Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ πωλήσεων σε ελληνικό Χρηματιστήριο, Ευρώπη

Βασικοί δείκτες του ελληνικού Xρηματιστηρίου δίνουν ημερήσια σήματα εξόδου καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας κυριαρχούν τόσο στις τάξεις των εγχώριων επενδυτών όσο και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Μπαράζ πωλήσεων σε ελληνικό Χρηματιστήριο, Ευρώπη

Αυξάνονται οι απώλειες στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσαρμόζουν τις κινήσεις τους στις εξελίξεις από τα νεότερα στα μέτωπα του πληθωρισμού και της πανδημίας, ενώ δεν αποκλείουν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Τη «νότια» κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολουθεί και το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους εν δυνάμει πωλητές να παίρνουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, καθώς στις τάξεις όσων προχωρούν σε ρευστοποιήσεις προστίθενται και τα χαρτοφυλάκια που στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης επέδειξαν κάποια πιο ψύχραιμη στάση, περιμένοντας την αντίδραση που δεν ήρθε.

Έτσι, με τη συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό στις 839,40 μονάδες (-3,16%), ενώ ο σχετικά ενισχυμένος τζίρος φθάνει στα 32 εκατ., από τα οποία το 0,5 εκατ. αφορά «πακέτα» (ΜΟΗ, ΑΤΡΑΣΤ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται σημαντικότατα, καθώς βασικοί δείκτες του ελληνικού Χρηματιστηρίου δίνουν ημερήσια σήματα εξόδου, όπως και οι περισσότεροι από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ η έλλειψη πρόθυμων αγοραστών δυσχεραίνει το έργο όσων έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά θέσεις.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι αρκετοί τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης να σημειώνουν απώλειες σαφώς δυσανάλογες με τον όγκο συναλλαγών τους, εικόνα που δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, αν συνεχιστεί η έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών, μόνο ο Σαράντης (+0,81%) επιμένει σε θετικό πρόσημο, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται από Alpha Bank (-6,05%), Eurobank (-6,10%), Εθνική (-5,63%), Πειραιώς (-5,13%), Αεροπορία Αιγαίου (-5,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,95%), Viohalco (-5,50%), ΔΕΗ (-3,51%), Ελλάκτωρα (-3,28%), Ελ. Πετρέλαια (-3,09%), ΕΛΧΑ (-4,39%), Μυτιληναίο (-3,14%) και ΟΤΕ (-3,07%).

Ξεπερνά το 8 προς 1 η αναλογία πτωτικών - ανοδικών μετοχών, ενώ 18 τίτλοι σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

«Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, ενώ τα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ελλάδα απέχει περίπου 15% από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού», επισημαίνει η Deutsche Bank.

Προσοχή θα χρειαστεί το υπόλοιπο της συνεδρίασης, ιδιαίτερα αν οι δείκτες στη Wall Street ξεκινήσουν τη σημερινή συνεδρίαση με αρνητικές διαθέσεις, καθώς δεν απέχει πολύ η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό Χρηματιστήριο να εξελιχθεί σε “mini sell off” (!).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v