Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 850-860 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με περιορισμένες απώλειες. Μεικτά πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές, κέρδη για Alpha και Eurobank, ξεχωρίζουν Motor Oil και ΕΛΠΕ μετά το ράλι στην πετρελαϊκή τιμή.

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Το πετρέλαιο... ρίχνει τις αγορές αλλά με τους επενδυτές να αντιδρούν -προσώρας- με ψυχραιμία.

Πτωτικό το «άνοιγμα» στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στη Φρανκφούρτη, για τον DAX, καθώς η γερμανική οικονομία είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.

Ωστόσο σε γενικές γραμμές η δραματική επιβάρυνση των τιμών πετρελαίου, ειδικότερα του Brent -με το οποίο, κυρίως, κινείται η οικονομία της Ευρώπης- ασκούν πιέσεις στις μετοχές. Στις 12.395 μονάδες ο DAX, με απώλειες 0,60% και με χαμηλό ημέρας στις 12.380 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση traders και επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στη Νέα Υόρκη, μετά τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος είπε πως η οικονομία των ΗΠΑ είναι επαρκέστατη σε στρατηγικά αποθέματα.

Πάντως, νωρίτερα, τα συμβόλαια στη Wall Street παρέπεμπαν σε πτωτικό ξεκίνημα, με ενδεικτικά τα futures του S&P 500 από 0,36% χαμηλότερα και τις 2.997 μονάδες, χάνοντας τη στήριξη των 3.000 μονάδων.

Με απώλειες 0,32% (στις 11:08) για τον Γενικό Δείκτη στις 854 μονάδες, σταθερά στο εύρος των 860-850 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής και την «τριπλή λήξη» Σεπτεμβρίου και 3μήνου.

Σταδιακά, οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες περιορίσθηκαν, με τον ΓΔ να ανακάμπτει προς τις 856 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος στα συνήθη μέτρια επίπεδα, με το 32% των 8,5 εκατ. ευρώ να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Στην περιοχή των 785-795 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με την Alpha Bank να είναι η πρώτη τραπεζική που «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, με τη Eurobank να περνά οριακά επίσης σε θετικό πρόσημο. Ελεγχόμενες οι πωλήσεις στις μετοχές των Εθνικής στα 2,57 και Πειραιώς στα 3,068 ευρώ.

Στα blue chips μεικτές οι τάσεις, αλλά με τους traders να συντηρούν τις τιμές κοντά στα επίπεδα της Παρασκευής. Στις 2.110-2.115 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τις δύο βαρύτερες μετοχές του δείκτη να κινούνται σταθεροποιητικά. Ειδικότερα, ο τίτλος του ΟΤΕ ενισχύεται στα 12,37 ευρώ -με οριακά θετικό πρόσημο- και της Coca Cola λίγο χαμηλότερα, στα 29,24 ευρώ.

Από τις μετοχές ομίλων του κλάδου με σημαντική άνοδο και η Motor Oil, κατά 2,45% υψηλότερα σ-τα 20,90 ευρώ- και τα Ελληνικά Πετρέλαια, κατά 1,52%, στα 8,68 ευρώ.

Στις 11:25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 28 έναντι 49 που υποχωρούσαν και με 109 σταθερές.

Με μεγαλύτερη άνοδο οι τίτλοι των MIG, Attica Bank, Quest, Alumil, Τεχνική Ολυμπιακή, Ιατρικό, ΟΛΠ, Profile, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΚΛΜ, Μοτοδυναμική, Ικτίνος κ.α.

Στο 1,590% κατά 1,15% το 10ετές, με το σύνολο των κρατικών τίτλων -κυρίως του ευρω-νότου- να «τσιμπάει» σταθερά από την αρχή της συνεδρίασης, σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Παράλληλα ενισχύεται η τιμή του ελβετικού φράγκου, καθώς οι αγορές αναζητούν (και προσφεύγουν) σε ασφαλή «καταφύγια» του Forex.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v