Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κίνηση υψηλότερα με τράπεζες και ΔΕΗ

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Τις δυνάμεις της για υπέρβαση κρίσιμων τεχνικά περιοχών μετρά η αγορά. Ημέρα blue chips η σημερινή, με μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Οι μετοχές με story και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

XA: Κίνηση υψηλότερα με τράπεζες και ΔΕΗ

Μετεκλογικό πάρτι στη Wall Street, με εκτίναξη του S&P 500 προς τις 2.813,89 μονάδες. Η Νέα Υόρκη αποτίμησε ανοδικά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, η JP Morgan το εκτιμά ως το καλύτερο δυνατό για τις αγορές και οι long έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν αύριο μία εβδομάδα κερδών. Στο 2,68% η εβδομαδιαία απόδοση του S&P 500, στο 0,96% για τον DAX και η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον. Πιθανότατα θα συντηρηθεί η αυξημένη μεταβλητότητα που θα δώσει ευκαιρίες διαφυγής σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Στο ΧΑ, οι long είναι, μέχρι στιγμής, οι κερδισμένοι της εβδομάδας καθώς ο Γενικός Δείκτης στις 640,75 μονάδες «μετρά» κέρδη 3,46% με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο -στο 4,88% ο ΔΤΡ- και την πλειονότητα των blue chips να επανακτά μέρος του χαμένου εδάφους του Οκτωβρίου.

Ημέρα αποτελεσμάτων η σημερινή, με «βαριές» εισηγμένες να ανακοινώνουν τα μεγέθη τριμήνου, κάτι που θα διαμορφώσει τάση από την αρχή της συνεδρίασης. ΟΤΕ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ θα αποτιμηθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σήμερα αύριο, δίνοντας τη δυνατότητα στους traders να ξαναδοκιμάσουν να υπερβούν περιοχές-ταμπού, όπως θεωρούνται οι 650 και 655 μονάδες. Στα υπόψη όμως και μία εξέλιξη που αφορά τον τραπεζικό κλάδο και σχετίζεται με την εκλογή του Andrea Enria στη θέση του επικεφαλής του SSM, με ό,τι μπορεί να σημαίνει η ανάληψη αυτής της τόσο νευραλγικής θέσης από τον 57χρονο Ιταλό, πρόεδρο, μέχρι σήμερα, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Μία πρώτη εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς είναι θετική και για την προώθηση λύσεων που θα διευκολύνουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Θα δείξει, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, στα υπόψη.

Ημέρα blue chips η σημερινή και μάλιστα 4 από τα πιο προβεβλημένα της κατηγορίας, με τους traders να επιχειρούν να προεξοφλήσουν τα όποια οικονομικά αποτελέσματα με εμφανείς κινήσεις στο ταμπλό.

Κατ' αρχάς η πειστική υπέρβαση του ορίου των 10 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ δίνει ένα συν στους long, καθώς ήταν από τα κύρια ζητούμενα (από τη συνεδρίαση της Δευτέρας κιόλας). Η υποχώρηση της Coca Cola, κατά 1,94% στα 25,82 ευρώ, αφήνει μία «βαριά» μετοχή σε εφεδρεία, εάν και εφόσον χρειαστεί σήμερα-αύριο. Κάτι ανάλογο θα λέγαμε και για ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, που χθες κράτησαν δυνάμεις στα 19,40 και 7,50 ευρώ αντίστοιχα.

Εάν σε αυτά συνεκτιμηθούν η συνέχιση του «γυρίσματος» της Motor Oil, η επαναφορά της Viohalco, η κίνηση της Μυτιληναίος προς τα 9 ευρώ, η κινητικότητα σε Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ κ.α., το πλεονέκτημα ενισχύεται. Να δούμε μέχρι πού κατ' αρχάς. Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «οι long κέρδισαν μία μάχη, όμως έως ότου καταφέρουν να κερδίσουν και τον πόλεμο -δηλαδή την αντιστροφή της πτωτικής τάσης-, έχουν να δώσουν ακόμη πολλές μάχες. Με σημαντικότερη αυτήν της υπέρβασης των 1.695 μονάδων. Η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη είναι στις 1.663 και μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, προκειμένου να διατηρηθεί το ανοδικό momentum μέχρι τις 1.644 μονάδες».

Αυτό για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με σημαντικό το ότι η εβδομάδα, εκτός σοβαρού αρνητικού απροόπτου, θα κλείσει πάνω από τις κρίσιμες 1.675 μονάδες. Οσον αφορά στον ΓΔ, εύλογο το ερώτημα για τα περιθώρια έκτασης της ανοδικής διόρθωσης, με την περιοχή των 664 μονάδων να «δείχνει» ως ένα πιθανό πέρας (της κίνησης από τις 610 μονάδες). Για τον κλάδο-κλειδί, πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον τα τελευταία χαμηλά (δες σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο) μπορούν να είναι βάση και υπό προϋποθέσεις σημείο αναφοράς για κίνηση του ΔΤΡ πέραν των 547 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, από τις 640 και προς τις 650 και 655 μονάδες, οι υψηλότερες τιμές που θα διαμορφώνονται για τραπεζικές μετοχές, blue chips αλλά και μεσαίες-μικρότερες θα αποτελούν ευκαιρία για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων για όσους traders τοποθετήθηκαν από τα επίπεδα της Παρασκευής-Δευτέρας.

Το χρήσιμο είναι πως και σε αυτή την ανοδική διόρθωση, αρκετές είναι οι μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία που δίνουν περιθώριο απόδοσης. Ενδεικτική η χθεσινή εικόνα για Cenergy, Intralot, Ικτίνο, Ιντρακάτ, Ιντρακόμ, MIG, ΥΓΕΙΑ, αλλά και ΕλβάλΧαλκόρ, Καμπάς, Trastor κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v