Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες συνεχίζει στο πράσινο

Με κάμψη των ήδη υποτονικών συναλλαγών, το πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Ελαφρά υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να είναι σε ρόλο οδηγού. Με οριακές συναλλαγές κινούνται τα περισσότερα δεικτοβαρή blue chips.

Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες συνεχίζει στο πράσινο

Με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη κινούνται τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων από τη Federal Reserve και των δηλώσεων Πάουελ που ακολούθησαν.

Συνεδρίαση που δείχνει ότι θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» των αμέσως προηγούμενων, αυτή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με μόνη διαφορά την καλύτερη εικόνα στο βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό. Έτσι, με «ταγό» τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +1,02% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να πετύχει την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω και αν σήμερα είναι σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Στα γνωστά επίπεδα απελπισίας ο τζίρος, συμπλήρωσε το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών στα 3,3 εκατ. και την πρώτη ώρα κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ. Σίγουρα παραμένει άγνωστο το τι μπορεί να πετύχει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τόσο χαμηλές συναλλακτικές επιδόσεις και κατά πόσο θα αποδειχθεί ευάλωτη σε περίπτωση επιστροφής των διορθωτικών διαθέσεων στις διεθνείς αγορές.

Μετρημένες οι κινήσεις των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι περισσότεροι από τους σημερινούς θετικούς πρωταγωνιστές διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με μη πειστικές συναλλαγές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο ταμπλό του FTSE25 υπάρχει «οργασμός» συναλλαγών και ενδιαφέροντος.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε με τριψήφιο όγκο τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,31%), ΕΕΕ (+1,56%), ΕΥΔΑΠ (+0,12%) και ΟΛΠ (+0,21%).

Από τις δεικτοβαρείς μετοχές που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μόνο οι Εθνική (+1,61%), Πειραιώς (+1,77%) και Eurobank (+1,15%).

Ο Γενικός Δείκτης, μέχρι στιγμής, έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας σαν υψηλό τις 881,88 μονάδες (+0,44%) και χαμηλό τις 878,07 (+0,01%), αλλά το εύρος της κίνησης περιορίζεται σε λιγότερο από τέσσερις μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν θετική ένδειξη η συνέχιση της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει και προσπάθεια κάποιου “window dressing”, καθώς απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις, σήμερα και αύριο, για τη λήξη του μήνα και του χρηματιστηριακού επταμήνου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v