενεργεί ως Σύμβουλος και η πωλητής της Ημιθέα, Τράπεζα Πειραιώς, θα μάθουν πόσοι από τους πέντε Επενδυτές, που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και είχαν τη δυνατότητα να διενεργήσουν due diligence, υπέβαλαν προσφορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές παραμένουν συγκρατημένοι, επισημαίνοντας ότι το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές παραμένει ευμετάβλητο και η πρώτη υποτροπή θα φανεί και στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Fourlis (+2,39%), σε μία προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,55 ευρώ (κλείσιμο 12/9). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή συμπλήρωσε επτά συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, ενώ σήμερα υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4,92 ευρώ (+6,96%).

Στα 5,30 ευρώ το ημερήσιο "stop short". Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, στα 4,60 ευρώ το τελευταίο "οχυρό" των "buyers".

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα και ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+1,31%). Σε εξέλιξη η προσπάθεια αντίδρασης στην τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 7,86 ευρώ (κλείσιμο 26/9), με τον τίτλο να συμπληρώνει πέντε συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Στα 7,87 ευρώ, το ημερήσιο "stop short", στα 6,65 ευρώ η ισχυροποιημένη στήριξη.

Όλο και λιγότερα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Ικτίνος (+3,85%), αλλά απέχει σημαντικά από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 6,46 ευρώ (κλείσιμο 5/9), ενώ προσπάθησε να αντιδράσει, με λίγες συναλλαγές, η ΕΥΑΘ (+1,68%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Newsphone (+4,09%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Intralot (+0,15%), εμφανίστηκε πωλητής στον Άβακα (-3,14%), ενώ η Ιντρακόμ (-0,22%) επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 1,13 ευρώ (κλείσιμο 21/9) και η Attica Group (-3,01%) από τα 1,51 ευρώ (κλείσιμο 21/9).

Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν έφερε ουσιαστικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι 600 μονάδες αποτελούν στήριξη, ενώ το 650 είναι κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση που σε πρώτη φάση πρέπει να κατοχυρώσει, αν θέλει να ανακόψει την πτωτική ορμή. Μια κατοχύρωση θα μπορούσε και πάλι να μας φέρει στο 675.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,69%), το 1710 - 1715 είναι η κοντινότερη αντίσταση και επιθετική τάση και το 1600 σημαντική στήριξη. Μία κατοχύρωση του 1715, μπορεί να δοκιμάσει κίνηση προς το 1760.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στα θετικά των τελευταίων συνεδριάσεων, το γεγονός ότι ο Τραπεζικός κλάδος δεν κατέγραψε νέο χαμηλό, αρκούμενος σε ένα 'διπλό πάτο' στην ζώνη του 458, ενώ φαίνεται ότι και οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν ξεκινήσει μία αντίδραση χρονική, ή και σε τιμές" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η ημερήσια εικόνα ακόμα είναι έντονα πτωτική και σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση, πρέπει ο ΓΔ να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα των 650 μονάδων, αν μη τι άλλο.

Ξεκίνησε εβδομάδα πλούσια σε νέα, μιας και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει σε σχέση με την κατάθεση του προϋπολογισμού και τις συντάξεις και την αντίδραση της Αγοράς και των Οίκων, αλλά και την αντιμετώπιση των Θεσμών σε σχέση με το θέμα. Παράλληλα περιμένουμε να δούμε και το τι μέλλει γενέσθαι με την ψήφιση για Συνταγματική αλλαγή στην FYROM. Ουσιαστικά το όποιο αποτέλεσμα, θεωρητικά, μπορεί να προκαλέσει εκλογές, ακόμα και στις δύο Χώρες.

Η Αγορά μεσοπρόθεσμα είναι πτωτική, έχοντας μπει σε υπερπώληση. Συνήθως μετά από μία τέτοια περίοδο, μπορεί να δούμε κάποια ανάπαυλα σε τιμές και σε χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει η μεγάλη τάση.

"Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα μας επιφυλάσσει μεγάλο volatility και μεγάλες κινήσεις σε μικρούς χρόνους" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός Sensex (+0,38%), διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Δείχνουν να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, συνεχείς εναλλαγές προσήμων στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε "Βaa3" από "Ba1" προχώρησε η Moody's, θέτοντας σταθερό, από θετικό outlook.

"Οι πιο εξειδικευμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα χρονίζοντα ζητήματα για τη σταθερότητα στον Τραπεζικό τομέα, ή την απρόβλεπτη άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που ναι μεν φαίνεται απίθανο να συμβεί στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πιο συναφές προς την Αμερικανική Οικονομία" σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι.

