Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με ΔΕΗ-Coca Cola το νέο «φλερτ» με τις 900

Νέα προσέγγιση των 900 μονάδων επιχειρούν οι επενδυτές, με τις μετοχές των ΔΕΗ και Coca Cola σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τζίρος και μεικτά πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση για Viohalco, Motor Oil.

ΧΑ: Με ΔΕΗ-Coca Cola το νέο «φλερτ» με τις 900

Ανοδικά τα κύρια χρηματιστήρια στην Ευρώπη, "πατά" τις 900 μονάδες το ΧΑ.

Με τα futures στην Wall Street να παραπέμπουν σε ανοδικό "άνοιγμα" της συνεδρίασης, σε όσα χρηματιστήρια σημειώνονταν ήπιας μορφής διόρθωση, οι δείκτες έχουν "¨γυρίσει" ελαφρώς σε θετικό έδαφος.

Με αυτό το περιβάλλον εκτός, εντός οι traders έχουν σχετικά ευκολότερο έργο, με τους αγοραστές να δοκιμάζουν, εκ νέου, την περιοχή των 900 μονάδων. Εως τις 898,65 νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, θυμίζοντας πως το υψηλό έτους, στις 901,57 μονάδες, καταγράφηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης της 31 ης Ιουλίου, όπου και ολοκληρώθηκε το ανοδικό σερί. Ακολούθησε διόρθωση της αγοράς, με τον ΓΔ έως το χαμηλό, στις 16 Αυγούστου. Από αυτό το χαμηλό ξεκίνησε η σταδιακή επανάκτηση του χαμένου εδάφους για να φτάσουμε, εκ νέου, στην ευρύτερη περιοχή των 900 μονάδων.

Εως τις 898,65 ο ΓΔ, τις 901,16 ο ΔΤΡ και έως τις 2.259,20 ο FTSE25. Σε φάση ιδιότυπης συσσώρευσης κοντά στα υψηλά έτους, με τον ΓΔ να συμπληρώνει, σήμερα, την πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από τις 890 μονάδες. Ολιγοήμερη συσσώρευση, με πιθανότερο το ενδεχόμενο της υπέρβασης της ισχυρής αντίστασης και με, λιγότερο πιθανό,αυτό την υποχώρησης χαμηλότερα των 880 μονάδων.

Το ουσιαστικό είναι, πως εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο Νοέμβριος θα κλείσει με θετικό πρόσημο και για τους τρεις δείκτες. Μέχρι τώρα το ποσοστό είναι 2,81% για τον ΓΔ, 2,75% για τον FTSE25 και 5,24% για τον ΔΤΡ. Ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει υπεραπόδοση έναντι της αγοράς για 9 στους 11 μήνες, με την...κοιλιά να σημειώνεται Αύγουστο- Σεπτέμβριο.

Στο μέσο όρο, των 70 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με το 43% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικός σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Mytilineos, Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, Lamda Development, ΔΕΗ.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της Επιχείρησης, καθώς σήμερα συζητείται στην Βουλή το νομοσχέδιο για την "ενέργεια", ενώ μεθαύριο ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα. Συνεπώς εύλογο το ενδιαφέρον των traders για τη μετοχή, που σήμερα κυμαίνεται στο εύρος των 3,128-3,20 ευρώ.

Με το δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο η μετοχή του ΟΠΑΠ, ξεπερνάει με χαρακτηριστική άνεση το...εμπόδιο της αλλαγών σταθμίσεων στους δείκτες MSCI, με τις εκροές των 25-30 εκατ. που υπολογίζονταν να υπέρ καλύπτονται από εισροές, με αποτέλεσμα η τιμή να έχει αντιδράσει νωρίτερα έως τα 10,35 ευρώ, που είναι νέο υψηλό για τον τίτλο.

Στην 15άδα των μετοχών, με το μεγαλύτερο τζίρο η Quest, με 400 plus χιλιάδες ευρώ (χωρίς πακέτο), ενώ προς τα 1,7 επίσης με αυξημένο τζίρο αντιδρά η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει συναλλακτικά/χρηματιστηριακά η Alpha Bank. Εως τα 1,904 ευρώ, με αξία συναλλαγών στα 6,8 εκατ., στις 15.15΄. Με μικρές απώλειες η Εθνική, στα 3,078 , η Euroibank, στα 0,9385 και στα 3,128 η Πειραιώς.

Στις 59 με θετικό πρόσημο, 49 με αρνητικό και 80 χωρίς μεταβολή, η ευρύτερη εικόνα της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v