Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Crash test για τη συνέχιση του ανοδικού σερί

Αθροιστικά κέρδη 5,18% μετρά ο Γενικός Δείκτης στις έξι προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ σήμερα οι επενδυτές κινούνται με το βλέμμα στη Fed και τις αποφάσεις της. Τα οικονομικά αποτελέσματα δίνουν τον δικό τους τόνο στην αγορά.

Χρηματιστήριο: Crash test για τη συνέχιση του ανοδικού σερί

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τα ιστορικά υψηλά της Δευτέρας, τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί πέντε συνεδριάσεων. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. 

Μικτά τα πρόσημα σήμερα το πρωί στην Ασία, με τις κινεζικές μετοχές να προσπαθούν να ανακάμψουν από τις πιέσεις των τελευταίων ημερών, μετά το κύμα ρυθμιστικής καταστολής κατά εταιρειών, το οποίο έπληξε ιδιαίτερα την κεφαλαιοποίηση των κινεζικών εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές δείχνουν για το ξεκίνημα τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη 5,18%, είναι ζητούμενο η συμπεριφορά που θα επιδείξει κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με άλλους αναλυτές να μην αποκλείουν τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης και άλλους να εκτιμούν ότι η εγχώρια αγορά θα προσπαθήσει να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ ενδέχεται να επηρεαστεί και από τις τάσεις που επικρατούν στις αγορές του εξωτερικού.

Η προσοχή θα παραμείνει επικεντρωμένη στα εταιρικά αποτελέσματα και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, καθώς δεν αναμένονται ιδιαίτερα θετικές εκπλήξεις από το βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την επανεπένδυση του μερίσματος στον ΟΠΑΠ, ενώ αύριο δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου η TITC, με τους αναλυτές να περιμένουν βελτιωμένη πορεία.

Θα ήταν θετική ένδειξη, η συνέχιση της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει και προσπάθεια κάποιου “window dressing”, καθώς απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για τη λήξη του μήνα και του χρηματιστηριακού επταμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της AS Company θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,08372537 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0795391015 ανά μετοχή).

Επίσης σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 28.561.077 νέες (ΚO) μετοχές της Ελγέκα, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 60.295.607.

Τέλος, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 52.083.331 νέες (ΚO) μετοχές της Premia που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 87.127.162.

Υ.Γ. Στη σημερινή συνεδρίαση έχει πουληθεί περίπου το 50% του ποσοστού που κατείχαν (σύνολο 540.000 τίτλοι) τα μέλη της οικογένειας Τζιρακιάν που αντιτίθεντο στη διοίκηση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v