Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις χωρίς… νεύρο στο Χρηματιστήριο

Στα 33,3 εκατ. ευρώ περιορίστηκε σήμερα η αξία των συναλλαγών με τον ΓΔ να κινείται οριακά ανοδικά και εντός στενού εύρους. Coca Coca, OTE, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα στους κερδισμένους, πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής.

Κινήσεις χωρίς… νεύρο στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ανακοινώσεις από την ΕΚΤ δεν εμπεριείχαν την “τρανταχτή έκπληξη” για τους ενεργούς Επενδυτές

Παρά το γεγονός ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και καθ΄ όλη την διάρκεια των συναλλαγών οι ανοδικές μετοχές ήταν σαφώς περισσότερες των πτωτικών, η συναλλακτική δραστηριότητα (ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος τρέχοντος έτους, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 4/2, 33,1 εκατ. και 18/1 29,4 εκατ.) απογοήτευσε και τους τελευταίους, τυχόν, εναπομείναντες αισιόδοξους, που έτρεφαν ελπίδες για ένα θερμό, χρηματιστηριακά, Καλοκαίρι. Και αυτό απλά, γιατί είναι κοινό μυστικό πως ακόμα και αν υπάρξει “ανοχή” των πωλητών, με αυτές τις συναλλακτικές επιδόσεις το Χ.Α. δεν μπορεί να κατακτήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, πολλώ δε μάλλον ο Δείκτης του να διεκδικήσει τετραψήφια νούμερα, όπως ανέφεραν οι εκτιμήσεις των Αναλυτών λίγες εβδομάδες πριν.

Τελευταία ελπίδα των συγκρατημένα αισιόδοξων, οι οποίοι λιγοστεύουν μέρα με την ημέρα, προκειμένου η Εγχώρια Αγορά να πάρει λίγο “χρώμα”, η εκκίνηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, που αναμένονται από τις Εισηγμένες.

Για αυτό το θέμα ο Μάνος Χατζηδάκης αναφέρει πως “από την ερχόμενη εβδομάδα η Ελληνική Αγορά μπαίνει στον ‘αστερισμό’ των ανακοινώσεων α΄ εξαμήνου, που αναγκαστικά θα είναι καλύτερα από την περυσινή χρονιά.

Οι 160 Εισηγμένες στο Χ.Α., θα συγκρίνουν τα φετινά αποτελέσματα εξαμήνου, με ένα από τα χειρότερα εξάμηνα όλων των εποχών. Ο τζίρος πέρυσι είχε συρρικνωθεί κατά 20%, τα λειτουργικά κέρδη είχαν μειωθεί κατά 31% και οι συνολικές ζημιές είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ, ή σε μόλις 287 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο κλάδος των Τραπεζών και των Διυλιστηρίων που λόγω των πρωτοφανών ζημιών των αποθεμάτων (700 εκατ. ευρώ) είχε επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ την τελική γραμμή. Ασφαλώς πίσω από μια τόσο αδύναμη επίδοση κρύβεται η επίδραση του πρώτου lockdown, το οποίο βρήκε τις Επιχειρήσεις και την Οικονομία απροετοίμαστες.

Βασικό ζητούμενο επομένως δεν θα είναι η σύγκριση με πέρυσι, αλλά με το α΄ εξάμηνο του 2019. Πιθανόν η Επενδυτική Κοινότητα να μην ζητάει ρυθμούς μεγέθυνσης καλύτερους από το 2019, θα εκτιμηθεί ωστόσο το μέγεθος της απόκλισης από την εν λόγω περίοδο.

Δεδομένου ότι στο α΄ τρίμηνο οι περιορισμοί σε πολλούς οικονομικούς κλάδους συνέχισαν να επιδρούν αρνητικά (Μεταφορές, Λιανεμπόριο, Τουρισμός) το β΄ τρίμηνο θα είναι καθοριστικό σε ότι αφορά τη δυναμική των αριθμών που θα εμφανίσουν οι Εισηγμένες.

Το τρίτο ζητούμενο στο οποίο θα εστιάσει η Επενδυτική Κοινότητα είναι η χρηματοοικονομική διάρθρωση, καθώς έχουμε πλέον διανύσει ένα μακρύ χρονικό διάστημα, που για πολλές Εισηγμένες ήταν επίπονο, ως προς την ανάλωση των διαθεσίμων τους.

