Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Coca Cola κερνάει... άνοδο στο ΧΑ

Ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη προς τις 650 μονάδες, με τη μετοχή της Coca Cola να καταγράφει άνοδο άνω του 5%, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Coca Cola κερνάει... άνοδο στο ΧΑ

Με τον... αέρα της Wall Street υψηλότερα, οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, όπου η αγορά εμφανίζει διττή εικόνα, καθότι ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,21% στις 19.581 μονάδες, την ώρα που ανεβαίνει και η απόδοση του 10ετούς στο 3,78%. Σε οριακά αρνητικό πρόσημο τα futures του S&P 500, με «ξεκίνημα» από τις 2.813 μονάδες.

Στο ΧΑ, ανοδικό το ξεκίνημα, σε θετικό έδαφος η συνέχεια, με την προσοχή των traders στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου εισηγμένων με αυξημένο ειδικό βάρος στη διαμόρφωση τάσης και διακύμανσης των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Μία πρώτη αποτίμηση των μεγεθών γίνεται ήδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με την Coca Cola σε ρόλο οδηγού για τα blue chips να δημιουργεί κλίμα και τάση. Με πλεονέκτημα τη (συγκριτική σε ευρώ) τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι traders εκμεταλλεύτηκαν το περιθώριο απόκλισης μεταξύ της τιμής ΧΑ - City και από τις πρώτες κιόλας εντολές το δεύτερο «βαρύτερο» χαρτί (για τον ΓΔ) ενισχύθηκε από τα 26,62 στα 27,30, θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση είχε πιεστεί 1,94% χαμηλότερα, στα 25,82 ευρώ. Μετοχή-εφεδρεία, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας και νωρίτερα με ανάρτησή μας στον Εκηβόλο (σε διάγραμμα με μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη).

Με την Coca Cola να υπεραποδίδει, ο μεν Γενικός Δείκτης δίνει τη λίγο ως πολύ προεξοφλημένη συνέχιση αντίδρασης προς τις 650 μονάδες, όπου και το πρώτο σημαντικό εμπόδιο/αντίσταση για τους long. Από τις 610 μονάδες η εξέλιξη της ανοδικής διόρθωσης, με πρώτο επίπεδο δοκιμασίας τις 650-655, όπου και μετρώνται οι δυνάμεις αγοραστών - πωλητών.

Εως τις 548,50 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τους βραχυπρόθεσμους να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους από τα υψηλά αρχής (στις 10:40) και με ζητούμενο για τη συνέχεια -μέχρι τις 14:00-14:30- την επιβεβαίωση των 535-532 μονάδων.

Το 35% του μέτριου τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο συγκριτικά ικανοποιητικός είναι και σε μετοχές των Motor Oil, Coca Cola και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΔΕΗ κ.α

Από τον τραπεζικό κλάδο, με θετικό πρόσημο και οι 4 μετοχές, με περισσότερες συναλλαγές η Eurobank, μεγαλύτερο τζίρο Eurobank και Πειραιώς. Ισχυρότερη απόδοση για τη μετοχή της Πειραιώς, με 3,89% στο 1,229 ευρώ.

Με απόδοση 6,19% σε διάστημα εβδομάδος ο ΔΤΡ έχει «γυρίσει» συν και σε διάστημα μηνός με 7,61%, δημιουργώντας τις πρώτες προϋποθέσεις (τεχνικά για αναστροφή τάσης). Ενδιαφέρον το γεγονός πως από τη μέρα που η Société Générale εξέδωσε την... εμπρηστική της πρόβλεψη για το ποιες μετοχές του κλάδου θα τεθούν εκτός δείκτη MSCI, ο ΔΤΡ «τρέχει» με μία από τις μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις για φέτος!

Από τα blue chips, ξεχωριστή η αναφορά μας στην Coca Cola, όμως επίσης χρήζουν αναφοράς η εκ νέου προσέγγιση των 8 ευρώ για τη μετοχή της Μυτιληναίος, η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΟΤΕ πάνω από το όριο των 10 ευρώ, η κινητικότητα και σε ΕΧΑΕ, Lamda Development, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.

Με την πρώτη ώρα συνεδρίασης, είχε προσεγγισθεί/δοκιμασθεί η περιοχή/αντίσταση των 650 μονάδων, είχε επιβεβαιωθεί η στήριξη των 535 για τον ΔΤΡ, η Coca Cola δικαίωνε όσους αξιοποιούν το... ιδιότυπο arbitrage ΧΑ - City, με την αξία των συναλλαγών στα 9,9 εκατ. και τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 41/24, σχεδόν στο 2/1.

Μεγαλύτερη απόδοση, από τις μεσαίες/μικρότερες κατηγορίες, για Περσεύς, Ιντρακάτ, Ιντρακόμ, Creta Farms, MIG, Μινωικές, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v