Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτι... κινείται πάλι στο Χρηματιστήριο

Με ηπιότερες συναλλαγές έναντι του χθεσινού sell off, ο Γενικός Δείκτης ανακάμπτει πάνω από τις 840 μονάδες. Σε μη τραπεζικά blue chips στρέφονται οι επενδυτές. Αρνητικό πρόσημο για την Jumbo, λόγω αποκοπής μερίσματος.

Κάτι... κινείται πάλι στο Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα και κέρδη πέριξ της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπαθώντας να αντιδράσουν στις χθεσινές σημαντικές απώλειες, με τους αγοραστές να ενθαρρύνονται και από τα futures των δεικτών στο NYSE, που παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα.

Την κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών προσπαθεί να ακολουθήσει και το ελληνικό Χρηματιστήριο, κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών που παίρνουν οι αγοραστές στον μη τραπεζικό 25άρη ενώ, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, φαίνεται πως η καθαρή αξία συναλλαγών θα κινηθεί σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με το χθεσινό “mini sell off”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 4,7 εκατ., από τα οποία το 0,6 εκατ. αφορούσε «πακέτα» (ΟΤΕ), ενώ η πρώτη ώρα συμπληρώθηκε με τζίρο 8,9 εκατ., από τα οποία το 1,2 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ).

Χθες η πρώτη ώρα στα 10,3 εκατ., με τα «πακέτα» στο 0,2 εκατ.

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, μόνιμα με θετικό πρόσημο έχουν κινηθεί οι Εθνική (+2,38%) και Eurobank (+1,16%) και τα δύο πρόσημα έχουν αλλάξει Alpha Bank (+0,49%) και Πειραιώς (+1,14%), με τον τίτλο της ΑΛΦΑ να δείχνει την πιο αδύναμη εικόνα.

Με σαφώς περισσότερους τους «πράσινους» τίτλους, η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου μόνο η μετοχή της Jumbo (-1,70%) έχει κινηθεί χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, λόγω σημερινής αποκοπής ποσού €0,047 ανά μετοχή, προερχόμενου από διανομή κερδών προηγούμενων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,04465 ανά μετοχή).

Αδύναμη εικόνα από ΔΕΗ (-0,35%) και ΟΛΠ (0%), ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Lamda Development (+1,82%), ΟΠΑΠ (+2,97%) και Τέρνα Ενεργειακή (+2,18%).

Προσοχή χρειάζεται στους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των, μέχρι στιγμής, θετικών πρωταγωνιστών αναρριχώνται με ελάχιστες συναλλαγές και χωρίς πειστικούς αγοραστές.

Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη είναι η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 845 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v