Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις σε στενό εύρος για τον Γενικό Δείκτη

Στο τέλος αναμένεται να κριθεί το πρόσημο στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς επιχειρείται κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών. Σε μέτρια επίπεδα διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών. Πιέσεις σε Πειραιώς, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ.

Μπορεί τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να επιμένουν σε θετικό βηματισμό και μικρά κέρδη, όμως στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι «αντιπαραθέσεις» μεταξύ αγοραστών - πωλητών είναι σαφώς πιο ευδιάκριτες κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Έτσι παρά τον χαμηλό τζίρο, οι αλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, ένδειξη ότι το 7Χ7 για τους αγοραστές δεν θα είναι «ανοιξιάτικος περίπατος στο πάρκο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα στενό εύρος, μικρότερο των οκτώ μονάδων, με μέχρι στιγμής υψηλό τις 881,52 (+0,59%) και χαμηλό τις 873,49 μονάδες (-0,33%).

Χωρίς διαθέσεις αλλαγής του υποτονικού σκηνικού, ο τζίρος περιορίζεται στα 18 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΖΚΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΠΣΙΛ).

Σαφώς πιο επιφυλακτική από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς δεν είναι λίγοι οι traders που υποκύπτουν στο δέλεαρ κατοχύρωσης αξιοπρόσεκτων βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχει διάθεση να αναζητηθούν οι νέοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές.

Χωρίς καμία διάθεση αλλαγής της αδύναμης εικόνας, οι βαρύδεικτες τραπεζικές μετοχές παραπέμπουν σε μία ακόμα συνεδρίαση διαδικαστικού τύπου και συνεχίζουν να περιστρέφονται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και έτσι οι όποιες βοήθειες για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. προέρχονται από το ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Εξαιρετικά χαμηλές οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, όπου δείχνει να επιμένει το ευδιάκριτο discount για το Σ.Μ.Ε. του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό του μη τραπεζικού 25άρη, από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν οι ΑΔΜΗΕ (-1,16%), ΔΕΗ (-1,63%), Ελλάκτωρ (-2,91%), Jumbo (-1,32%) και ΕΥΔΑΠ (-1,36%) και από τους θετικούς οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,16%), Viohalco (+1,60%) και Lamda Development (+1,33%).

Όλα δείχνουν ότι το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης μπορεί να εξελιχθεί σε «ντέρμπι», ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η «μεγάλη εικόνα» του ταμπλό, που θα δείξει αν συνεχίζεται το ενδιαφέρον σε επιμέρους μετοχές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v