Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάχη για κλείσιμο μήνα με θετικό πρόσημο

Μετά το επταήμερο ανοδικό σερί, η αγορά βρίσκεται μια ανάσα από το να γυρίσει σε θετικό πρόσημο για τον Ιούλιο. Σε επιμέρους μετοχές που «κουβαλούν» ειδήσεις επικεντρώνεται η προσοχή των επενδυτών.

Χρηματιστήριο: Μάχη για κλείσιμο μήνα με θετικό πρόσημο

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες στο NYSE (χαμηλότερα Dow Jones και S&P 500, υψηλότερα ο Nasdaq, ενώ από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 9 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό), στον απόηχο των αποφάσεων- ανακοινώσεων της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, αμετάβλητα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα ενώ οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έδειξαν ότι έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν την έναρξη περιστολής της ισχυρής στήριξης.

Τις ανησυχίες των αγορών, λίγο αργότερα, καθησύχασε η δήλωση Πάουελ, σύμφωνα με την οποία «παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η οικονομία, η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει τη στήριξη που παρέχει, μειώνοντας τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων από το υφιστάμενο επίπεδο των $120 δισ. τον μήνα. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει εκεί. Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Θα ήθελα να δω κάποια πιο ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, θα παρέχουμε ενημέρωση πολύ πριν κάνουμε προσαρμογές στις αγορές μας».

Μετά τα παραπάνω, απόλυτη επικράτηση των αγοραστών δείχνει η εικόνα σήμερα το πρωί στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ για επιφυλακτικό άνοιγμα με οριακές μεταβολές προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών. Οριακά ψηλότερα και τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να διαπραγματεύεται υψηλότερα των $40.000 και το Ethereum ψηλότερα των $2.300.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου έρχεται από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη 5,38%, το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια αναρρίχησης, προκειμένου ο Ιούλιος να μην αποδειχθεί τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η τρέχουσα εβδομάδα και ο μήνας να ολοκληρωθούν με κλείσιμο του ΓΔ υψηλότερα των 884,89 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η αντίδραση του Δείκτη από τα πρόσφατα χαμηλά τετραμήνου έχει εκπλήξει και τους πλέον αισιόδοξους, ή έστω αυτούς που δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση, με τόσο χαμηλά την καθαρή αξία συναλλαγών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών και όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς δεν αναμένεται κάποια θετική έκπληξη στη συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω και απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό, η προσοχή των traders θα παραμείνει επικεντρωμένη σε επιμέρους τίτλους.

Όπως ο ΟΤΕ, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πώληση δραστηριότητας στη Ρουμανία και η TITC που αναμένεται να δημοσιεύσει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, πριν το άνοιγμα της αγοράς, ενώ σήμερα είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Ελλάκτωρ (ΕΛΑΚΤΩΡΔ) για τη συμμετοχή στην Α.Μ.Κ.

Επίσης, ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε στους αναλυτές, η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου της Μυτιληναίος, αλλά και οι θέσεις που διατύπωσε η Διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που ακολούθησε των ανακοινώσεων, ενώ η αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Entersoft, με τη μετοχή να έχει καταγράψει συνεχόμενα ιστορικά υψηλά(!)

Η προσοχή και στον Τζιρακιάν, καθώς μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, που θα φέρει μετοχικές ανακατατάξεις στην εισηγμένη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές των Πλ. Κρήτης θα είναι διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,75 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,45 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 16,50.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v