Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Με θετικό πρόσημο συνεχίζει στη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, υπερβαίνοντας τις 860 μονάδες. Οι τράπεζες συντηρούν την προσπάθεια. Πιέσεις για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, κέρδη για Motor Oil και ΕΛ.ΠΕ.

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Σε μία contrarian κίνηση, σε σχέση με τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ΧΑ επιστρέφει σε θετικό έδαφος.

Με τον DAX στη Φρανκφούρτη έως τις 12.346 μονάδες χαμηλότερα, νωρίτερα, και με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα (ενδεικτικά για τον S&P 500 από 0,39% και τις 2.996 μονάδες), στο ΧΑ οι long κατάφεραν μετά τις 12:50 να ξαναγυρίσουν την αγορά σε θετικό έδαφος, δίνοντας -κατά κάποιο τρόπο- συνέχεια στην ανάλογη προσπάθεια που καταβλήθηκε στο διάστημα 11:30-12:15, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται -μέχρι τώρα- μεταξύ 852,63 έως τις 860,80 μονάδων, με τους traders να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, μετοχών, ομολόγων και βεβαίως στη διελκυστίνδα ΗΠΑ - Ιράν, με φόντο τη Σαουδική Αραβία.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη Φρανκφούρτη, καθώς η οικονομία της Γερμανίας είναι η πιο εξαρτώμενη από το κόστος ενέργειας και πιο ευάλωτη σε πιέσεις όπως οι τρέχουσες. Μικρότερες αναλογικά οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία, σε μία ευαίσθητη περίοδο για αυτήν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει επιβάρυνση, στην περίπτωση που η κρίση έχει διάρκεια πέραν της Παρασκευής.

Για τον ΓΔ σημειώθηκε νωρίτερα ένα reset του άνω ορίου του εύρους των 860 μονάδων, με τις κινήσεις να γίνονται περισσότερο επιθετικές μετά τις 15:00

Στην περιοχή των 795 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να είναι ο πρώτος που «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, δίνοντας την αφορμή να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς, σε συγκεκριμένα blue chips. Από τον δε κλαδικό δείκτη ξεχώρισε κυρίως η Alpha Bank -από το 1,645 έως το 1,694 ευρώ, πριν από περίπου μισή ώρα. Με τον μεγαλύτερο τζίρο (στα 3,2 εκατ. σε σύνολο 26,9 εκατ., στις 14:25).

Ακολούθησε η Eurobank, από το 0,81 στο 0,8345 ευρώ. Στα 2,577 ευρώ η Εθνική, στα 3,074 η Πειραιώς, με απώλειες μικρότερες της ποσοστιαίας μονάδας. Παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο υπήρξε αλλαγή τάσης και στην αγορά ομολόγων, με ενδεικτική τη διακύμανση του 10ετούς, από τα αρχικά υψηλά του 1,594% νωρίτερα στο 1,547%.

Στα όρια των 30 εκατ. με προβολή προς τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας των 52 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών.

Πέραν της Alpha Bank, με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο οι μετοχές της Motor Oil (με 3,63% στα 21,14 ευρώ να υπερτερεί των ΕΛΠΕ, με 1,44% στα 8,69 ευρώ). Διαφορά που καταδεικνύει την προτίμηση/προτεραιότητα των funds στη ΜΟΗ σε σχέση με τα ΕΛΠΕ. 

Σε Jumbo, OTE, Coca Cola, ΟΠΑΠ αυξημένη αξία συναλλαγών, και με τις 4 βαριές μετοχές έως και 0,63% υψηλότερα (η Jumbo).

Αυξημένος τζίρος και στην Autohellas, με την Aegean να ανακοινώνει, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τα οικονομικά μεγέθη 6μήνου και με αυτά του δευτέρου τριμήνου να υπερκαλύπτουν τα αρνητικά του πρώτου τριμήνου.

Στις 46/52 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, αλλά όπως φαίνεται, στο τέλος το ισοζύγιο θα κλίνει υπέρ των ανοδικών. Μεγαλύτερη απόδοση, όπως συνήθως, για μετοχές εταιρειών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, για Quest, Τεχνική Ολυμπιακή, MIG, Alumil, Ιατρικό, Intertech, Κτήμα Λαζαριδη, Ικτίνο κ.ά.

Το GREKETF στα 9,32$.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v