Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με τράπεζες και Coca Cola στο ΧΑ

Κίνηση προς τις 870 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με... γενική επιστράτευση των αγοραστών στον FT 25. Κέρδη για Coca Cola, ΔΕΗ, σε υψηλότερα επίπεδα οι τράπεζες, ξεχωρίζουν ανοδικά ΟΛΠ και Jumbo.

Ανοδος με τράπεζες και Coca Cola στο ΧΑ

Παρά την επιφυλακτική εικόνα και τις οριακές μεταβολές που εμφανίζουν, μέχρι στιγμής, τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις σημερινές, βραδινές, ανακοινώσεις από τη Fed, στο Χ.Α. οι αγοραστές δείχνουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κίνηση των βασικών δεικτών, μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει την περιοχή των 870 μονάδων.

Όμως αν η θετική κίνηση ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, καθώς η Εγχώρια Αγορά συνηθίζει να δείχνει αυξημένη κινητικότητα, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο σημαντικό Roadshow στο εξωτερικό, η έκπληξη σήμερα έρχεται από τον τζίρο και αυτό θέλει αυξημένη προσοχή για τη συνέχεια.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη ώρα συναλλαγών ολοκληρώθηκε με τζίρο 11,4 εκατ. ευρώ, από τον οποίο το 1,5 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ) και μένει στη συνέχεια να φανεί αν αυτή η συναλλακτική ανάταση οφείλεται στο αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον ή κάποια χαρτοφυλάκια, εκμεταλλευόμενα το ανοδικό ξεκίνημα, προχωρούν σε αθρόες πωλήσεις.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, «οι ενεργοί επενδυτές θα έχουν σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο Λονδίνο και στα μηνύματα που θα έρχονται από το διήμερο Roadshow της ΕΧΑΕ, με τη συμμετοχή αρκετών εταιρειών από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, αλλά και στην ‘πέραν του Ατλαντικού όχθη’, όπου και αναμένονται τα σημερινά μηνύματα από τη Fed».

Από εκεί και πέρα, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' εξαμήνου από τις εισηγμένες θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, όσον αφορά τις επιμέρους κινήσεις των traders, ενώ η επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ για τον ΟΤΕ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1%, διατηρεί το θετικό momentum και για άλλες εταιρείες, καθώς η μείωση των εξόδων των τόκων, σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, πιθανότατα, θα βελτιώσει τα καθαρά κέρδη.

Επιστρέφοντας στα μέχρι στιγμής δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται, περίπου, «γενική επιστράτευση» από τις δεικτοβαρείς μετοχές, προκειμένου οι βασικοί δείκτες να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ δεν δείχνει να επικρατεί το ίδιο θετικό κλίμα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο κινούνται μόνον οι Lamda Development (-1,40%), TITC (-0,11%), ΟΤΕ (-0,32%) και ΟΠΑΠ (-0,71%).

Από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Αεροπορία Αιγαίου (+1,02%), ΔΕΗ (+1,22%), ΕΕΕ (+1,83%), ΟΛΠ (+2,14%), Σαράντη (+1,50%) και Jumbo (+1,77%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας και η παραμονή της συναλλακτικής δραστηριότητας σε αυξημένα επίπεδα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v