Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα κίνηση του ΓΔ πάνω από τις 870 μονάδες

Χέρι χέρι τράπεζες και blue chips έδωσαν ώθηση στην εγχώρια αγορά. Ξεχώρισαν ΔΕΗ, Coca Cola, Alpha Bank, Μυτιληναίος και Aegean. Σαφής βελτίωση της αξίας των συναλλαγών και νέο ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα.

ΧΑ: Νέα κίνηση του ΓΔ πάνω από τις 870 μονάδες

Με τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων να οδηγούνται προς νέα ιστορικά χαμηλά (στο 1,431% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), οι αγοραστές στο Χ.Α. βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΓΔ, FTSE25) να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο και παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας.

Σχετικά βελτιωμένος ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων), έστω και αν η πρώτη ώρα συναλλαγών (11,4 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές – ΜΠΕΛΑ), άφηνε υποσχέσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή εικόνα της Αγοράς άφησε θετικές παρακαταθήκες, όμως δεν πρέπει να μην συνυπολογιστεί ότι παραδοσιακά και όταν γίνονται σημαντικά Roadshow στο εξωτερικό, σημειώνεται κάποιου είδους, βραχύβια, κινητοποίηση στο Χ.Α.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, οι συναντήσεις των Διαχειριστών, που ξεκίνησαν στο Λονδίνο, με τις Διοικήσεις των Εταιρειών θα μπορούσαν να αυξήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ το θετικό momentum παίρνει βοήθειες και από την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1% του ΟΤΕ που “ανοίγει τον δρόμο” και για άλλες Εισηγμένες που θα επιχειρήσουν να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια, όσον αφορά τα αποτελέσματα στην “τελική γραμμή”.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο συγκρατημένους, πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από τις βραδινές αποφάσεις της Fed και αν αυτές δεν έχουν προεξοφληθεί από τις Αγορές, ενώ τα μηνύματα από το Roadshow του Λονδίνου, θα πρέπει να “εξαργυρωθούν” και με ευδιάκριτη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι σημαντικές βοήθειες που έδωσε ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,17%), αλλά και της ΔΕΗ (+5,19%), ενώ σχετική αύξηση του ενδιαφέροντος σημειώθηκε για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και παρά την τελική εικόνα που δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές και σήμερα η νευρικότητα ήταν έκδηλη, με αποτέλεσμα οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, να αλλάξουν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Η ίδια “συμπεριφορά” και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 791,94 (-0,26%) και 813,08 μονάδων (+2,41%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 801,27 (+0,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 801,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,01%.

Για τον εν λόγω δείκτη, το κλείσιμο υψηλότερα των 805 μονάδων, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 847 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long”, μέχρι νεωτέρας, παραμένει στις 754 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει ως και 9 δισ. ευρώ σε Κρατικές εγγυήσεις, για να βοηθήσει τις Τράπεζές της να μειώσουν το ‘κόκκινο’ χρέος, που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους. Οι Ελληνικές Τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 18 μήνες, για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα”, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Από την άλλη και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Oceanwood Capital μείωσε στο 2,01% την αρνητική καθαρή της θέση στην Εθνική, από 2,10% προηγουμένως, ενώ η Marshall Wace μείωσε τη θέση της στο 0,59%, από 0,62% προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στα 1,142 δισ. ευρώ ανέρχεται η τεκμαρτή αποτίμηση του δανειακού χαρτοφυλακίου με ‘κόκκινα’ στεγαστικά δάνεια που τιτλοποιεί η Eurobank, βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας που υπέγραψε η Τράπεζα με την PIMCO και αντιστοιχούν, περίπου, στο 57,5% της μικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, που σήμερα είχε σαφώς καλύτερη εικόνα, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-1,96%) και αμετάβλητη η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Την εκτίμηση ότι η έκθεση της ΕΥ για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ θα είναι θετική, εξέφρασε ο Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, ο Υπουργός τόνισε: “για τη ΔΕΗ έχουμε δύο κρίσιμους σταθμούς: Στις 24 Σεπτεμβρίου δημοσιοποιείται η έκθεση του Ορκωτού Λογιστή για τη βιωσιμότητα της Εταιρείας και θεωρώ ότι αυτή θα είναι θετική. Ο δεύτερος σταθμός, είναι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔΕΗ και της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας”.

Η παραπάνω δήλωση ενέτεινε την επιστροφή των αγοραστών για τον τίτλο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+5,19%).

