UBS: Γιατί «κόβει» τις τιμές-στόχους για Alpha και Eurobank

Σε σημαντική μείωση των προβλέψεων για την κερδοφορία των δύο τραπεζών προχωρά ο διεθνής οίκος. Επίμονα αυξημένο το κόστος ρίσκου, προβληματισμός για τους στόχους μείωσης των NPEs. Καλοδεχούμενο το σχέδιο της ΤτΕ.

UBS: Γιατί «κόβει» τις τιμές-στόχους για Alpha και Eurobank

H UBS μείωσε την Τρίτη την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,43 ευρώ από 2 ευρώ και της Eurobank στο 0,55 ευρώ από 0,97 ευρώ ενώ διατηρεί τη σύσταση neutral για τους δύο τίτλους.

Ο οίκος προχωρά σε σημαντικές μειώσεις στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2018-2020 και για τις δύο τράπεζες. 

Ειδικότερα, ο οίκος επισημαίνει ότι σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες του, το κόστος ρίσκου παραμένει επίμονα υψηλά για την Αlpha Βank και αυξήθηκε σε ετήσια βάση.

Η Alpha θα πετύχει τους στόχους μείωσης των NPEs το 2019, αλλά οι ακόμη πιο απαιτητικοί στόχοι του 2021 θα απαιτήσουν από την τράπεζα περισσότερες διαγραφές, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος ρίσκου και πιεσμένη κερδοφορία μεσοπρόθεσμα.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η Αlpha Βank λογικά θα έχει επαρκή κεφάλαια για να προχωρήσει στη σχεδιασμένη μείωση των NPEs το 2019, να υλοποιήσει το IFRS9 και να διατηρήσει κεφαλαιακό δείκτη CET1 άνω του 15%, λόγω και των ανθεκτικών κερδών προ προβλέψεων που εμφανίζει. Το κόστος ρίσκου αναμένεται να παραμείνει άνω του 2% για την τράπεζα την επόμενη διετία και πάνω από το 1% ως το 2022. 

Οσον αφορά στη Eurobank, η UBS τονίζει ότι έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση των NPEs, με αποτέλεσμα να διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη NPEs στην Ελλάδα (41%), με τους δεύτερους υψηλότερους δείκτες κάλυψης. Ωστόσο, ο οίκος εκφράζει την ανησυχία του για τον κεφαλαιακό δείκτη CET1, που είναι χαμηλότερος από τους ανταγωνιστές, αλλά και για την ποιότητα των κεφαλαίων της Eurobank, καθώς περίπου το 70% του CET1 αποτελείται από απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου. Ως εκ τούτου, λόγω των αυξημένων προβλέψεων για το κόστος ρίσκου, προχωρά σε διψήφια μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή.  

Ο οίκος επισημαίνει ότι η τράπεζα λογικά θα πετύχει τους στόχους μείωσης των NPEs το 2019, ενώ σημειώνει ότι το κόστος ρίσκου θα παραμείνει αυξημένο, πάνω από το 1%, τουλάχιστον έως το 2021.  

Παράλληλα, τονίζει ότι τα κέρδη προ προβλέψεων είτε θα καταναλωθούν εντελώς από τις προβλέψεις που θα πρέπει να λαμβάνει ετησίως η τράπεζα, είτε η απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας θα παραμείνει θετική αλλά πιεσμένη, σίγουρα κάτω από το 5%, τουλάχιστον ως το 2021.  

Η UBS σημειώνει ότι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των κόκκινων δανείων είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη, ωστόσο δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να το συμπεριλάβει στα μοντέλα αποτίμησης των τραπεζών.  

Η μετοχή της Alpha υποχωρούσε την Τρίτη στο ΧΑ κατά 6,6% στο 1,08 ευρώ και της Eurobank 2,8% στο 0,46 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v