Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα περιθώρια για τον ΓΔ πάνω από τις 870

Σταθεροποιητική η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο. Κοιτά υψηλότερα ο ΓΔ, με σύμμαχο το κλίμα στις αγορές και τα πονταρίσματα στις τράπεζες, ενόψει του triple witching. Τα σινιάλα από τον τζίρο και η κινητικότητα στα small caps.

ΧΑ: Τα περιθώρια για τον ΓΔ πάνω από τις 870

Ανοδος στο νήμα στη Wall Street, με τον S&P500 να κρατά τις 3.000 κλείνοντας στις 3.006,73 μονάδες.

Ωστόσο ενδιαφέρον έχει το πώς θα συνεχιστεί η αρνητική σχέση του Jerome Powell, επικεφαλής της Fed και του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, με τον δεύτερο να εξαπολύει επίθεση, σφοδρότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα, χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, πρόσφατα «ηλίθια». Θα είχε ενδιαφέρον, εάν θα είχαμε εξελίξεις που, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι πλέον αναπόφευκτες. Μέχρι πού; Πολλά γράφονται σε επίσημα sites των ΗΠΑ και περισσότερα -κυρίως με συνωμοσιολογική χροιά- σε λιγότερο αξιόπιστα sites.

Τέλος πάντων, στα καθ' ημάς, μετά από μία καλή χθεσινή συνεδρίαση, λίγο ως πολύ αναμενόμενη και ενόψει του triple witching -για να μην ξεχνιόμαστε για την αυριανή-, με τον ΓΔ κατά 1,24% στις 872,58 μονάδες.

Για να δούμε σήμερα-αύριο εάν θα διασπαστεί η αντίσταση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για υπέρβαση του δύσκολου -τεχνικά- ορίου των 900-909 μονάδων. Η συνέχεια στο ταμπλό, σε λίγη ώρα.

Ανοδική αντίδραση, που σημειωτέον πραγματοποιήθηκε με αξία συναλλαγών στα 78,449 εκατ., παρατηρώντας πως στις δύο ανοδικές συνεδριάσεις της Δευτέρας και της χθεσινής, ο τζίρος ήταν στα επίπεδα πέριξ των 80 εκατ., ενώ στην πτωτική της Τρίτης κατά σχεδόν 30 εκατ. λιγότερα, διαμορφώνοντας έτσι -από τη Δευτέρα- μία σχέση 160 εκατ. σε ανοδική φορά της αγοράς έναντι 50 σε διόρθωσή της. Πρακτικά αυτό παραπέμπει σε αναδιάταξη θέσεων, που βλέπουν υψηλότερα και όχι σε διανομή χαρτιών που κοιτούν χαμηλότερα. Εκτίμηση που θα γίνει πιο σαφής σήμερα-αύριο, κυρίως όμως στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αντίδραση που στηρίχθηκε τόσο στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ κατά 1,01% στις 801,98 μονάδες, με την Alpha Bank να ευνοείται περισσότερο από τη στιγμή που είναι ακριβές (που θα είναι...) το δημοσίευμα του Bloomberg για δέσμευση από την Αθήνα 9 δισ. στην προσπάθεια διευκόλυνσης της διαδικασίας εκκαθάρισης/μείωσης των NPLs.

Λιγότερο ευνοημένη η Eurobank και περιμένουμε να δούμε εάν θα αποτυπωθούν στο ταμπλό μέχρι και την αυριανή «τριπλή λήξη». Οσο όμως και (κυρίως) στα blue chips, που κατέδειξε πως ορισμένα βαριά χαρτιά έχουν περιθώριο συνέχισης της κίνησής τους προς υψηλότερες τιμές.

Και η Coca Cola, μετά και την κίνηση εξαγοράς στην Ιταλία (έναντι 88 εκατ., εξέλιξη που θα βοηθήσει σήμερα και στο Λονδίνο, συνακόλουθα στην Αθήνα) και ο ΟΤΕ, μετά την ομολογουμένως εντυπωσιακή έκδοση νέου ομολόγου.

Στα ερωτήματα των ημερών, η πρόθεση της Lamda Development να προχωρήσει σε μία αμκ-μαμούθ, όπως πολύ εύστοχα καταγράφει ο Φώτης Κόλλιας, καθώς αφορά σε έως 650 εκατ., με τον Φώτη να επανέρχεται νωρίς το πρωί, με πλούσιο παρασκήνιο, στις κινήσεις Λάτση και άλλα τινά.

Παράλληλα, σημασία και ενδιαφέρον για το ΧΑ έχουν και το τι ρώτησαν τα funds τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, σε ενδελεχές ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου αλλά και των όσων αναφέρει ο Χρήστος Κολώνας για τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΔΔΗΕ, με πιο σύνθετη και δύσκολη αυτή των Πετρελαίων, καθώς αφορά στην πώληση του δεύτερου μεγαλύτερου μειοψηφικού ποσοστού (του Δημοσίου), όταν ο κάτοχος του πρώτου και μεγαλύτερου (της πλευράς Λάτση) δεν προτίθεται να κάνει κάτι ανάλογο.

Ως εκ τούτων, το 2ήμερο αναμένεται άκρως ενδιαφέρον, με τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το κλίμα στην αγορά και να προσφέρει καθημερινά πλέον υψηλές αποδόσεις.

Στις 75/26 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στο 1,387% το 10ετές, στα 9,49$ το GREK Global X MSCI Greece ETF και το σημαντικό, ο δείκτης CBOE Volatility Index, του S&P 500, στα 13,95.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v