Η επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 3,00 και 3,30 – 3,35 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 2,714 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών και στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,46%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Ο τίτλος συμπλήρωσε 23 συνεδριάσεις, με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ. Πρώτος στόχος παραμένουν τα 7,00 ευρώ, ενώ οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 6,29 και 6,14 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο η μετοχή της Τέρνας Ενεργειακή (+1,77%), ενώ συμπλήρωσε 23 κλεισίματα υψηλότερα από τα 7,00 ευρώ. Στα 7,87 ευρώ, η πρώτη ισχυρή αντίσταση, ενώ οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 7,16, 7,00 και 6,14 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 12.501.852 νέες (ΚO) μετοχές της Unibios (-8,93%), που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 15.627.315.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “Πολύ κοντά στην υπογραφή των βασικών όρων συμφωνίας (term sheet) για αναδιάρθρωση δανεισμού βρίσκονται η Αλουμύλ (+10,08%), ο βασικός της Μέτοχος Γ. Μυλωνάς και οι πιστώτριες Τράπεζες της Εισηγμένης”.

Σε επαφή με τα ιστορικά υψηλά, παραμένει η μετοχή της Entersoft (+2,94%). Στις 9/10 η γ.σ. για Α.Μ.Κ. της Εταιρείας συνολικού ποσού έως 163.200 ευρώ, με έκδοση 544.000 νέων (ΚΟ) μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί με δημόσια προσφορά, κατόπιν κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων Μετόχων και τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών από την Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., λόγω εισαγωγής αυτών στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, στις 30/8 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για το Κτήμα Λαζαρίδη (+3,12%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Τζιρακιάν (+0,72%), η στήλη επισήμανε από χθες το “μάζεμα” στα χαμηλά για την Forthnet (+19,57%), ενώ με “ανοιχτές” εντολές αγορών, συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η Βιοκαρπέτ (+8,97%).

Μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, σήμερα αντέδρασε η Εβροφάρμα (+3,37%), Επιστροφή αγοραστών σε Μουζάκη (+1,81%), Byte (+2,70%), Intralot (+3,19%), MIG (+1,28%), Autohellas (+0,89%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+2,79%), πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά η Quest (+1,41%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε ο Παπουτσάνης (+1,30%), ενώ αύξησε, ξαφνικά, συναλλαγές η Ιντεάλ (+8,60%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 879 – 882 μονάδων (gap), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 885 και 890 – 894 μονάδες (gap).

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2172 μονάδων, για να κινηθεί προς τις 2176 – 2177 (gap) και 2199 – 2209 μονάδες (gap).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το ενδιαφέρον στρέφεται στο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Η Αγορά αντέδρασε θετικά στην επιτυχημένη έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ του ΟΤΕ, με ρεκόρ επιτοκίου 1% και ισχυρή ζήτηση (υπερκάλυψη 4 φορές). Το momentum κερδίζει ξανά έδαφος”, σημειώνει η Beta Sec.

“Σήμερα ξεκίνησε διήμερο RoadShow 31 Εισηγμένων Εταιρειών στο Λονδίνο με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις συστημικές Τράπεζες και τη συμμετοχή 100 περίπου funds. H Space Hellas ανακοινώνει εξαμηνιαία αποτελέσματα. Παρά την ένταση στην ατμόσφαιρα του Περσικού Κόλπου, η τιμή του Πετρελαίου υποχώρησε, προϊδεάζοντας για ενδεχόμενη βελτίωση της διαταραγμένης επενδυτικής ψυχολογίας στα Χρηματιστήρια του Πλανήτη, κάτι που φάνηκε και στο συναλλακτικά ‘παγωμένο’ Ελληνικό Χρηματιστήριο”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η καλή εικόνα των Διεθνών Αγορών και η συνεχής αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους Κυβερνητικού ομολόγου της Χώρας μας, καταφέρνει και συντηρεί την Αγορά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Οι σημερινές θετικές ειδήσεις αναφορικά με την ΔΕΗ, άλλα περισσότερο αυτή σχετικά με τις Κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. υπέρ των Ελληνικών Τραπεζών, βελτίωσαν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό κλίμα”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η σημερινή ανακοίνωση των επιτοκίων από την FED αναμένεται να δώσει τον τόνο για τις επόμενες μέρες, καθώς η ακριβής μείωση των επιτοκίων δεν είναι απόλυτα προεξοφλημένη. Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών για μείωση 50 μονάδων βάσης έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα, όμως και το σενάριο της μείωσης 25 μονάδων βάσης είναι ιδιαίτερα πιθανό. Σημαντικό ρόλο θα παίξει φυσικά και εάν ο Jerome Powell θα δώσει στις Αγορές αυτό που ζητούν να ακούσουν, δηλαδή σχέδια μελλοντικών περικοπών επιτοκίων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ουδέποτε απώλεσε το αγοραστικό σήμα, με το σενάριο συσσώρευσης τιμών μέχρι το πέρας των συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών να αποδεικνύεται ορθό, ενώ οι φόβοι για υποχώρηση τιμών μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν επιβεβαιώθηκαν, ολοκληρώνοντας σήμερα την 15η συνεδρίαση μεταξύ 845 - 880 μονάδων. Υπέρβαση των 880 μονάδων θα οδηγήσει την Αγορά στην “διακεκαυμένη ζώνη” των 900 μονάδων, όπου θα κριθεί η αλλαγή επιπέδων στο Χ.Α. Μόνο με την υπέρβαση των 900 μονάδων θα ακυρωθεί το πτωτικό σενάριο, καθώς παρά την καλή εικόνα της Αγοράς, η πιθανότητα αυτή δεν έχει εξαλειφθεί.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, η υπέρβαση – έκπληξη των 785 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για την ζώνη 830 - 845 μονάδων, όπου και εντοπίζονται οι ψηλότερες κορυφές της Αγοράς τους τελευταίους 12 μήνες. Η περιοχή των 785 μονάδων, πλέον, αποτελεί την βασική στήριξη του κλαδικού δείκτη, ενώ οι 755 μονάδες το δεύτερο, αλλά όχι τόσο ισχυρό “ανάχωμα”. Άξια αναφοράς, η μείωση των “short” θέσεων στην Εθνική Τράπεζα από Marshall και Oceanwood.

