Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένο σε στενό εύρος το Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη με πτώση του όγκου συναλλαγών. Ανοδικά η μετοχή της Lamda Development την ημέρα της αποκοπής του δικαιώματος. Κέρδη για τον ΟΠΑΠ και πτώση για Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

Εγκλωβισμένο σε στενό εύρος το Χρηματιστήριο

Ακόμα μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και εξαιρετικά περιορισμένου ενδιαφέροντος, όπως όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., με τον τζίρο να επιστρέφει στα γνωστά επίπεδα, μετά το χθεσινό “τίναγμα” λόγω MSCI.

Για πολλοστή φορά, απόλυτα επιλεκτικό το ενδιαφέρον των αγοραστών στο ταμπλώ του FTSE25 και το οποίο συντηρείται από το συνεχιζόμενο “rotation” και εναλλάσσεται και από τις ανακοινώσεις εννεαμήνου των Δεικτοβαρών Εισηγμένων, ενώ παρατείνεται η βασανιστική επενδυτική αδιαφορία για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου οι περισσότεροι των ημερήσιων πρωταγωνιστών, διαμορφώνουν τιμές με ελάχιστες συναλλαγές και το “bid” να είναι σημαντικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Το ενδιαφέρον των ενεργών traders, αλλά και των περισσότερων Παραγόντων της Αγοράς έχει επικεντρωθεί στο ορόσημο των 900 μονάδων, για έναν απλό λόγο και αυτός είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον στο ταμπλώ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ούτε ευνοείται το trading για την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων.

Ούτε λόγος για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που έχουν πάψει να δίνουν κέρδη εδώ και ένα τετράμηνο, ενώ κάποιες ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις έχουν πάντα τον κίνδυνο ξαφνικής απόσυρσης των αγοραστών και δημιουργίας νέων εγκλωβισμών, μέχρι το επόμενο ανοδικό κύμα, αν και όποτε έλθει (!)

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, κάποιοι εν δυνάμει πωλητές κουράζονται από την προσπάθεια ανεύρεσης αγοραστών, με αποτέλεσμα να επιλέγουν επιθετικότερες κινήσεις και να σημειώνονται ακραίες μεταβολές στο ταμπλώ (!)

Όλα τα παραπάνω εν μέσω οριακά θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς δείχνει να επανέρχεται η αισιοδοξία για θετική κατάληξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και στον απόηχο των τελευταίων δηλώσεων Τραμπ.

"Είμαστε στα τελευταία στάδια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, θα μπορούσαμε να πούμε μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ", ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του Ελληνικού 10ετους διαμορφώνεται στο 1,40%.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, που δείχνουν ότι έχουν περάσει σε φάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις στο σχέδιο “Ηρακλής”, αφού τα αποτελέσματα εννεαμήνου δεν έδωσαν περαιτέρω ανοδικά “καύσιμα”, με τις τελευταίες εντυπώσεις να τις κερδίζουν οι πωλητές, παρά τις γνωστές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 901,16 (+0,97%) και 883,04 μονάδες (-1,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 885,74 (-0,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 889,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,38%.

Ο εν λόγω δείκτης ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς επιβεβαιωμένη απώλεια της πρώτης στήριξης στις 891 μονάδες, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 875 μονάδες, όπου και έχει ανέβει το ημερήσιο “stop short”.

