Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδικός βηματισμός, με χαμηλό τζίρο

Τη θετική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προσπαθεί να ακολουθήσει και η ελληνική αγορά. Παραμένει η αδύναμη εικόνα στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο. Στα πράσινα «βάφονται» τα περισσότερα blue chips. Ο μικρός τζίρος και το μεγάλο ερώτημα.

Χρηματιστήριο: Ανοδικός βηματισμός, με χαμηλό τζίρο

Θετικό κλίμα και μικρά κέρδη δείχνουν να χαρακτηρίζουν τις πρώτες ώρες συναλλαγών στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές καθώς, σύμφωνα με διαχειριστές, την ψυχολογία των αγοραστών στηρίζουν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, που σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Wall Street, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ και πολύ περισσότερο τα εταιρικά κέρδη που ανακοινώνονται.

Τον θετικό βηματισμό των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων προσπαθεί να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη, μέχρι στιγμής, να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, την πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκονται στο «πράσινο», όμως η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει διαθέσεις, έστω και σταδιακής βελτίωσης.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 4,7 εκατ., από τα οποία το 1,7 εκατ. αφορούσε «πακέτα» (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ).

Δηλαδή μιλάμε για καθαρή αξία συναλλαγών 3 εκατ., με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Έτσι το «ερώτημα του εκατομμυρίου» είναι αν η προσπάθεια αργής βελτίωσης των αποτιμήσεων είναι αποτέλεσμα σταδιακής ενεργοποίησης των λίγων αγοραστών, ή απλά οι εν δυνάμει πωλητές έχουν επιλέξει στάση αναμονής, περιμένοντας τους “buyers” σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Παραμένει η αδύναμη εικόνα στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο (Alpha Bank -0,14%, Εθνική +0,73%, Eurobank +0,58%, Πειραιώς 0%), ενώ από τις μετοχές του μη Τραπεζικού 25άρη υποαποδίδουν μόνο οι Ελλάκτωρ (-0,33%), ΟΠΑΠ (-0,17%), ΟΤΕ (-0,20%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,17%).

Ευδιάκριτο είναι ότι οι απώλειες είναι οριακές και εύκολα αναστρέψιμες, αν οι αγοραστές κινηθούν πιο αποφασιστικά.

Από την πλευρά των θετικών πρωταγωνιστών, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+1,10%), ΕΥΔΑΠ (+1,05%), Jumbo (+1,68%), TITC (+1,50%), Μυτιληναίο (+1,20%) και Σαράντη (+1,04%).

Τίποτα το άξιο θετικής αναφοράς, μέχρι στιγμής, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην της κίνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελγέκα (+5,73%), μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης για υπερκάλυψη της Α.Μ.Κ. ύψους 6,85 εκατ.

Θετική ένδειξη θα ήταν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 866,81 μονάδων, προκειμένου να αποφευχθεί η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v