Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο

Στην περιοχή των 725 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις Eurobank και Εθνική να αναδεικνύονται σε αρνητικούς πρωταγωνιστές. Ανοδικά Τιτάν και ΟΠΑΠ. Πιέσεις για Intralot. Εκτίναξη τζίρου καθώς πέρασαν τα πακέτα στην Πανγαία.

Σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και τα futures στη Wall Street επιμένουν να παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ενδεικτικά, στις 15:30, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX παρέμενε σταθερά στο μείον και στην περιοχή των 11.975 μονάδων, στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 «έδειχνε» 0,88% χαμηλότερα και από τις 2.832 μονάδες.

Σε σημείο καμπής όσον αφορά στη μηνιαία τάση τους τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με το αποτέλεσμα της Κυριακής να αποτελεί την αφορμή ή για μία... βουτιά σημαντικά χαμηλότερα ή για μία ανοδική διόρθωση αρκετά υψηλότερα.

Στην Αθήνα, στο ΧΑ, το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, με τους πωλητές να έχουν ξεκινήσει με προβάδισμα το οποίο διατηρούν σε όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της συνεδρίασης.

Ωστόσο οι συναλλαγές, εάν εξαιρεθούν τα πακέτα στη μετοχή της Πανγαία (αφορούν το πέρασμα στην Invel), τόσο σε κομμάτια όσο και σε τζίρο, διαμορφώνονται σε φυσιολογικά επίπεδα και σαφώς χαμηλότερα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.

Βέβαια σε «καθαρούς» όρους ο τζίρος (εάν αφαιρεθεί αυτός που έγινε Τρίτη-Τετάρτη στη Eurobank, σήμερα στην Πανγαία) δεν είναι πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ, που αν μη τι άλλο δείχνει πως η πλειονότητα των traders παρακολουθεί και δεν συμμετέχει ενεργότερα (όσον αφορά ευρύτερα την αγορά), δεν αναλαμβάνει ιδιαίτερο ρίσκο ενόψει της Κυριακής, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να παραμένει εντός του εύρους που λίγο ως πολύ είχε... προδιαγραφεί.

Στην περιοχή των 720 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 595 ο Δείκτης Τραπεζών και πέριξ των 1.880 ο FTSE25.

Επιφυλακτικότητα, μετρημένες κινήσεις και αναμονή αποτυπώνονται εύγλωττα όχι μόνο στις «καθαρές» συναλλαγές αλλά και στη διακύμανση των βασικών δεικτών.

Στον τραπεζικό κλάδο παραμένει υπό σταθερή πίεση η μετοχή της Eurobank, με τους πωλητές να φθάνουν ακόμη και χαμηλότερα του 0,70 έως το 0,693 ευρώ. Τεχνικά αρνητική εξέλιξη, αν και από αυτά τα επίπεδα ενεργοποιήθηκαν μικρής έκτασης αγορές.

Στο μείον, σχεδόν από την αρχή η μετοχή της Εθνικής, με την Alpha Bank να ακολουθεί και αυτή, περνώντας μετά τις 15:00 και πάλι σε αρνητικό έδαφος.

Εξαίρεση του κανόνα, για τις τράπεζες, η Πειραιώς, με ισχυρό αγοραστή πάνω από το 1,610 ευρώ. Εξέλιξη που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για τη μετοχή και την Τράπεζα το deal για το μέγα-χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δείχνει να περιμένει η αγορά.

Στο... κόκκινο η πλειονότητα των blue chips, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ακυρώνεται το σήμα long που δόθηκε πρόσκαιρα στη συνεδρίαση της Τρίτης, με συνέπεια μετοχές όπως των Jumbo, Motor Oil, αλλά και ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Viohalco κ.α. να κλίνουν εκ νέου χαμηλότερα.

Πιέσεις και για τον τίτλο της Intralot, που υποχωρεί 6% χαμηλότερα προς το 0,335 ευρώ.

Εμφανές το πλεονέκτημα των πωλητών, καθώς επικρατούν σε 60 μετοχές έναντι των 28 που αντιδρούν ανοδικά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v