Δείχνει να ισχυροποιείται η πρώτη ζώνη αντίστασης των 924 – 940 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “επίσκεψη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με εξελίξεις σε πολλαπλά μέτωπα στις επενδύσεις του, πραγματοποιεί από σήμερα στην Αθήνα ο Μεγαλομέτοχος της Eurobank Ινδοκαναδός Επενδυτής και επικεφαλής του Ομίλου Fairfax, Πρεμ Γουάτσα. Στην ατζέντα του περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τις Διοικήσεις της Eurobank και της Eurolife”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “την δέσμευση του Δημοσίου, ότι στο χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των εγγυήσεων που έχει παράσχει για στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια προς ευπαθείς οικονομικά Ομάδες, Σεισμόπληκτους, Πυρόπληκτους, Κατοίκους Ακριτικών Περιοχών, θα συμπεριληφθούν, πλην όσων έχουν καταπέσει και τα υπόλοιπα που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ ζητούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ οι Τράπεζες”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κοντά στην επίτευξη των δεσμεύσεών της, έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), ως προς τη μείωση του αριθμού των εν Ελλάδι Εργαζομένων και τον περαιτέρω περιορισμό στα λειτουργικά έξοδα, βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα. Βάσει του αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, ο Όμιλος Εθνικής δεσμεύεται να μειώσει, ως το τέλος της φετινής χρονιάς, τον αριθμό των εν Ελλάδι Εργαζομένων του σε 8.600 άτομα (χωρίς να υπολογίζονται οι Εργαζόμενοι της προς πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής) και ως το τέλος του 2020 σε 8.000 Άτομα”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Lamda Development (+2,69%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 97.014.940 νέων (ΚO) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €6,70. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 2/12/2019 έως και 16/12/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίστηκε από 2/12/2019 έως και 11/12/2019. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, ορίστηκαν ως εξής: +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (26/11/2019): €7,5000 και –30% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €7,06.

Από εκεί και πέρα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco (-1,47%), Cenergy (-0,30%), Motor Oil (-1,75%), Ελ. Πετρέλαια (-0,46%), Σαράντης (-0,36%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΟΛΠ και Fourli.

Σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Motor Oil (-1,75%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Ο τίτλος πλησιάζει απειλητικά το ημερήσιο “stop long” (21,20 ευρώ), ενώ σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 21,92 και 22,36 ευρώ.

Τέσσερα συνεχόμενα θετικά κλεισίματα για τον ΟΠΑΠ (+2,26%) και τρία κλεισίματα υψηλότερα των 10,00 ευρώ, με την μετοχή να κινείται σε υψηλά 4μηνου και να περιμένει στις σημερινές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα εννεαμήνου και την διανομή προμερίσματος.

Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 9,405 ευρώ, ενώ επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 10,32 – 10,35, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 10,95 – 11,15 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, η σημερινή κίνηση της Jumbo (+1,69%), με τον τίτλο να απέχει ελάχιστα από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο των 18,80 ευρώ (5/7). Απόλυτα θεωρητική η τελευταία αντίσταση στα 18,88 ευρώ. Στα 17,30 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που ψάχνουν αγοραστές αλλά δεν βρίσκουν, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μαθιό (+1,81%, αλλά και σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας του +8,60%), επιστροφή αγοραστών στα Πλ. Κρήτης (+2,31%), διατηρεί επαφή με τα υψηλά 11ετιας η Mevaco (+2,87%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αθροίζει η Τεχν. Ολυμπιακή (-1,68%) και δεν αποκλείεται να επιβαρυνθεί και άλλο η εικόνα, αν αργήσουν οι εξελίξεις που περιμένει η Αγορά.