“Τον τόνο στις Αγορές θα δώσει σήμερα η FED, με την αναμενόμενη μείωση επιτοκίων, άλλα και το guidance για τις όποιες μελλοντικές μειώσεις. Αν και το Χ.Α. έχει τα ‘φώτα’ για την υπέρβαση των προαναφερθέντων ορίων, το διεθνές κλίμα είναι αυτό που θα καθορίσει την τάση των Διεθνών Αγορών, αποτιμώντας τα σημερινά γεγονότα”, καταλήγει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ήπιες και απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Κέρδη για τον Χρυσό, απώλειες για το Ασήμι, πέριξ των $10200 κινείται το Bitcoin.

Υποχώρησαν για ένατο συνεχόμενο μήνα οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Αύγουστο, κατά 8,2% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Ιανουάριο.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα υπάρξει χειρότερη πτώση, κατά 10,9%. Τον Ιούλιο είχαν κινηθεί αρνητικά κατά 1,2%.

“Η Ιταλική Κυβέρνηση θεωρεί το Χρηματιστήριο του Μιλάνου ως στρατηγικό Περιουσιακό Στοιχείο και έχει το δικαίωμα να παρέμβει με ειδικές εξουσίες, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της αν χρειαστεί”, σύμφωνα με προσχέδιο έκτακτου διατάγματος το οποίο έχει δει το Reuters.

Τo διάταγμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη, θέτει σε ισχύ μέτρα τα οποία είχαν συνταχθεί αρχικά το 2012 και δίνουν στην Ιταλία έναν Εθνικό μηχανισμό ελέγχου “golden power” για τις κρίσιμες Χρηματοοικονομικές Υποδομές. Ο μηχανισμός θα αναγκάζει όλους τους Ενδιαφερόμενους αγοραστές, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενημερώσουν τη Ρώμη για οποιοδήποτε σχέδιο απόκτησης μεριδίου σε τέτοια Περιουσιακά Στοιχεία.

"Ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παραμένει πολύ αληθινός", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του “Brexit”.

"Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ", τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στο Λουξεμβούργο.

Από την άλλη, η JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα ότι “είναι αρνητική σε ό,τι αφορά την προοπτική ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να πετύχει μια συμφωνία για το ‘Brexit’ στη σύνοδο της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου”.

Σταθερός διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ήταν 1% υψηλότερες τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, αμετάβλητες από την ανάγνωση του Ιουλίου και σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν 0,1% υψηλότερος. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει άνοδο 0,2%.

Οι Ευρωβουλευτές, με 544 ψήφους υπέρ, 126 ψήφους κατά και 38 αποχές, απαίτησαν “να υπάρξουν βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός, προκειμένου να αποδεχθούν μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του ‘Brexit’, που προβλέπεται προσώρας στις 31 Οκτωβρίου”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την περίπτωση να ανοίξει επίσημη έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank, για την υποτιθέμενη αγορά κάποιων δικών της χρεογράφων χωρίς έγκριση”, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές του Reuters.

Η Deutsche Bank και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να κάνουν σχόλιο.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά η εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung”. Τα εν λόγω χρεόγραφα είναι γνωστά ως ομόλογα “AT1” και “AT2”.

“H νέα Ιταλική Κυβέρνηση αναμένει ότι η Οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,1% φέτος και 0,4% την επόμενη χρονιά”, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Τον Απρίλιο, η προηγούμενη Κυβέρνηση συνασπισμού των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, ανέμενε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,2% το 2019 και στο 0,8% το 2020.