Από τις έως τώρα ανακοινώσεις μεγεθών τζίρου, προκύπτει ότι το Λιανεμπόριο θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό ανόδου (Jumbo +12,6%, Fourlis μονοψήφια πτώση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019, ΚΛΜ +17%, πωλήσεις αυτοκινήτων +25% κλπ). Τα Διυλιστήρια θα έχουν ένα βελτιωμένο β΄ τρίμηνο, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, καθώς επικράτησαν υψηλότερα περιθώρια Διύλισης, ενώ επανήλθε μέρος της ζήτησης για τα Αεροπορικά Καύσιμα. Οι Πρώτες Ύλες αναμένεται να έχουν την τιμητική τους, καθώς πέρα από τους παραδοσιακούς Εκφραστές (Μυτιλιναίος, TITC) αναμένονται υψηλές επιδόσεις και σε μικρότερες Εταιρείες (Ικτίνος, Mermeren) ακόμα και σε Μεταποιητές (Αλουμυλ, Ξυλεμπορία κλπ).

Ο κλάδος Ενέργειας και οι ΑΠΕ θα εμφανίσουν ισχυρές επιδόσεις, λόγω των υψηλότερων τιμών της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) αλλά και της αύξησης της ζήτησης σε μονάδες όγκου, ειδικά στο β΄ τρίμηνο. Η Πληροφορική θα συνεχίσει την εξαιρετική της εικόνα, η οποία αποδίδεται και στις κινήσεις συγκέντρωσης που καταγράφηκαν μέσα στο 2020. Ήδη το α΄ τρίμηνο έδωσε μια πολύ ισχυρή εικόνα σε όλο το εύρος των Εταιρειών, η οποία συνοδεύτηκε και από ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.

Σε επιμέρους Εταιρίες ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Cenergy και Coca Cola θα καταγράψουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι.

Η αυλαία ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα με ΕΧΑΕ και συνεχίζει την Τρίτη και ακολουθούν την Τρίτη η Μυτιληναίος και την Πέμπτη η TITC. Και στη ροή των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων, η ζωή έχει δείξει ότι αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δήλωναν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι περισσότεροι από τους Αναλυτές που “παραμένουν στις επάλξεις”, επισημαίνοντας ότι το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει συγκρατημένα θετικό, όμως αυτά που είδαν στο Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές, μάλλον κόντυναν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποτρεπτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίζονται οι επιλεκτικές κινήσεις, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς ο τζίρος παραμένει χαμηλά και “τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους”.

Τηρώντας το “πρωτόκολλο” και ξεκινώντας την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (+0,61%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,05%), Εθνική (-1,35%) και Πειραιώς (0%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 519,13 (+1,04%) και 510,79 μονάδων (-0,59%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 513,98 (+0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 513,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,09%.

Ο ΔΤΡ συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη προσοχή, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 526 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), καθώς δεν αποκλείεται να επισκεφτεί τις 510 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) 508 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και 490 – 480 μονάδες. Αν χαθεί η ζώνη 490 - 480 δεν αποκλείεται ο εν λόγω δείκτης να αναζητήσει στήριξη στις 460 μονάδες. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 564 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 541, 545 – 546 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών) και 550 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων).

Μένοντας στον κλάδο, αξίζει να αναφερθεί ότι στην τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, δεν αναφέρεται η Millennium International Management LP, καθώς η καθαρή αρνητική θέση που διατηρούσε στην Alpha Bank υποχώρησε χαμηλότερα του 0,5% και πιο συγκεκριμένα στο 0,45%, από 0,52% πριν.

Με σαφώς περισσότερους τους “πράσινους” τίτλους, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υποαπέδωσαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,49%), TITC (-0,75%), ΑΔΜΗΕ (-0,96%), ΒΙΟ (-0,92%), ΕΛΠΕ (-0,18%), ΟΛΠ (-1,72%) και ΣΑΡ (-0,35%).

Στα θέματα συζήτησης των Χρηματιστηριακών Γραφείων και η ανακοίνωση του Ελλάκτωρα, σύμφωνα με την οποία “αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της Εισηγμένης, με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων της τακτικής γ.σ. της 22ας Ιουνίου κατέθεσε η Greenhill Investments". Ενας πρώτος προβληματισμός, εμφανίστηκε σήμερα στο ταμπλώ για την μετοχή της Ελλάκτωρ (-0,49%), έστω και αν αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 1,206 ευρώ (-2,35%). Αν η επιφυλακτικότητα συνεχιστεί, δεν θα πρέπει ο τίτλος να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1,193 ευρώ, για να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 1,10 και 0,93 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,385, 1,404 (gap) και 1,53 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, που θα εκδοθούν λόγω επανεπένδυσης του μερίσματος εταιρικής χρήσης 2020, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εισηγμένης, ανέρχεται σε 11,14 ευρώ. Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (+0,35%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 11,85 ευρώ (+2,42%). Αν η μετοχή συνεχίσει την πλαγιοανοδική της προσπάθεια, πρώτος στόχος τα 11,83 – 11,85 και επόμενοι τα 12,59 και 12,68 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση υπαναχώρησης και εισόδου του τίτλου στην ζώνη 11,22 – 10,77, είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί μπαράζ τοποθετήσεων, από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βασικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Έδωσε μία πρώτη αντίδραση από το πρόσφατο χαμηλό των 15,34 ευρώ (κλείσιμο 19/7), όμως δείχνει να κωλυσιεργεί πέριξ των 16,00, η μετοχή της TITC (-0,75%). Οι πλησιέστερες στηρίξεις στα 15,22 και 14,60 και οι πρώτες αντιστάσεις στα 16,50 (ημερήσιο “stop short”) και στα 16,94 – 17,18 ευρώ.