Νέα ιστορικά υψηλά για την Quest (+3,01%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Βιοτέρ (+7,95%), κάτι κινήθηκε στην Ίλυδα (+9,49%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+2,18%), ενώ η ΣΙΔΜΑ (-6,72%) επέστρεψε σε απαγορευτικές συναλλαγές.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η πρώτη στήριξη στις 882 και η πρώτη αντίσταση στις 901 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2267 και η πρώτη στήριξη στις 2200 – 2190 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η συσσώρευση με επιλεκτικό ενδιαφέρον, συνεχίζει να δείχνει το πιο πιθανό σενάριο. Στη σημερινή ατζέντα η Lamda διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου με προσαρμοσμένη τιμή τα 7,06 ευρώ, ενώ η Motor Oil και η Quest έχουν προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των Αναλυτών. Επίσης ο ΟΠΑΠ δημοσιεύει αποτελέσματα και ύψος προσωρινού μερίσματος μετά το κλείσιμο”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η ολοκλήρωση της ‘αναταραχής’, λόγω των προγραμματισμένων συναλλαγών των παθητικών funds, στο πλαίσιο του rebalancing, προκάλεσε εύλογες και μετρημένες απώλειες στην χθεσινή συνεδρίαση. Απομένουν πλέον δύο συνεδριάσεις μέχρι την ολοκλήρωση του 11μηνου, για ξεπεραστούν οι 900 μονάδες, εγχείρημα καθόλα εφικτό και πιθανό. Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου και ύψος προμερίσματος”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Παραμένει η δυσκολία της Αγοράς για νέα υψηλά σε αυτά τα επίπεδα, κρατάει όμως την θετική τάση. Στηρίξεις 880 – 865 και αντιστάσεις 900 – 950 μονάδες. Ο ΔΤΡ εξακολουθεί να υπεραποδίδει, καθώς παραμένει στα υψηλά 52 εβδομάδων. Στο εξωτερικό αναμένεται διορθωτικό κλίμα, μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται αρκετά προεξοφλημένη η 1η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας. Η προσοχή σήμερα στρέφεται στις επόμενες κινήσεις - εξαγγελίες της Fed (Fed, Beige Book) ενώ επικρατεί πληθώρα ανακοινώσεων στις ΗΠΑ (3rd quarter Revised GDP, October Personal Income , Durable Goods Orders, Pending Home Sales). Ο S&P 500 σε υπεραγορασμένη, τεχνικά, περιοχή”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Το πρώτο σημείο στήριξης, σε επίπεδο Δείκτη, βρίσκεται στις 890 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 και το δεύτερο στις 910 μονάδες. Αδύναμα τα αποτελέσματα της Motor Oil, με τα καθαρά κέρδη να είναι μειωμένα κατά €53 εκατ. σε ετήσια βάση, παρά την αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά €88,9 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά €40 εκατ., λόγω της αύξησης των λειτουργικών ταμειακών ροών, ενώ οι επενδύσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €78 εκατ., σε σχέση με το εξάμηνο και ανήλθε στα €442 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος μικτού ποσού €0,35/μετοχή. Η αποκοπή δικαιώματος του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2019 θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Επόμενη μέρα της αναδιάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanley, με την αγορά να δυσκολεύεται να ξεπεράσει το τεχνικό όριο των 900 μονάδων. Τα Διεθνή Χρηματιστήρια συνεχίζουν να καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όμως η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά διστάζει πεισματικά να ακολουθήσει”, τονίζει ο Νικόλας Πετράκης.

Τα έως τώρα δημοσιευμένα εταιρικά αποτελέσματα εννεαμήνου, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των Αναλυτών, οπότε δεν παρείχαν και την απαραίτητη ώθηση στον Γενικό Δείκτη, με στόχο την πολυπόθητη υπέρβαση.

“Πλάτη” στην Αγορά βάζει για ακόμη μια φορά η Δεικτοβαρής ΕΕΕ, η οποία συνάντησε τον ΚΜΟ 200 ημερών μετά από ένα διάστημα 2 μηνών.

Καμία απολύτως διαφοροποίηση όσον αφορά την διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, σε σχέση με αυτή της περασμένης εβδομάδας. Η Αγορά αν και συντηρεί την ανοδικότητά της, δεν διαμορφώνει την απαιτούμενη τάση για την υπέρβαση της πολυσυζητημένης αντίστασης των 900 μονάδων.

Οι ταλαντωτές συνεχίζουν να βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες τιμών και είναι εμφανής η άνεση με την οποία απορροφάται η προσφορά χαμηλότερα των 900 μονάδων, αφήνοντας μία αισιοδοξία για την συνέχεια. Βραχυπρόθεσμες στηρίξεις εντοπίζουμε στις 880 μονάδες, ενώ χαμηλότερα στις 869 και 855 μονάδες.

Ο Τραπεζικός δείκτης διατηρεί ακάθεκτος την ανοδική του πορεία, παραμένοντας ο οδηγός της Αγοράς τους τελευταίους μήνες.

