Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα περιθώρια κίνησης στο Χρηματιστήριο

Τα κρίσιμα σημεία για τους βασικούς δείκτες της εγχώριας αγοράς. Οι μετοχές που έβαλαν... πλάτη στη χθεσινή συνεδρίαση και ποιες είναι οι «εφεδρείες». Προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Ιταλία και τα «απόνερα».

Ποια είναι τα περιθώρια κίνησης στο Χρηματιστήριο

Τα ομόλογα προβλημάτισαν την Wall Street, με απώλειες 0,79% ο S&P 500 διόρθωσε στις 2.900,51 μονάδες.
Σημειωτέον, πως η πτώση στα yields των ομολόγων είχαν αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές, JP Morgan, Citigroup, BofA. Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, ότι δεν είναι έτοιμος να κλείσει συμφωνία με την Κίνα εάν αυτή δεν είναι καλή, ενώ δεν παρέλειψε -για ακόμη μία φορά- να παρέμβει στα της Fed σημειώνοντας πως θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων καιρό πριν.

Με αυτά θα πορευτούμε σήμερα, στο ΧΑ, έχοντας ως κατ' αρχήν μέλημα την διασφάλιση των σημείων στήριξης για βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς.

Με την χθεσινή συνεδρίαση να επιβεβαιώνει την βούληση "ισχυρών χεριών" να διασφαλιστούν οι στηρίξεις, ο ΓΔ δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 820, ο ΔΤΡ των 655 και ο FTSE25 κάτω από τις 2.015 μονάδες. Αυτές οι τρεις τιμές είναι τα σημεία αναφοράς μας στο ενδεχόμενο διορθωτικής κίνησης. Ωστόσο το χθεσινό κλείσιμο του ΓΔ πολύ κοντά στην πρώτη αντίσταση δείχνει να δίνει ένα προβάδισμα στους long παίκτες, οι οποίοι με συντονισμένες κινήσεις προς το κλείσιμο έφεραν τον δείκτη σε οριακά-έστω-θετικό πρόσημο. Εάν ο ΓΔ υπερβεί σήμερα και κλείσει πάνω από τις 830 μονάδες το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει περαιτέρω αντίδραση για το ΧΑ.

Το ενδιαφέρον της χθεσινής συνεδρίασης, το ότι το θετικό κλείσιμο επιτεύχθηκε χάρη σε συντονισμένες αγορές στα τελευταία 5' και στις δημοπρασίες, κυρίως μέσω ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil. Δηλαδή ήταν η σειρά συγκεκριμένων blue chips να συνδράμουν, δεδομένου ότι η Coca Cola, ως... εφεδρεία, αφέθηκε να διορθώσει προς τα 29,77 ευρώ. Η μετοχή μπορεί να επανέλθει άνετα πάνω από τα 30 ευρώ, εάν αυτό χρειαστεί, εκτιμούν αναλυτές.

Επίσης ο χαμηλότερος αριθμός συναλλαγών -σε τεμάχια- μόλις 18,948 εκατ., - με τζίρο 45,515 εκατ. ευρώ, με τα 6,9 εκατ. να αφορούν τα 2 πακέτα στην ΤΕΝΕΡΓ- για τα οποία όλοι... υποψιάζονται τον νέο κάτοχο τους- δείχνουν πως τα ισχυρά χέρια ελέγχουν το παιχνίδι, έχουν την ευχέρεια να διαμορφώσουν την τάση και μέχρι στιγμής-τουλάχιστον- είναι αυτά που έχουν τον έλεγχο της αγοράς. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ακόμη και σε ελεγχόμενες διορθώσεις στην Wall Street δεν θα αφήνουν τις τιμές να ξεφεύγουν χαμηλότερα από όρια που έχουν θέσει ως stop losses. Αυτό μπορεί να συμβεί περισσότερο στα blue chips, όπου το μεγαλύτερο μέρος των funds είναι επενδυτικού/μεσομακροπρόθεσμου προσανατολισμού απ' ότι βεβαίως στις τραπεζικές, όπου παιχνίδι κάνουν κυρίως τα hedge funds και τα short funds με σημαντικές ανοιχτές θέσεις στις μετοχές του κλάδου.

Οι εξελίξεις στην γειτονική μας Ιταλία- την παραίτηση του υποβάλλει ο πρωθυπουργός- θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, από σήμερα και στη συνέχεια καθώς η... ξάδελφη χώρα και τρίτο ΑΕΠ της Ευρωζώνης εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας. Σημειωτέον, πως το ελληνικό 10ετές "τσίμπησε" από τα 1,994% στο 2,033% την ώρα που το ιταλικό έπαιρνε την ανηφόρα προς τα 1,372%.

Λογικά στις τράπεζες θα παιχτεί η τάση, με Εθνική και Alpha Bank να διαφοροποιούνται από Eurobank και Πειραιώς, υπό το βάρος και των εξελίξεων στα ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Από την άλλη η σταθεροποίηση του GREK/ETF στα 8,84$ με περιορισμένες εισροές χθες, παραπέμπει σε στάση αναμονής-επιφυλακής και των πέραν του Ατλαντικού traders.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v