Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Πτωτικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής, οι κινήσεις των επενδυτών, με την τάση να καθορίζεται από το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Το «άλμα» του πετρελαίου, η αναμονή για Fed και τα πονταρίσματα στις τράπεζες.

ΧΑ: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Εβδομάδα Fed, triple witching, Eurogroup και αποτελεσμάτων 6μήνου για μία σειρά εισηγμένων.

Αρχής γενομένης με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της Aegean, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Ανακοίνωση που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών και λόγω της κινητικότητας που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η... θυγατρική Autohellas.

Την Τετάρτη η Fed, κατά πώς φαίνεται, θα... απαντήσει στην ECB όσον αφορά ζητήματα επιτοκίων/χρέους/ομολόγων, με την Wall Street και πάλι μία «ανάσα» από το ενδεχόμενο καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών. Κόντρα σε δυσοίωνες εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων, ο S&P 500 διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 3.007,39 με υψηλό συνεδρίασης τις 3.017,33 και το all year high στις 3.017,98 μονάδες. Τεχνικά για τον δείκτη θεωρείται θέμα χρόνου η διάσπαση της ως άνω αντίστασης, με στόχο προς τις 3.080/3.090 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, επενδυτές και traders, κυρίως οι δεύτεροι, θα κινηθούν με ορίζοντα την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οπότε και λήγει η «τριπλή σειρά» σε συμβόλαια δεικτών και μετοχών για το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Το πιθανότερο είναι πως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα ενεργήσουν με γνώμονα τις θέσεις πώλησης ή αγοράς που έχουν ανοίξει, πέραν της υποκείμενης αγοράς, και σε αυτή των παραγώγων. Ομως η αλήθεια είναι πως η τελευταία απλή λήξη της σειράς μηνός Αυγούστου δεν είχε επηρεάσει στο ελάχιστο τη διαμόρφωση τιμών στην υποκείμενη/κύρια αγορά του χρηματιστηρίου μας.

Σήμερα, από τις 856,99 μον. ο Γενικός Δείκτης, από τις 2.113,29 ο FTSE25 και από τις 789,28 μονάδες ξεκινά ο Δείκτης Τραπεζών.

Από τα σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν, ο μέτριος μέσος όρος συναλλαγών αλλά και η θεαματική δραστηριότητα που καταγράφηκε προς το τελευταίο 15λεπτο της Παρασκευής, με τζίρο 15 εκατ., σε σύνολο 57,788 εκατ. Σημαντικό μέρος αυτών κατευθύνθηκε προς τις τραπεζικές αλλά και ικανό σε συγκεκριμένα blue chips. Συνεπώς, να δούμε εάν αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί την αρχή μιας προσπάθειας για αντίδραση και πέραν των 860, με πρώτο στόχο τις 880/890 μονάδες.

Τι θα μπορούσε να διευκολύνει/υποστηρίξει μία τέτοια αντίδραση; Ενδεχομένως μια γενικότερη κίνηση των διεθνών αγορών, με αφορμή τη Fed, πιθανόν κάποια καλά νέα από το Λονδίνο, όπου διεξάγεται το 14ο Road Show των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, κάποιος τρίτος... καταλύτης;

Πιθανόν, θα τα δούμε στη διάρκεια της εβδομάδας, συνεκτιμώντας τις θέσεις των funds στις τραπεζικές μετοχές, στη διακύμανση της βαριάς Coca Cola (που επηρεάζεται ανάλογα με τις μεταβολές στην ισοτιμία στερλίνας/ευρώ και του arbitrage μεταξύ Λονδίνου-Αθήνας), τις θέσεις πώλησης ή αγοράς στα Παράγωγα, στις αλλαγές στους δείκτες (αφορά περισσότερο τη μεσαία χαμηλότερη κατηγορία) και ενδεχομένως έναν... joker, που θα μπορούσε να αναδειχθεί, ανά πάσα στιγμή, είτε εκτός (κυρίως) είτε εντός (δευτερευόντως) στις αγορές.

Στα υπόψη το άλμα στις τιμές του πετρελαίου, μετά το «χτύπημα» στη Σαουδική Αραβία, με το αργό WTI να ανέρχεται στα 60,71$/βαρέλι, στο NYMEX. Περιμένοντας λοιπόν και την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, κυρίως όμως της Wall Street, το βράδυ. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v