Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται αντίδραση από τα χαμηλά τετραμήνου

H εγχώρια αγορά καλείται να βρει σημείο ισορροπίας εν μέσω αναταράξεων στα μεγάλα χρηματιστήρια, μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας. Η αποτίμηση της χθεσινής βουτιάς και η εικόνα σε μεγάλη και μικρή κεφαλαιοποίηση. Ανοδικό ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Ζητείται αντίδραση από τα χαμηλά τετραμήνου

Με, τουλάχιστον, αξιοσημείωτες απώλειες, ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,09%, ή 725,81 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο του 2020 και κλείνοντας στις 33.962,04 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον εν λόγω δείκτη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο, ενώ ενδοσυνεδριακά ο Dow βρέθηκε να υποχωρεί έως και 900 μονάδες, υπό τον φόβο ότι η επιστροφή της πανδημίας μπορεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στο επίκεντρο των πιέσεων και στις ΗΠΑ βρέθηκαν κλάδοι που αναμένονταν να ωφεληθούν από το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η Ταξιδιωτική Βιομηχανία.

Οι πιέσεις δείχνουν να μεταφέρονται σήμερα το πρωί στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ενώ μένει να φανεί η κίνηση των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, κίνηση που θα επηρεάσει και το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τα futures να παραπέμπουν σε αντίδραση αγνώστου διαρκείας και έντασης.

Αξίζει να σημειωθούν οι αξιοσημείωτες πιέσεις στα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να υποχωρεί χαμηλότερα των $30.000 και το Ethereum χαμηλότερα των $1.750, με τους αναλυτές να αναφέρονται σε αυξανόμενες ενδείξεις αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου, σε όσα assets θεωρούνται «μη ασφαλή επενδυτικά καταφύγια».

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις διαχειριστών, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί, με ηπιότερους ρυθμούς, η διόρθωση, οι χαμηλότερες τιμές θα φέρουν εισροές κεφαλαίων στα Χρηματιστήρια και τους πιο συντηρητικούς να επισημαίνουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Η αρνητική, διεθνής, συγκυρία βρήκε το ελληνικό Χρηματιστήριο ευάλωτο, ως συνήθως, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει χθες τη μεγαλύτερη υποχώρηση του τελευταίου εννεαμήνου, να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε χαμηλά τεσσάρων μηνών και από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να χαθούν, περίπου, 2,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπει σε φάση επαναξιολόγησης των μετοχικών αξιών, ώστε οι τιμές να ενσωματώσουν τους νέους πιθανούς κινδύνους, από το μίγμα των πρόσφατων εξελίξεων (πανδημία, πληθωρισμός, μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, κ.λπ.), αλλά όχι σε μία φάση που «οι επενδυτές θα πετάνε τα χαρτιά από τα παράθυρα», εκτός και αν αυτό που έγινε χθες στις διεθνείς αγορές είναι το ξεκίνημα μιας πολύ μεγάλης διόρθωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνική εικόνα στο Χ.Α. έχει επιβαρυνθεί σημαντικότατα, καθώς οι βασικοί δείκτες έδωσαν ημερήσια σήματα εξόδου, όπως και οι περισσότεροι από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ η χθεσινή υποχώρηση συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου, ένδειξη όχι καλή για πτωτικές συνεδριάσεις.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου η απόσυρση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα ή ακόμα και η παντελής απουσία τους από το ταμπλό καθιστούσε δυσχερές το έργο όσων είχαν αποφασίσει να μειώσουν θέσεις και δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες, σαφώς δυσανάλογες σε σχέση με τον όγκο συναλλαγών τους.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, σήμερα η εγχώρια αγορά καλείται να βρει σημείο ισορροπίας, χωρίς να αποκλείεται αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Jumbo θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,47 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,4465 ανά μετοχή).

Επίσης οι μετοχές της Epsilon Net θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,047 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγούμενων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,04465 ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v