Τα πάνω και τα κάτω

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΚΛΜ (+0,29%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,019 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, παρουσία πωλητή σε Doppler (-9,38%), Unibios (-2,58%), Μουζάκη (-0,64%), Βιοκαρπέτ (-5,45%) και Μύλους Κεπενού (-1,99%), μετά από 12 συνεδριάσεις ξανάπιασε τα 4,00 ευρώ το Πλαίσιο (+0,76%), μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις προσπάθησαν αντίδραση οι ΞΥΛΚ (+1,69%) και Τρ. Αττικής (+2,82%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε CPI (+1,78%), Vidavo (+7,22%), Μαθιό (+6,86%) και Ναύπακτο (+2,54%), ενώ ξαφνική συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκε στο ΑΔΑΚ Alpha ETF FTSE (+2,64%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Revoil (+1,69%), Autohellas (+0,72%), ΕΚΤΕΡ (+9,17%), Ίλυδα (+2,55%), Έλαστρον (+2%), Ιντεάλ (+1,57%) και Reds (+1,26%), προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν τα ιστορικά υψηλά οι Entersoft (+3,87%) και Quest (+2,85%), δεύτερη συνεδρίαση αυξημένης κινητικότητας στην Κορδέλλου (+4,57%) και νέα υψηλά 20 μηνών για τον Επίλεκτο (+4,03%).

Κάτι κινείται σε Αλουμύλ (+2,17%), Centric (+1,12%), Performance (+1,44%) και Byte (+1,34%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Κτήμα Λαζαρίδη (-4,74%), νέα υψηλά 225 μηνών για την Space (+2,42%), νέα υψηλά 254 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+2,37%) και νέα ιστορικά υψηλά για την Epsilon Net (+0,99%).

Τεχνικά σήματα

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 885 μονάδων με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 862 - 864 (εκθετικός ΚΜΟ 100 ημερών), 874 και 878 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) - 883 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 850, 845 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 828 – 824 μονάδες και 820 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου, έχει δώσει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2143 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2079, 2095 – 2106, 2133 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 2136 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της “νότιας” κίνησης, η επόμενη στήριξη στις 2040 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 1989 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Τι λένε οι αναλυτές

“Παρά τη συντήρηση των χαμηλών συναλλαγών, η απόσυρση των πωλητών επέτρεψε την καταγραφή συνεχόμενων συνεδριάσεων ανοδικής αντίδρασης, περιορίζοντας την αρνητική υπερβολή που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Στις ΗΠΑ, οι ισχυρές εταιρικές κερδοφορίες του 2ου τριμήνου επιτρέπουν τη διατήρηση του ανοδικού momentum στους δείκτες της Wall Street. Είναι επομένως πιθανή η συνέχιση της ανοδικής κίνησης και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει τις 862 μονάδες ως ισχυρό όριο αντίστασης του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Όταν μια Εθνική Οικονομία έχει κυρίως ένα ‘βαρύ χαρτί’ και αυτό λέγεται Τουρισμός, είναι φυσιολογικό το Χρηματιστήριό της να είναι ευάλωτο σε αρνητικές υγειονομικές εξελίξεις εν μέσω Θέρους”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Όσοι αγόρασαν "χαρτιά" της Λεωφόρου Αθηνών ασπαζόμενοι το δόγμα "live your myth in Greece" και ευελπιστώντας σε δυνατή Θερινή οικονομική (και παραοικονομική) δραστηριότητα στους Ελληνικούς προορισμούς (η οποία, θα διαχέετο σχεδόν τυφλά στις μετοχικές αποτιμήσεις), εκτιμούμε ότι δε δύνανται να δηλώνουν έκπληξη από το ευάλωτο του ΓΔ, στα νέα της Μυκόνου.

Επίσης, όταν μια Εθνική Οικονομία δεν έχει άλλα "όπλα" πέραν του Τουρισμού, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη δομή της (σε επενδυτικούς όρους, δεν υπάρχει διαφοροποίηση). Αυτά όμως είναι γνωστά τοις πάσι.