Η άνοδος από τα μέσα Αυγούστου είναι έτσι “χτισμένη”, που δεν προκαλεί ανησυχίες, με τις υγιείς διορθώσεις να αποφορτίζουν επαρκώς τους ταλαντωτές και τον κλαδικό δείκτη να παραμένει εντός του ανοδικού καναλιού, με όρια τις 870 και 950 μονάδες.

Μια ανάσα πλέον από την “διακεκαυμένη ζώνη” των 900 μονάδων, με την δυναμική και τα περιθώρια της Αγοράς να είναι αισθητά πιο βελτιωμένα το τελευταίο διάστημα.

“Το ζητούμενο παραμένει ένα καθαρό ημερήσιο κλείσιμο ψηλότερα των 900 μονάδων, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και τη συνολική συμμετοχή των τίτλων που απαρτίζουν τον εν λόγω δείκτη”, επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτές διαθέσεις για τους δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Δεν μπορούν να σταματήσουν την πλαγιοκαθοδική κίνηση Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $7300 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

Ενισχυμένη εμφανίστηκε η εμπιστοσύνη των Γάλλων Καταναλωτών τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το MarketWatch, ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 106 μονάδες τον Νοέμβριο, από 104 τον Οκτώβριο. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στις 103 μονάδες.

“Η Deutsche Bank έχει πουλήσει $50 δισ. (45 δισ. ευρώ) ανεπιθύμητων στοιχείων ενεργητικού στη Goldman Sachs στο πλαίσιο διαδικασίας αναδιάρθρωσης”, ανέφερε Πρόσωπο το οποίο γνωρίζει το ζήτημα, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα στοιχεία ενεργητικού συνδέονται με το χρέος Αναδυόμενων Αγορών.

Εκπρόσωπος της Deutsche Bank αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. H Goldman Sachs δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Η Αμερικανική Οικονομία ανέβασε οριακά ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση για το ΑΕΠ που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1%, αντί για 1,9% που είχε μετρηθεί αρχικά.

O αριθμός των Ανθρώπων που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας κατέγραψε σημαντική πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 15.000, στις 213.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 220.000.

“Κορυφαίο Χρηματιστήριο στον Κόσμο είναι φέτος το Ελληνικό, με τον Δείκτη του να έχει αυξηθεί, από χαμηλή βάση, κατά 45%, μετά από μία δεκαετία κρίσεων. Καθώς οι Ελληνικές μετοχές ανακάμπτουν, οι Διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να αρχίσουν να κοιτάζουν την Ελληνική Αγορά ξανά. Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για το ερχόμενο έτος, ιδιαίτερα αν η Οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 898,65 μονάδες (+0,76%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 894,59 (+0,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 895,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,36%.

Ο τζίρος στα 68,5 εκατ., όμως από αυτά τα 10,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ και με το θετικό οι CENER, ΜΟΗ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Fourlis και στο υψηλό οι Jumbo, TITC, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, καθώς μόλις 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν έτι περαιτέρω στο συμβόλαιο του δείκτη και να καταγράφουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.112 συμβόλαια).

Στα 10.962 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.719 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 803, 645 για τον Δεκέμβριο και 158 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.257) κινήθηκε μεταξύ 2.250,25 και 2.268 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.427), Alpha Bank (1.935), Πειραιώς (2.137), ΔΕΗ (543), Εθνική (3.464), MIG (1.897), Ελλάκτωρα (1.418), Μυτιληναίο (349), ΟΠΑΠ (911), ΕΕΕ (226), Intralot (134), Lamda Development (313).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.703, Alpha Bank 61.279, Εθνική 37.512, MIG 79.506, ΔΕΗ 15.685, Ελλάκτωρα 21.032, Πειραιώς 30.093, Μυτιληναίο 13.191, ΓΕΚ 10.623.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                              Name of Issuer                   NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.468 τεμ., (από 43.661.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.368.728 τεμ. (23.372.625), ΔΕΗ 6.755.056 τεμ. (6.755.056), Eurobank 57.716.517 τεμ. (57.716.517), Εθνική 22.144.689 τεμ. (21.976.689), ΟΠΑΠ 1.601.605 τεμ. (1.507.605), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847), OTE 1.078.798 (1.078.798).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v