Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοχευμένες οι κινήσεις των επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Λίγο καλύτερη η εικόνα σε επίπεδο συναλλαγών, αλλά με οριακές διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες. Ανοδικά κινούνται Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ, μετά τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων. Πιέσεις για την Πειραιώς, κέρδη για την Εθνική.

Στοχευμένες οι κινήσεις των επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικό βηματισμό κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, έχοντας δώσει μία πρώτη αντίδραση από τα αρχικά χαμηλά, όμως είναι περισσότερο από εμφανές ότι οι επενδυτές έχουν επιλέξει τη στάση αναμονής, περιμένοντας τα νεότερα από τα μέτωπα της πανδημίας, των εταιρικών αποτελεσμάτων και τα αυριανά νέα από τη Fed.

Το αρνητικό πρόσημο των ευρωπαϊκών αγορών έχει μεταφερθεί και στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως οι μέχρι στιγμής απώλειες είναι οριακές και κρίνονται εύκολα αναστρέψιμες, αν οι λίγοι αγοραστές επιδείξουν σχετικά πιο αυξημένη κινητικότητα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η μικρή αύξηση του τζίρου. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 3,9 εκατ., από τα οποία το 0,8 εκατ. αφορούσε «πακέτα» (ΜΠΕΛΑ) και η πρώτη ώρα συναλλαγών με 6,1 εκατ., από τα οποία το 0,8 εκατ. ήταν «πακέτα».

Για να υπάρξει σχετική σύγκριση, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το πρώτο ημίωρο είχε τζίρο 2,1 εκατ. (0,10 εκατ. προσυμφωνημένες συναλλαγές) και η πρώτη ώρα τζίρο 4 εκατ. (0,3 εκατ., προσυμφωνημένες συναλλαγές).

Εν τω μεταξύ, ποσό 31,5 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλει ο Όμιλος Ελλάκτωρ (+0,15%) για το Έργο “Gold Line” στην Ντόχα, μετά από απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε υπεργολάβο. «Η Άκτωρ συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας, προκειμένου να ασκηθεί αγωγή ακύρωσής της, ενώ σε συνεργασία τόσο με τα άλλα μέλη της κοινοπραξίας όσο και με τους νομικούς της συμβούλους θα αξιολογήσει, σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, τον λογιστικό χειρισμό που θα υιοθετηθεί», σημειώνει η εταιρεία.

Επιστρέφοντας στα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 866,51 (-0,39%) και 870,28 μονάδων (+0,04%), ενώ η συνεχιζόμενη κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις δίνει σχετικό αβαντάζ στις ανοδικές μετοχές (52), έναντι των πτωτικών (40).

Από τους τίτλους που απαρτίζουν τον FTSE25, οι περισσότεροι των οποίων κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ξεχωρίζουν μόνο οι Εθνική (+1,07%), Πειραιώς (-1,33%), Jumbo (-1,09%), ΟΛΠ (-1,14%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,05%), ΕΧΑΕ (+1,56%) και Μυτιληναίος (+1,85%), οι δύο τελευταίοι και λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν.

Παραμένει αβέβαιη η έκβαση της συνεδρίασης, ιδιαίτερα αν επιμείνουν στη «νότια» κίνηση, οι ευρωπαϊκές αγορές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v