Οι νέες προβλέψεις θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η εκτίναξη του επιτοκίου federal funds στις ΗΠΑ χθες, προκάλεσε την πυροσβεστική παρέμβαση της Federal Reserve με διενέργεια δημοπρασίας repo για τόνωση της ρευστότητας των Αμερικανικών Τραπεζών.

H Κεντρική Τράπεζα διενήργησε την πρώτη δημοπρασία overnight repo την τελευταία δεκαετία, για να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς federal funds, που είχαν εκτιναχθεί στο 9%, στο επιθυμητό εύρος 2-2,25%.

Η Fed της Νέας Υόρκης δήλωσε αργά το βράδι της Τρίτης ότι θα πραγματοποιήσει και δεύτερη δημοπρασία σήμερα, ύψους $75 δισ., μετά τη χθεσινή χρηματοδότηση των Αμερικανικών Τραπεζών με $53 δισ.

Στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 12 ετών έφτασε ο ρυθμός κατασκευής κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Αύγουστο. Οι ενάρξεις κατοικιών έκαναν άλμα 12,3% σε μηνιαία βάση, στο ετήσιο μέγεθος των 1,364 εκατ., από 1,215 εκατ. τον Ιούλιο, ενώ κινήθηκαν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street για 1,3 εκατ. Ήταν ο πιο γρήγορος ρυθμός ενάρξεων από τον Ιούνιο του 2007.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για Τράπεζες και blue chips δίνει η Piraeus Sec.:

Αlpha Bank: Στα 2,00, από 1,7 ευρώ προηγουμένως.

Εθνική Τράπεζα: Στα 2,8 ευρώ ο νέος στόχος, από 1,6 ευρώ προηγουμένως.

Eurobank: Νέος στόχος τα 1,00 ευρώ, από 0,74 ευρώ προηγουμένως.

ΟΠΑΠ: Νέα τιμή - στόχος στα 13 ευρώ, από 10,5 ευρώ, ενώ προστίθεται και στη λίστα με τα “top picks”.

Jumbo: Νέος στόχος στα 20, από 18,2 ευρώ, ενώ αναβαθμίζει και τη σύσταση σε “outperform”.

Fourlis: Νέος στόχος στα 6,8, από 6,5 ευρώ και νέα σύσταση “outperform”.

TITC: Ο στόχος στα 20,5, από 20 ευρώ ενώ διατηρεί σύσταση “neutral”.

ΕΧΑΕ: Νέος στόχος τα 5,5, από 5,4 ευρώ ενώ διατηρείται η σύσταση “neutral”.

Μυτιληναίος: Η μετοχή διατηρείται στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές, ενώ επιβεβαιώνεται ο στόχος στα 14 ευρώ και η σύσταση “outperform”.

Motor Oil: Διατηρείται στη λίστα με τα “top picks”, με τιμή - στόχο στα 28 ευρώ και σύσταση “outperform”.

ΟΤΕ: Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχος στα 13,7, από 12,8 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 875,22 μονάδες (+1,54%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 870,45 (+0,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 872,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,24%.

Ο τζίρος στα 78,5 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΣΚΟ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (136.778 συμβόλαια).

Στα 9.043 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 12.736 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.784, 4.306 για τον Σεπτέμβριο, 5.406 για τον Οκτώβριο και 72 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.160) κινήθηκε μεταξύ 2.140 και 2.169,75 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.599 ΟΠΑΠ, 13.000 Eurobank, 8.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.986), Alpha Bank (16.347), Πειραιώς (10.970), ΔΕΗ (6.320), Εθνική (17.036), MIG (34.704), ΑΔΜΗΕ (1.498), Μυτιληναίο (6.675), Ελλάκτωρα (5.739), Viohalco (3.380), ΟΤΕ (1.104), ΟΠΑΠ (1.679), Cenergy (2.721), Intralot (2.996), Τρ. Αττικής (838), Ιντρακόμ (1.032), Motor Oil (156), Τέρνα Ενεργειακή (1.018), ΕΥΔΑΠ (104), ΓΕΚ (1.415), ΕΧΑΕ (426), Ελ. Πετρέλαια (919), Jumbo (320), Lamda Development (1.211).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.477, Alpha Bank 41.642, Εθνική 32.843, MIG 58.739, Πειραιώς 12.890.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                              Name of Issuer                    NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,01%

2019-09-16

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.438.600 τεμ., (από 56.520.416 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.981.219 τεμ. (25.995.826), ΔΕΗ 6.668.160 τεμ. (6.682.282), Eurobank 67.472.351 τεμ. (68.027.464), Εθνική 26.144.430 τεμ. (26.205.303), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v