Το drawdowm (απώλειες από το ετήσιο υψηλό μέχρι το χαμηλό της τρέχουσας εβδομάδας) έφτασε το 10% και έβγαλε σήμα “silver alert” για τους "ταύρους".

Από τεχνικής άποψης, ο “κινητήρας” του ΓΔ "κλάταρε", ή μάλλον τρόμαξε όταν κλήθηκε να υπερκεράσει την εξαετή κορυφογραμμή των 950 μονάδων. Στη συνέχεια, η αγοραστική κόπωση επισφράγισε την κατεύθυνση προς “Νότο” και επιβεβαίωσε τη θυμόσοφη ρήση "πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, μα μια φορά θα σπάσει".

“Σε αυτά τα πλαίσια, οι έχοντες ανοικτές αγοραστικές θέσεις θα πρέπει να φανούν ιδιαίτερα προσεκτικοί (αλλά όχι ξεροκέφαλοι). Οι υπόλοιποι μπορούν να αναμένουν περισσότερα δεδομένα από την Αγορά (μια πιθανή αναβίωση της ανοδικής τάσης), ή από τα ... Διαγνωστικά Κέντρα, αλλά πάντα κρατώντας ανοικτά τα ώτα στα σινιάλα Κεντρικών Τραπεζών και της διεθνούς intermarket ανάλυσης (βλ. Dow, τιμές Ενέργειας, Κρυπτονομίσματα κλπ)”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Διεθνείς αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία σήμερα και αύριο στην Ιαπωνία).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Περιδίνηση πέριξ των $1800 για τον Χρυσό, οριακές μεταβολές και για το Ασήμι.

Πάνω από τα $32250 το Bitcoin, δίνει “μάχη” με τα $2000 το Ethereum.

Αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις έφτασαν στις 419.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου, πολύ υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 350.000.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν 1,4% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Μάιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,86 εκατ. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν άνοδο στα 5,9 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, με πρωτογενές έλλειμμα που φτάνει, σύμφωνα με τη μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ, στα 5,9 δισ. ευρώ, έκλεισε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Το χρέος έχει εκτοξευτεί στα 344,1 δισ. ευρώ, έναντι 341 δισ. στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και 329,6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Από την άλλη και σύμφωνα με το CNBC, «κάποιες Χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, βασίζονται στον Τουρισμό για να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Καθώς οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στα τέλη του 2020, υπήρχαν ελπίδες για ριμπάουντ στον κλάδο. Αντ αυτού, το κλίμα, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που κυριαρχεί, είναι αβέβαιο».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη φέτος και το επόμενο έτος, υποστηριζόμενη από την απελευθέρωση της ζήτησης, τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα και τα κονδύλια της ΕΕ. H Χώρα, ωστόσο, είναι ευάλωτη λόγω του Τουρισμού, καθώς οι μολύνσεις από την Covid-19 αυξάνονται», επισημαίνει η Scope Ratings.

Η Scope Ratings δεν αναθεωρεί εκ νέου την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 (BB/Positive Outlook) η οποία διατηρείται σε 6,5% και 3,6% το 2022, αλλά αναγνωρίζει τον πιθανό πτωτικό οικονομικό κίνδυνο λόγω των απειλών για τον Τουριστικό τομέα, κατά τη διάρκεια της Καλοκαιρινής περιόδου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 862,18 μονάδες (+0,93%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 858,84 (+0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 858,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.

Ο τζίρος «αποϋλοποιήθηκε» στα 33,3 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡΔ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΑΔΜΗΕ και με το αρνητικό οι ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Ανοδικά η αγορά παραγώγων

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν οριακή άνοδο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.574 συμβόλαια).

Στα 5.083 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.987 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 14 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 693, 641 για τον Αύγουστο και 52 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.046), κινήθηκε μεταξύ 2.033 και 2.057,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 516), κινήθηκε μεταξύ 516 και 517,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.889), Alpha Bank (2.651), Εθνική (3.000), Πειραιώς (5.293), Ελλάκτωρα (193), ΟΠΑΠ (153), ΓΕΚ (223), Μυτιληναίο (135), ΟΤΕ (115), ΔΕΗ (223), Jumbo (166).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.953, MIG 24.442, Alpha Bank 33.347, Πειραιώς 316.423, Εθνική 32.080, ΔΕΗ 15.342.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 88.909.299 τεμ., (από 82.395.146 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.603.013 τεμ. (1.614.660), Eurobank 54.543.437 τεμ. (55.054.775), ΟΠΑΠ 1.468.047 τεμ. (1.468.047), Εθνική 10.205.046 τεμ. (10.205.046), Πειραιώς 4.117.749 τεμ. (3.917.749), ΟΤΕ 1.282.599 τεμ. (1.282.599), MIG 1.734.474 τεμ. (1.734.474).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v