Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εχασε τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων το ΧΑ, καθώς συνεχίζεται το σφυροκόπημα στις τράπεζες, που «γράφουν» νέα χαμηλά με πτώση άνω του 5%. Πιέσεις και στα ομόλογα. Στο «κόκκινο» το σύνολο των μετοχών του FT25.

ΧΑ: Εχασε τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Kαι το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων σε κίνδυνο, απόρροια του... σφυροκοπήματος που δέχεται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος αλλά και με την πλειονότητα των blue chips να χάνει χρηματιστηριακή αξία πολλαπλάσια του τζίρου με τον οποίο πιέζονται.

Από τη συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου 2016 είχε να «γράψει» ο ΓΔ το 5άρι μπροστά, ενδεικτικό της απαξίωσης που «βαραίνει» το ελληνικό χρηματιστηριακό.

Βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος, που παραμένει στο στόχαστρο πωλητών (ξένων και Ελλήνων), αδυνατώντας να... σηκώσει κεφάλι από την επομένη κιόλας της ανακοίνωσης των αλλαγών στους δείκτες MSCI, τη στιγμή που και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν μεγάλη άνοδο, ακολουθώντας τα αντίστοιχα ιταλικά. Στο 4,66% διαμορφωνόταν νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς. 

Με απώλειες 5,45% ο Δείκτης Τραπεζών, σε «νέο χαμηλό», μετρώντας σωρευτικά μείον 20,75% σε διάστημα εβδομάδας και συνολικά 52,84% από την αρχή του έτους. Η κατάσταση στον πολύπαθο κλάδο επιδεινώθηκε και όταν η UBS ανακοίνωσε το «κόψιμο» των τιμών-στόχων για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, με τη μία αρνητική είδηση να ακολουθεί την άλλη και τα funds να έχουν εύκολο έργο στο shortάρισμα μετοχών και κλάδου.

Ηδη η αποτίμηση των συστημικών ομίλων εμφανίζει εικόνα... διάλυσης, με την Αlpha Βank στο 1,66 δισ., τη Eurobank στο όριο του ενός δισ., την Εθνική πλέον χαμηλότερα του ορίου και την Πειραιώς να «παλεύει» στα 400 εκατ. ευρώ. Απλά για την ιστορία θυμίζω πως λ.χ. στη Eurobank, το Fairfax (Watsa) επένδυσε (μέσω της αμκ) 927 εκατ., ενώ ο John Paulson περί τα 470 εκατ. στην Πειραιώς και άλλα 330 εκατ. στην Αlpha Βank.

Αξιο αναφοράς (και παρακολούθησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) το γεγονός πως με συναλλαγές μόλις 10 εκατ. ευρώ (!) χάνεται χρηματιστηριακή αξία 30 (και πλέον) φορές μεγαλύτερη καθώς η μεν Αlpha Βank διορθώνει 7,31%, η Εθνική 2,87%, η Eurobank 2,86% και 3,14% η Πειραιώς.

Ωστόσο έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο και για υποτιμητική κερδοσκοπία (στη λογική της απαξίωσης με μόχλευση short θέσεων), σαν να... εκβιάζεται ο τραπεζικός κλάδος ή να οδηγείται σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να αγορασθούν έναντι... πινακίου φακής. Οντως συνολική αποτίμηση μικρότερη και των 4 δισ. ευρώ είναι δραματική, θυμίζοντας πως από τα υψηλά της 30ής Απριλίου (για τον ΔΤΡ) έχουν χαθεί σχεδόν 7 δισ. και περίπου 4 δισ. από την επομένη της «καθαρής εξόδου» της χώρας.

Επίσης ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στο ΧΑ το γεγονός πως στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ υποχωρεί μεν με 1,02% και με τον τραπεζικό κλάδο σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι για το εγχώριο banking.

Προφανώς, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, το ΧΑ διορθώνει λόγω εγγενών προβλημάτων και δη του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου.

Στο μείον 2,63% και ο FTSE25 καθώς οι πωλήσεις/πιέσεις πέραν των τραπεζών εκτείνονται στο σύνολο των blue chips και μετοχών-σηματωρών. Ενδεικτικό το ότι λίγο πριν τις 15:00, ούτε μία μη τραπεζική μετοχή του δείκτη δεν ήταν σε θετικό έδαφος. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τίτλους των Coca Cola, Μυτιληναίου, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ κ.α.

Μόλις 12 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 83 που υποχωρούν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v