Όσον αφορά για τους άλλους κινδύνους, ο Ντράγκι ανησυχεί για μία απότομη άνοδο των επιτοκίων εξαιτίας γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως οι εμπορικές διενέξεις, η επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της ΕΕ από την πλευρά κάποιων Κρατών Μελών, ή ακόμη και η παρέμβαση Κρατικών Κυβερνήσεων στην πολιτική της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών.

"Οι Διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν προσωρινά τις συνομιλίες τους, με στόχο μια συμφωνία για το 'Brexit' και θα αναμένουν την έκβαση της Συνόδου της ΕΕ στα μέσα της εβδομάδας, πριν από οποιαδήποτε επανάληψη των διαπραγματεύσεων", ανέφεραν τέσσερις πηγές της ΕΕ στο Reuters.

Σταθερό διατηρεί η Moody’s το outlook για το Γερμανικό Τραπεζικό Σύστημα, "κάτι που αντανακλά τα ισχυρά τους κεφάλαια και την υψηλή ποιότητα των δανείων των Γερμανικών Τραπεζών. Οι παράγοντες αυτοί, μπορεί να αποτελέσουν 'ανάχωμα' στις αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία, λόγω των επίμονα χαμηλών επιτοκίων".

Η Moody’s προβλέπει πως το γερμανικό ΑΕΠ θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος και 1,7% το 2019.

"Οι Τράπεζες στην Ευρωζώνη δεν έχουν καταγράψει επαρκή πρόοδο στην άντληση κεφαλαίων για την απορρόφηση ζημιών και τώρα ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με δυσκολότερες συνθήκες στην Αγορά, λόγω της έντονης μεταβλητότητας και των διευρυνόμενων spreads στις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), Αντρέα Ενρία σε Τραπεζικό Συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Η διευθύνουσα επιτροπή του ΔΝΤ ανακοίνωσε πως "τα Μέλη της δεσμεύθηκαν πως δεν προτίθενται να προβούν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των Νομισμάτων τους και δεν πρόκειται να επενδύσουν στις Ισοτιμίες Συναλλάγματος για να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση".

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν οριακή άνοδο τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,1% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Αύγουστο, μετά από ανάλογη άνοδο τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο των λιανικών πωλήσεων κατά 0,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Οι πιέσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζονται, καθώς δίνουν μάχη με το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χαμηλής κερδοφορίας στο σύστημα", επισημαίνει η Axia σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Ωστόσο, η Axia πιστεύει ότι οι Τράπεζες θα διαχειριστούν την κατάσταση χωρίς ενέργειες "αραίωσης" (dilution) των κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να παράγουν ισχυρά κέρδη προ προβλέψεων και να τα διοχετεύσουν στο ξεκαθάρισμα του ισολογισμού.

Διατηρεί σύσταση “buy”, δίνοντας τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 2 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,07 ευρώ, για την Εθνική στα 2,34 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,51 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και παρά το διστακτικό ξεκίνημα που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 627,42 μονάδες (-0,14%), οι αγοραστές πήραν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης, ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 640,81 (+1,99%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 636,56 (+1,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 634,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,98%.

Ο τζίρος στα 39,7 εκατ., από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΛΑΘ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΜΟΗ απέσπασαν το 56,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΦΡΛΚ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Viohalco και στο χαμηλό οι Εθνική, ΕΕΕ και Σαράντης.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 28 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά την επικείμενη λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου και τις διστακτικές μετακυλίσεις θέσεων, υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.420 συμβόλαια).

Στα 5.747 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.956 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.353, 656 για τον Οκτώβριο, 636 για τον Νοέμβριο και 61 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.671,5) κινήθηκε μεταξύ 1.640,5 και 1.678 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.869), Alpha Bank (1.420), Πειραιώς (1.203), MIG (283), Μυτιληναίος (225), ΔΕΗ (332), ΟΠΑΠ (238), ΟΤΕ (183), Εθνική (17.152), ΓΕΚ (197), Cenergy (104), Intralot (662), Jumbo (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.721, Eurobank 36.999, Alpha Bank 27.563, Εθνική 206.311, Πειραιώς 12.388.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                      Name of Issuer               NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2018-10-05

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 26.787.039 τεμ., (από 28.411.207 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.774.224 τεμ. (24.724.224), ΔΕΗ 6.136.107 τεμ. (6.139.824), Eurobank 50.393.978 τεμ. (48.566.650), Εθνική 12.058.440 τεμ. (12.058.440) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v